Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9704906 www.bgdnes.bg

Плеймейтката Диана Габровска: Лъжлива бременност едва не ме уби!

Лекари от Кавала спасяват живота на моделката от Момин проход

Лъжлива бременност едва не убива Диана Габровска!

Жената, срещу която бяха извадени голи снимки преди местните избори през есента на 2019 г. и сринаха опита й да оглави кметското място в Момин проход, живее втори живот благодарение на гръцки медици. Ужасяващи болки прекъсват семейната почивка на Габровска на остров Тасос, а лекари в Кавала извършват животоспасяваща операция, след като наши медици не открили плода преди заминаването. Състоянието на младата жена е изключително рядко срещано в медицината и поставя майката на две деца на прага между живота и смъртта.

Реклама

Историята Габровска за първи път споделя публично пред "България Днес". Тя е част от книгата й „Аз, грешницата“, която идната седмица предстои официално да излезе по книжарниците.

Всичко започва с уговорка между Диана, съпруга й Тони и тяхно приятелско семейство да почиват на Тасос между 15 и 17 август 2016 година. Броени дни преди заминаването Габровска си прави тест за бременност, който е положителен.

"Отидох веднага на преглед и там почнаха странностите. Докторката съвестно ме прегледа, позамисли се малко и накрая ми каза, че тъй като не долавя пулс, според нея има само околоплодно сакче, което трябва да се изчисти оперативно или организмът сам да го изхвърли", споделя Диана. Лекарката успокоила Габровска, че няма нищо сериозно и може да замине на почивка.

Два дни преди почивката ужасяващи болки в корема повалят Диана. Пристъпите са толкова жестоки, че жената едва не припада. Налага се да пълзи по стълбите до втория етаж на къщата, за да събуди съпруга си Тони. По спешност Габровска е закарана в болница.

"Имаше едно важно несъответствие, много съществено според мен тогава, а както се оказа по-късно - много, много важно! На предишния преглед ми казаха, че сакчето е отляво, в левия яйчник. А сега болката беше вдясно. Казах това няколко пъти - защо, след като проблемът е от лявата страна, мен ме боли отдясно!? Получих следния отговор: "Ами, контрахира матката, нищо страшно няма, може би се доизчиства." Всъщност аз бях изхвърлила вече нещо, бях го запазила дори, защото нямам представа, за пръв път ми се случва такова нещо в живота и разчитам на експертизата на специалистите. Но това беше отговорът. Е, назначиха ми някакъв антибиотик, болкоуспокояващи...", връща лентата назад Диана.

Реклама

Лекарствата успокояват болките, а Габровска 48 часа по-късно вече е на Тасос. По време на пътя отново е с болки, но по телефона лекарката я съветва да пие антибиотик, който отново притъпява болката. Но само до следващата вечер, когато настъпва истинският кошмар.

Докато обикалят магазинчетата за сувенири, страховити болки връхлитат жената и тя премалява. Занесена е до хотела, където съпругът й звъни на Бърза помощ. Спешните медици идват светкавично. Дават да пие сокове и й бият инжекция. Казват, че не е яла, слаба е и кръвното й е паднало.

"Вероятно вече съм била изгубила доста кръв, защото, предполагам, кръвоизливът е почнал още в събота, при първата голяма криза. Впоследствие се оказа, че е точно така и още оттогава тази кръв се е събирала в корема ми", казва Габровска.

Състоянието й се влошава с всяка изминала минута. Управителят на хотела вика такси и Диана по спешност е закарана в поликлиниката на Тасос. И там медиците не успяват да поставят точна диагноза. Тъй като е късно вечерта, казват на Габровска, че трябва да изчака до сутринта и с ферибот да бъде откарана в Кавала, където в местната болница да се погрижат за нея.

"Трябваше да стана и да седна в една количка, за да ме преместят от кабинета в стая. Казвам им: "Не мога, хора, не мога!" А те настояват да опитам, пък ако не става, ще ме местят с леглото. Помня, че се надигнах, седнах в леглото със спуснати надолу крака и... съм припаднала", продължава с емоционалния си разказ Диана.

Цялата поликлиника е вдигната накрак. С вливане на системи и много усилия Габровска се връща в съзнание. Предстои й най-дългата нощ в живота й - с жестоки пулсираши болки, страх и бавно минаване на времето като в цяла вечност. "Бях се свила като ембрион, за да ме боли по-малко, с възглавница под краката. А проклетата нощ не свършваше и не свършваше. Сякаш времето беше спряло", спомня си близо пет години по-късно Габровска.

Организацията по транспортирането се оказва перфектна. На сутринта фериботът тръгва по-рано от разписанието си и без пътници - само с линейката и семейната кола на българите. В Кавала движението на пристанището временно е спряно, осигурен е полицейски коридор на спешния автомобил до болницата, а на входа й вече чакал екип от медици. Веднага започват изследвания, а лекуващият лекар се оказва, че е завършил в България. Докато чакат резултатите, настъпва критичен момент.

"Изведнъж настана суматоха, всички се разтичаха. И докторът, който говореше български, казал на Тони: "Операцията е абсолютно наложителна! И е въпрос не на часове, а на минути! Връщането ви в България в това състояние означава сигурна смърт! Ако трябва, с прокурорска заповед ще ви задържа, това е моят лекарски дълг!", споделя Диана.

Веднага Габровска е подготвена и сложена на операционната маса. Интервенцията започва буквално след минути.

"Когато се свестих, Тони беше до мен. Веднага ми каза, че операцията е минала успешно, целуваше ме, притискаше главата ми до себе си от радост, че съм жива, че съм се върнала, беше почти в делириум. А в това време аз излизах бавно от упойката. Това е много странно усещане - струва ти се, че всичко е нормално, че всичко чуваш и виждаш, а не е така. Вдигнеш ръка, тя сама пада, глава надигнеш, и тя пада, не можеш да си контролираш тялото. А до мен Тони полудява от щастие и радост!", разказва още Габровска.

По-късно лекарят й споделя, че за 35 години стаж никога не е имал подобен случай. По време на разговора всички се разплакват. И до ден днешен Диана се чуди защо в България не са й направени нужните изследвания, както в болницата в Кавала, за да установят проблема.

"Но мисля, че не бива да обвинявам лекарката, която ме прегледа. Защото моето положение е било много странно и много рядко случващо се, както ми обясниха по-късно. Аз съм била с лъжлива бременност в левия си яйчник (въпросното сакче!), а в същото време в дясната тръба е имало ембрион, който растял, развивал се и я е разкъсвал", повдига завесата на своя уникален случай жената, която по-късно грабна титлата "Мис Плеймейт" и бе корица на "Плейбой".

И казва в заключение: "Тогава и аз, и Тони, на прага на това да се разделим за цяла вечност затвърдихме още повече убеждението си колко много означаваме един за друг".

Реклама
Реклама
Реклама