Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/9676459 www.bgdnes.bg

Време е за платики от яз. "Искър"

Култовите искърски платики отново са в играта! Дългоочакваният риболов на най-големия язовир в страната стартира ударно. Въпреки все още много студената вода, ентусиасти хващат парчета по килограм, че и нагоре.

Платикта в язовир "Искър" е издигната в мит, особено през ранна пролет. Огромни пасажи се струпват в района на устието в подготовка за предстоящия размножителен период. Тези риби са едни от първите, които започват да се хранят много активно след зимата. По планинските върхове на Рила все още има много сняг, така че вливащата се в язовира река Искър вкарва ледена вода. Това не смущава особено платиките, които през април все повече ще наближават именно тази зона на водоема.

Реклама

За момента най-подходящи са местата около прословутата Филмова къща. Риби излизат и на Шипочанския залив. В първите дни от април платиките все още се намират доста навътре от брега. Затова и най-подходящо е да се търсят на дъно или с фидер пръчка. Замятане на над 50-60 метра, гарантира по-добри резултати. Все пак за любителите на плувката, може да опитат да достигнат рибите с ваглер.

За риболова на платика през пролетта има едно важно правило - захранването. Когато се лови с фидер, се използва специална кошничка, която се пълни със захранка. Отделно може да се хвърлят топки чрез прашка. В хранителното петно шансът да се привлекат повече риби е много по-голям. По това време от годината рибата набляга на червеите - било то бели, торни или земни. Затова поставете от тях и в захранката, и на куката.

Кълванетата на рибите сега все още не са прекалено стръвни. Понякога върхът едва притреперва, което е индикация, че платиката опипва червея с уста. Трябва да се засича моментално, в противен случай може да пропуснем момента и рибата да загуби интерес към примамката.

Изпечете я във фолио с мащерка

За приготвянето на вкусни печени платики са ни необходими две риби и следните съставки: лимон - 1 бр.; масло - 60 г; черен пипер, сол, мащерка чесън - 2 скилидки.

Рибата се почиства, а от двете страни на тялото се правят прорези с остър нож, за да се изпече по-добре месото. Намазвате рибата отвътре с маслото, добавяте мащерка, сол и черен пипер на вкус, както и стрития на паста чесън. Във всяка риба се добавят резенчета лимон.

Намазнявате фолио и слагате малко масло и две резенчета лимон и върху рибата. Завивате я с фолиото и притискате краищата хубаво, за да не изтекат соковете.

Платиката се пече във фурна на 220 градуса за около 45 минути. Подходяща гарнитура е картофената салата с червен лук. Пие се с изстудено бяло вино. Наздраве!

Реклама
Реклама
Реклама