Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/9750030 www.bgdnes.bg

Треньор №1 на ХХ век Димитър Пенев: Бербатов има качества за ръководител

Треньор №1 на България за XX век Димитър Пенев не се нуждае от представяне. Той изиграва изключително важна роля в живота и кариерата на Димитър Бербатов, като го привлича в мъжкия състав на ЦСКА едва 18-годишен. Още през пролетта на 1999 година Митко печели Купата на страната с "червените" под ръководството на Пената. В състава тогава е и младият Стилиян Петров, който сега влиза в щаба на Бербатов в битката за БФС. 75-годишният Димитър Пенев говори специално за "България Днес" след официалната кандидатура на Бербо за президент на централата.

- Г-н Пенев, Бербатов влиза в битката за управленския пост в БФС. Ще се справи ли със задачата?

Реклама

- Много е добре това. Той сега откри кампанията си, рано е да се каже дали ще се справи. Жив и здрав да е! Досега 20 години справили ли сме се? От 2004-а не сме играли на европейската сцена с националния отбор. Трябва да му помагаме на Бербатов в ръководната дейност, и други хора има, някой от старите сигурно ще остане. Няма да бъде сам. Дано това бъде успешен ход за него. Бил е голяма личност като футболист и в Англия, и тук.

- В щаба му влизат неговите бивши съотборници от националния отбор Стилиян Петров и Мартин Петров. Добър екип ли е това?

- Всички те са дали много за българския футбол. Затова трябва да се помага, а не да ни отклоняват, да ставаме ЖеПе или международни транспорти, шофьори и да не се прибират в България (смее се).

- Време ли беше Бербатов да опита в това ново за него поприще?

- Все пак той беше добър футболист, натрупа много контакти в Европа с ръководни фигури. Сигурно си е запечатал нещо в главичката. Сега ще му добавят още и така стават нещата във всяка една професия и при всеки един човек, който иска да се развива в дадена област. Въпреки това някои хора нямат симпатии към него. Феновете не го приемаха, не бил вкарал гол на тоя или оня. Е, малко ли вкарва, къде ли не игра, все пак е от България.

- Явно част от феновете още са му малко обидени, че се отказа от националния тим?

- Да, вероятно. И вчера, и днес ги питам феновете, те сега мълчат. Нормално е, всеки си има мнение. Има си хора, които все пак във футбола са от 20 години. По български знаете как е, днес те прегръщат, утре ти теглят по една на майка, на леля, на жена...

Реклама

- Когато взехте Бербатов в мъжкия състав на ЦСКА едва 18-годишен, вярвали ли сте, че един ден онова скромно момче може да стигне дотук?

- Аз първо съм мислил, че той ще стане голям футболист. След като игра и в Англия, явно съм бил прав. Има добро отношение към него там. Да не говорим, че и предшествениците му в ЦСКА, а и тези след него играха на високо ниво и са примери във всяка една държава, в която са били. Бербатов сам не може да реши всичко, но все пак има съветници и приятели големи имена около него.

- Митко, Стилиян или Мартин - кой от тримата беше най-послушен като юноша?

- Митко беше най-точният. И другите бяха, но при тях имаше малко команда от родителите. Бащите идваха и на тренировки, и на мачове. Спомням си една контрола със "Септември" на Панчарево. Мартин се контузи, а доктор Гевренов се навел над него. Питам да го сменям ли, има и други млади момчета за пускане. А баща му Петьо, Бог да го прости, слезе долу на терена той да го лекува. Тогава викам: "Абе, кой е тоя човек там".

- Кого подкрепяте на предстоящия конгрес - вашата чета от САЩ '94 или вашите по-млади момчета Бербатов, Стилиян и Мартин?

- Няма да вземам страна. Само ще слушам какви точки планират, за да се подобри футболът. Конкуренция винаги има във всеки занаят. Наложително е да се подобрят някои наредби. Това вече зависи и от държавата. Дай боже, да тръгнат нещата към по-добро.

- Затова ли искахте да влезете в политиката?

- Към мен се обръщаха и ме обвиняваха, че съм искал в политиката. Не! Аз отивам, за да коментирам за училищата, за децата, подсещам, че няма игрища, няма първенства. Да не говорим, че във висшите училища няма и площадка даже. От този род неща коментирам, а те ме изкараха едва ли не, тоя ще става политик. 50 години съм бил политик аз, представям България по света, бием на национално, на клубно ниво. С какви ли не отбори сме играли, още се познаваме, когато се срещнем на дадени мероприятия.

- Бербатов обяви, че в своята платформа ще залага много на детско-юношеския футбол, за който говорите.

- Никой не е против чужденците, но един отбор е от 11 души и кога ще дойде ред на някой наш юноша да го вмъкнеш. По български трябва да си гледаме нашата улица. Едно време имаше републиканско първенство за училищата, студентски отбори. А сега виждаме десетки деца с цигарите, само че не се мешат с момичетата, да не се опушат много. Сядат едните на тротоара пред училището женският род, а мъжкият от другата страна на оградата и си подават цигарите.

- Ако Бербатов ви потърси, готов ли сте да му помогнете със съвети и идеи?

- Първо ще ги поздравя! Ние като треньори сме им казвали доста думи. Те сега прескачат треньорството. Имат качества за ръководни кадри. Ще им даваме примери от миналото - започваме от Донски и стигаме до Михайлов. Тази пътека трябва да я проверяват. Като направят нещо по-хубаво, кой няма да им се радва? Те футбола са го играли.

- Бербатов се обяви против промяна на формата в Първа лига с 16 отбора. Вие какво смятате?

- Всяка година има и прогноза още от космоса, но пак се променя времето. Промяната е задължителна. В последните години процентът на пробив в Европа за българските отбори е доста по-малък от това, което сме виждали в миналото.

- Смятате ли, че клубовете ще гласуват по съвест на конгреса?

- Нека клубовете не са под натиск. Сами да си преценят за кого да гласуват. Все пак сегашните кандидати са били фигури и в националните отбори, и в клубните. Познават материята футбол много повече от някои, които не са участвали никъде, пък искат да седнат на управленския стол. Сега столовете са крехки, бързо се чупят, не са като старите фотьойли.

Реклама
Реклама
Реклама