Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9729242 www.bgdnes.bg

Богове и кит в скалите

Авантюристи с мистични находки

Откриха човешко лице върху канара в Пернишко 

Богове и кит в скалите откриха любители на мистиката! Заедно с човешко лице върху канара край пернишкото село Кладница това са сред най-актуалните мистериозни находки през последния месец.

Авантюристи обикалят страната в търсене на фигури, които по естествен начин природата е оформила като човешки тела и лица или приличат на животни и приказни същества.

Реклама

В скалното светилище Орлови скали край хасковското село Сърница има усмихнат великан. Откривателят му разказва, че той изключително много наподобява на етруския бог Аполон. Експерти отчитат, че приликата е наистина поразителна.

Друго впечатляващо откритие е камък като Богинята Майка край родопското село Барутин. Скалният къс е впечатляващото подобие на каменна фигура на богиня или жрица, намерена в Джирофт (древно находище на територията на днешен Иран), датирана около 3000-2200 г. преди новата ера.

Две от последните находки у нас също са впечатляващи, макар да не са обвързани с конкретни личности. Едната е на човешко лице в Пернишко, а другата е на кит, който е "акостирал" край Копривщица.

Очертанията и на двете канари са смайващи, като дори не е необходима огромна доза въображение, за да бъдат разпознати.

И до ден-днешен едно от най-смайващите открития на територията на България остава Т-образен камък близо до Белоградчик. Случайно или не, той е детайлно представен на пещерните рисунки в Магурата, като е поставен над главата на Богинята Майка.

В същата форма при скандинавските народи е съществувал знак като кръста ТАУ наречен Чукът на Тор. Поради неговата тайнствена магнитно-електрическа връзка с Тор, бога на гръмотевиците - подобно на въоръжения с мълнии Юпитер, той държи в ръка тази емблема на властта не само над смъртните, но и над злите духове на стихиите.

Реклама
Реклама
Реклама