Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9729286 www.bgdnes.bg

Прецакват овчарите с агнешкото за Великден

Искат да го купуват по 5, а после да го продават по 14 лева килото, гневи се младият животновъд Атанас Кисьов 

Подигравка от кланиците към животновъдите! Оттам изкупуват живото агнешко месо за 5 лв. А в магазините цената за килограм започва от 14 лева.

Реклама

За проблема алармира пред "България Днес" животновъдът Атанас Кисьов от Смолян. Родопчанинът сам се грижи за своето стадо от 450 животни и не знае що е делник и празник, а работният му ден надвишава 12 часа.

"Това е смешна работа! Дайте средства на стопаните, които сами гледат животните. Защото кланици взимат животни от регистрираните фермери, изписват множество бройки агнета и получават субсидии. Те достигат 7-8 лв. на агне, а около 7-8 млн. са дадени на кланиците за 2020 година. Давайки ни по 5 лв. на нас, те взимат от нашия труд", споделя стопанинът.

Затова Атанас е решил да не дава агнетата си на кланици и прекупвачи за символични суми, а сам да търгува на единични бройки животните си от породата шуменска медночервена овца за 7 лв. килограм живо агнешко за предстоящите великденски и гергьовски трапези.

Традиционно за около 14 лв. ще се предлагат плешката и ребрата, а с 50 ст. по-скъп ще е бутът. Мнозина нямат средства и си купуват само главичка, която е за 4 лева, докато агнешкият комплект е 9 лв.

"Решението е да има кланици във всеки областен град. Там животните да се колят и транжират, а собственикът им да получава по 14-15 лв. за килограм. Така всички фермери ще взимат нормални пари за денонощния си труд", споделя родопчанинът, който сам пасе животните си, дои, подстригва, коли и отделя на части.

Всеки ден само за фураж Кисьов харчи по 230 лв. "И накрая идват и ми казват, че повече от 5 лв. не могат да ми дадат на килограм. Е как на 5 лв., като съм хвърлил толкова много средства и грижи?!", казва Атанас и предсказва, че до няколко години животновъдството ще остане само история.

"То умира с бързи темпове. Младите не могат да различат овца от коза и не искат да се занимават. Аз съм на 36 години и ми е голям мерак, но не виждам такъв ентусиазъм сред останалото по-младо поколение", категоричен е Кисьов.

Реклама
Реклама
Реклама