Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9726096 www.bgdnes.bg

Бившият шеф на ДКЕВР оправдан за газова афера

След 10 г. и 77 млн. евро глоба за България

Спецсъдът оневинява Ангел Семерджиев за длъжностно престъпление

Невинен е бившият председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев! Наскоро Специализираният спецсъд го оправдава по обвинение за длъжностно престъпление отпреди 10 г., свързано с газова афера. Това става ясно от решение на шефката на съда Мариета Райкова-Пашова, научи "България Днес".

Семерджиев е обвинен, че през 2011 г. не е предприел действия по жалба на частното дружество "Овергаз" срещу отказ на "Булгартрансгаз" да му даде достъп до преносната мрежа, за да доставя природен газ на конкурентни цени. Заради мълчаливия отказ на държавната фирма "Овергаз" подава жалба пред Европейската комисия. В резултат на Българския енергиен холдинг и дъщерните му дружества "Булгартрансгаз" и "Булгаргаз" е наложена санкция от 77 млн. евро.

Реклама

Според прокуратурата от бездействието на Семерджиев са можели да настъпят немаловажни вредни последици като дестабилизиране на газовия пазар чрез запазване на монопола на "Булгартрансгаз" в краткосрочен план, както и риск от налагане на санкции на България от ЕК.

Разследването се точи в продължение на три години. През юни 2017 г. Софийската градска прокуратура повдига обвинения на Семерджиев. Делото влиза в спецсъда през 2020 г. Магистратите разпитват членове на комисията, понастоящем Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Евгения Харитонова разказа, че при постъпване на жалба се създава работна група, която трябва да разследва случая и да изготви доклад. По този въпрос такъв доклад не е постъпвал и е издаден констативен протокол, но той не е завършен и подписан, защото и двете страни не са предоставили документи и не са дали отговори, за да може разследването на комисията да завърши, коментира свидетелката. Тя уточнява, че доста от колегите, които са работили по случая, вече не са там, а един е починал.

Бившият член на комисията Милко Шошков се кълне, че не е бил инструктиран от Семерджиев да не приключват случая, а също и че не е получавал указания как работната група да действа. По това време комисията се е възползвала от възможността за мълчалив отказ, а неприключили процедури е имало и по други казуси.

Най-дългоочакваният разпит е на енергийния министър Теменужка Петкова. Изслушване в парламента отлага плановете. Тя се появява през февруари т.г., когато като свидетел е призован и шефът на "Овергаз" Сашо Дончев. Самият Семерджиев е категоричен, че не е нарушавал закона. Показанията на свидетелите наклоняват везните на Темида към оправдателната присъда. Тя не е окончателна и може да бъде протестирана.

Срещу Ангел Семерджиев градската прокуратура на София образува и разследване по подозрения, че е облагодетелствал кръстницата на детето си да търгува с ток. Тъй като не се откриват доказателства за облагодетелстване, производството е прекратено.

Семерджиев оглавява регулатора от 2009 до началото на 2013 г., когато избухват масови протести срещу монополите и цените на тока и горивата. Недоволството довежда до оставката на първото правителство на Бойко Борисов.

Реклама
Реклама
Реклама