Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9722717 www.bgdnes.bg

Оправдан е Чубака, човекът на Черния Роди

След скандални споразумения и отпаднали обвинения за "Варненските килъри"

Недялко Цвятков не е участвал в наркобанда, реши спецсъдът

Оправдан е кримигерой, издирван заедно с боса на "Варненските килъри" Радослав Калчев - Черния Роди! Спецсъдът признава Недялко Цвятков-Чубака за невинен по обвиненията, че е участвал в наркобанда на дясната ръка на Роди - Николай Тошев-Чирпанския. Това става ясно от решение на съдия Биляна Вранчева, научи "България Днес".

Името и снимката на Чубака се появяват в публичното пространство през 2015 г., когато МВР го обявява за издирване заедно с Черния Роди и Емил Александров по подозрение за участие в престъпна група за поръчкови убийства, наркоразпространение и други. На сметката на групата разследващи приписват убийството на бизнесмена аферист Борислав Манджуков и покушението срещу предприемаческото семейство Митко и Наталия Дамянови. Според МВР килърите взимали по 30 хиляди евро за куршум в гърба.

Реклама

Криминалисти наричат разобличената групировка "Варненските килъри" по примера на организацията на сватята на Роди Мила Георгиева "Килърите 6". Впоследствие се оказва, че и за двете банди няма достатъчно доказателства за приписваните им мокри поръчки, и обвиненията отпадат.

За 38-годишния тогава Чубака от прокуратурата твърдят, че е силовакът на наркогрупата, който имал за задача да се справя с непослушни дилъри и конкуренти. На наказателни акции бригадата тръгвала с ножове, боксове, бейзболни бухалки, тръби и други пособия за измъчване, разкриват ченгетата. Потърпевш разказва, че биячите са уринирали върху лицето му.

Пред Темида държавното обвинение разчита на разказа на анонимен свидетел под номер 96. В продължение на 10 заседания важният коз не е открит и е заличен. Въпреки пречката спецпрокуратурата успява да постигне сделка с тартора Николай Тошев-Чирпанския. Той се признава за виновен и се споразумява за скромното наказание от 1 г. и 2 месеца. Наложено му е за това, че дърпал конците на организирана банда за наркоразпространение, шиткала марихуана, кокаин и хероин във Варна и Златни пясъци.

Чирпанския признава и за участието си в престъпната организация на Роди, за което е осъден на 1 г. затвор. При кумулация с присъдата като наркобос магистратите му определят общо наказание от 1 г. и 2 месеца. Заедно с него за дилъри се признават и част от участниците в наркогрупата му.

Подсъдимата скамейка остава да търка единствено Чубака по дело по общия ред, което се точи 3 г. и завършва с оправдателната присъда. В процеса участва наблюдаващият прокурор по случая с "Варненските килъри" Детелина Йотова. Именно тя сключва сделката с Черния Роди. След като е издирван почти 2 г. и половина, включително и чрез Интерпол, той е открит и задържан при пътуване от Доминиканската република. Властите го екстрадират у нас, а беглецът обяснява, че в екзотичната страна му се родило дете и местните чиновници не успявали да му издадат документи. Той се жалва, че страда от подагра, дискова херния и киста на черния дроб. Твърди, че се е върнал, за да изчисти името си.

Реклама

Роди и прокурор Йотова оформят споразумение за 2 г. условно като шеф на банда. Съдът отказва и му дава 1 г. затвор ефективно, но кримигероят не излежава пълното си наказание и е пуснат предсрочно. Запознати издават, че той е обещал да разкрие пред разследващите интересни факти от други водени производства срещу известни лица от ъндърграунда. Остава загадка дали това се е случило. Последната информация за Радослав Калчев е, че си е разпродал бизнеса в родината и се отправил към Доминикана.

Кариера в ъндърграунда

Кариерата на Радослав Калчев - Черния Роди в ъндърграунда започва през 90-те години. През 2000 г. става мишена на атентат, но оцелява след хвърлена граната. През 2003 г. е задържан за кратко и разпитван за побоите над журналист и митнически шеф. През 2006 г. е закопчан на излизане от басейн в курорта "Св. св. Константин и Елена". При претърсване на жилището му ченгета се натъкват на половин килограм хероин. За дрогата Роди влиза на топло за 3 г. Повече от година преди изтичане на присъдата му той е пуснат предсрочно от панделата. За неизпълняване на наложените пробационни мерки трябва да се върне зад решетките, но изчезва.

Междувременно става обвиняем по т.нар. "мегадознание" заедно с общински съветници във Варна и още близо 20 души. През юни 2009 г. се явява доброволно в прокуратурата и сключва споразумение за 1 г. и 11 месеца затвор за участието си в погнатата престъпна група. Седмица по-късно сключва нова сделка - за 9 месеца килия за неплатени данъци. Комисията за незаконно имущество го погва за 177 бона.

Реклама
Реклама
Реклама