Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9688588 www.bgdnes.bg

С горещ компрес цери главоболието Лечителя на Левски

Йеромонах Неофит Калчев и с илачи за гърлобол

Синапът успокоява бодежите в кръста и раменете

Знаете ли, че при силно главоболие или мигрена има много лесно, бързо и напълно безплатно лечение? Истинско спасение, което ще ви отърве от безпощадните болки и приковаване към леглото.

Цярът е описан преди повече от век от йеромонах Неофит Калчев. Монахът билкар от Преображенския манастир край Велико Търново, който се прочува като Лечителя на Левски, отървавайки го от лоша коремна рана с билков мехлем заедно с отец Матей Преображенски - сподвижник на Апостола, открива нещо епохално не само за своето време, но дори и за сегашното. А именно - да се налага челото не със студена вода,

Реклама

каквато практика е възприета масово през последните години, а да се натопява кърпа в търпимо гореща вода, да се изстисква хубаво и така да се налага.

Йеромонахът дава и още няколко практични, лесни и ефективни начини за отстраняване на главоболието. При една от тях се взема сапун, настъргва се на дребно, смесва се с белтъка на две яйца и 150 г силна ракия. Раздробява се, да стане на пихтия. Слага се върху кърпа и се налага на челото и слепоочията. Неофит съветва след това да се полегне и поспи, докато болката отшуми. Да не се нервираш и да имаш спокоен живот - без тревога, казва духовникът.

При друга рецепта е необходимо да се вземат 4 по-големи глави червен лук (арпаджик). С лъжица се счуква каменна сол, смесва се със 100 г дървено масло (зехтин) и се налага на челото и слепоочията вечер преди лягане. Повтаря се много пъти.

Има и друг лесен и бърз начин за противодействие на главоболието. Взема се една лъжица сол, разтопява се в 100 г вода и се намокря челото, предлага Калчев в своята уникална и непреходна книга "Народен домашен лекар".

В своите трудове през първите години на следосвобожденска България йеромонахът търси и открива илачи и за гърлобол, най-вече при децата. Без да е лекар в болнично заведение, Божият служител забелязва, че малчуганите се разболяват най-вече напролет, при влажни и мъгливи времена. А за лекарство съветва следното: взема се камиляк (слез) - корените, стъблото, листата на цвета. Сваряват се като чай с вода или с прясно мляко и се подслажда със захар; пие се сокът и се прави гаргара денем и нощем.

Отвън също се налага с възварен слез за пиене и за налагане. Взема се още и висока ружа и тя също се употребява за пиене и за налагане като компрес.

Реклама

Лайката също се употребява за пиене и налагане както камиляка. Пиенето и налагането продължава 5-6 дни, докато премине възпалението. Ако набере и се образува гнойник, тогава ще трябва да се пробие овреме и се пречисти гнойта. Ако не се пробие навреме, задушава гърлото и човек може да си отиде преждевременно. Затова тази болест не иска бавене, а бързина. И да не се надяваме да минем без помощ, особено при малки деца, съвета Неофит Калчев.

Също много неприятно усещане е бодежът. Той може да засегне гърдите, плещите, раменете, кръста и други части на тялото. Но и за него има лек. Взима се 1 супена лъжица семе от синап (хардал), счуква се на брашно и се смесва с вода да стане на каша. С нея се намазва една мокра кърпа, налага се на мястото с бодежа и така стои 1 час. След това се премахва и намазва със свинска мас или дървено масло. Ако не мине отведнъж, може да се повтори или потрети.

Освен това помагат и 4-5 глави червен лук, счукани с 1 лъжица каменна сол, за налагане. Ефективни са също така и корени от исиот - счукани и смесени със силен оцет за налагане. От което намериш, с него се налагай, казва йеромонах Неофит.

За бодежа и разтривката помага и друго: взема се 500 г силен винен оцет, 20 глави чеснов бял лук, който се счуква, 100 г черен пипер - ситно счукан, смесват се заедно и се разтрива, където се появи бодежът. Ще се разтриваш вечер на лягане, докато мине бодежът, казва Лечителя на Левски.

Седеф и ракия при лош дъх

Вонящ дъх в устата се поражда от кухи гнили зъби или от кървящи венци. Взема се седеф (рута) 150 г и 500 г ракия. Сваряват се на жар, да не се запалят. Като поври, се отмества да изстине. Прави се гаргара с по една чаена лъжичка.

При влизане на вар в очите се взима 50 гр захар, смесва се с 300 г студена вода и се измиват очите, за да не се повредят.

Когато се подуят, схванати са и/или много болят вратните жили, се вземат 400 г оцет, 200 г свинска мас или дървено масло и 10 глави чеснов лук. Като се счука лукът, се смесва с оцета и маста и се разтрива вратът, докато оздравее.

Реклама
Реклама
Реклама