Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9729368 www.bgdnes.bg

С оцет и сол цери зъбобола Лечителят на Левски

Коренче от кукуряк умъртвява нерва

Пълнене на кухините със стипца също помага

Силен оцет и сол, смесени заедно, за гаргара. Това е една от изпитаните рецепти за зъбобол, кухи и гнили зъби.

Илачът е изпробван и с доказано ефикасен резултат от йеромонах Неофит Калчев от Преображенския манастир "Св. Георги Победоносец" край Велико Търново, прочул се в следосвобожденските времена като Лечителя на Левски, след като заедно с отец Матей Преображенски от същата обител спасяват Апостола от тежката рана на корема с лечебен мехлем, който двамата забъркват.

Реклама

Цярът за неприятните проблеми със зъбите Божият служител описва в своята книга "Народен домашен лекар". Там духовникът още преди повече от век описва проблема със слабите зъби и от какво те се развалят - гореща, кисела, люта и солена храна, както и от лоша хигиена. Йеромонахът съветва те да се измиват след всяко хранене с хладка вода, за да не остават части от храната между зъбите, защото остатъците играят основна роля в загнояването на зъбите след това. А микробите се хранят от венците, влизат между зъбите, и ги развалят.

Наред с гаргарата със силен оцет и сол Калчев описва още няколко целебни рецепти от природната медицина за влошени зъби. При една от тях се взимат 250 гр силен спирт - около 40 градуса, и по 15 г камфор и карамфил. Счуква се на ситно карамфилът, смесва се заедно със спирта и се капва на болните и кухи зъби или се слага с напоен памук в кухия зъб да стои 10-15 дни и микробите умират.

При друга се счукват заедно по 15 г стипца и нишадър, а после се смесват със 150 г силна ракия. Взима се по една чаена лъжичка и се прави гаргара. Капва се амоняк 5-6 капки на памук и се слага в кухината на зъба.

При трета рецепта се взима едно коренче от кукуряк и се вкарва в кухината на зъба, за да умъртви нерва.

Йеромонах Неофит съветва още при кухи зъби да се насипе в кухината счукана стипца и се запушва с восък.

Лечителят на Левски описва рецепта и за кървене на венците. Взимат се кори от дюля, кори от дрян, кори от мешово дърво и кори от цер. Трябва да се вземе от младите клони, а не старата кора. Сварява се с вино или оцет. Като се сварят, прибавят се малко стипца и лимонена сол, прецежда се и се прави гаргара всяка сутрин, докато се заякчат венците.

Реклама

Свои изпитани лекове Божият служител има и срещу досадното и прекомерно изпотяване.

А. Взема се розмарин, сварява се като чай и се пие предиобед.

Б. Взема се селитра (гивирджиле) по половин чаена лъжичка прах. Пие се предиобед с вода 10-15 дни.

В. Взема се кримотарторо, също като селитрата го има по аптеките на сол. Кой от което има, от него да употребява - и трите са сигурни за същата болест.

Изпотяването на краката с лоша миризма също е повече от неприятно. Те трябва да се измиват със студена вода всяка вечер и да се посипват с печена стипца, счукана на прах, или с боя цинквайс. Или със сварена мешова кора - да се мият с отварата всяка вечер. И трите лекарства са стегателни и сполучливи. Кой от което намери, с него да се лекува.

Монахът дава утеха на бедните

Йеромонах Неофит Калчев е не само духовен утешител на миряните, които търсят неговата подкрепа в Преображенския манастир. Той е също така така учител и лечител. Това е неговата мисия и тя му отрежда трудна, но важна роля в обществения живот на България след Освобождението. Самият Дядо Неофит пише за този свой дълг към съотечествениците в предговор към осмото издание на книгата си "Народен домашен лекар".
"Като свещеник и народен учител длъжен съм да се грижа за благосъстояние на душите ни и щях да съм много доволен, ако друго не ми тежеше, а именно страданието на нещастните болни. Мъката на болните хора ме пробуди да стъпя и на медицинското поприще и с това да подпомагам не само душите им, но и тялото. Това състрадание ме кара да нося два товара и да помагам на болните, било душевно, било телесно. Моята лекарска книга, в която мнозина болни намериха подкрепа към нов живот и желязно здраве, получи своята известност с разпространението си и това ме насърчи да пристъпя към осмото издание. Далеч съм от това да твърдя, че в нея е събрано най-доброто, но многобройните благотворителни до мен адреси и писма ме насърчиха напрегнато и неуморно да работя за подобрението на нещастните болни, а именно за онези, които не могат да имат достъп до високата недостъпна и скъпа медицина. Това мое творение е предназначено да послужи на стари и млади."

Реклама
Реклама
Реклама