Влогърката Цвета Стратиева-Флора: Няма нов политически лидер

Приятел
Автор: България Днес

Във видеата си коментира актуалната политическа обстановка

Във видеата си коментира актуалната политическа обстановка

Липсва обща визия и яснота накъде ще се върви в бъдеще 

КОЯ Е ТЯ:

Цвета Стратиева, или, както е популярна сред своите последователи - Флора, е един от известните български влогъри. Тя има над 111 хил. абонати в канала си в YouTube, който в рамките на 2 г. от създаването си има над 7 милиона гледания. И близо 60 хиляди последователи в Инстаграм.

Онлайн съдържанието й е от видеоклипове, в които могат да се видят много политици, чиито думи обаче са извадени от контекста, а целта им е да опонират на Флора, да я допълват и да бъдат непреки гости в нейния канал.

Виктория СТОЯНОВА

- Защо онлайн съдържанието ви е свързано с политика, а не като повечето инфлуенсъри и ютубъри с козметика и мода?

- Винаги съм се интересувала от политика, което за съжаление не е често срещано сред младите хора по нашите ширини. Тъй като политиката винаги е била част от живота ми, то неминуемо нямаше как да не се пренесе върху съдържанието ми в платформата Ютуб. Повечето влогъри и инфлуенсъри си изграждат образ, който, ако е реалистичен, трябва да представя техните интереси и да отразява личността им онлайн.

- Вашата публика са основно млади хора. Какви са техните виждания за случващото се на политическата сцена у нас?

- Младите са запознати с това, което се случва в политиката, и то често от видеа, постове и мемета, въртящи се из социалните мрежи. До голяма степен представата, която имат за политиката и политиците, е на база колажи и комедийни образи, което всъщност е това, което и аз правя. Това е начинът, по който политическата култура навлиза и заформя интерес в съзнанието на младите. Впечатлението ми е, че младите се интересуват до такава степен, че да се забавляват на гърба на политиците ни. Надявам се, че този интерес се пренася към реални действия, гласуване, протести и граждански контрол.

- Работата на инфлуенсърите е да влияят. Смятате ли, че влияете на публиката си за политически виждания и действия?

- Често има хора, които се свързват с мен и които заради видеата ми за живота в чужбина и Англия са размислили да учат в чужбина и решават да останат в България. Разбира се, това не го отдавам само на видеата ми, вероятно има много фактори за тези решения. Но все пак е положително, защото това, което правиш, влияе и на други хора. Демографската криза е голяма и смятам, че повече хора, които могат да се развиват в България, трябва да останат. Вярвам, че навсякъде, където искаш да се развиваш, ако си качествен човек, ще се получи. Животът в чужбина не е само цветя и рози, а този в България не е само лошо.

- Тази година е интересна в политически план. Образува се антиГЕРБ фронт. Очаквано ли беше?

- Бих казала, че е очаквано, защото след протестната вълна през лятото на миналата година и пандемията, както и многото скандали, свързани с Борисов, това беше очаквано да се отрази по някакъв начин на ГЕРБ и на останалите партии на статуквото. Интересното беше, че въпреки че има заформено мнозинство против най-голямата партия, то то не е достатъчно, за да бъде антисистемно общество. И новите протестни партии са обособена единица, която няма полезен ход, тъй като нито с ГЕРБ е добре, но пък БСП И ДПС са приемливи опции. Съответно имаме нещо като три блока, които са невъзможни за коалиране. Интересна е подредбата, която народът определи.

- Смятате ли, че протестите от 2020 г. са се отразили в гласуването?

- Борисов е в трети мандат и това няма как да не се отрази като спад в доверието, а и след толкова години на власт управляващите вече не са със същата мотивация, както в началото. Нормално е да има ниско доверие към Борисов. Това не е някакво явление, което се наблюдава само в България. Трудно е да се каже, доколко този спад на доверие и резултатите от изборите са вследствие на летните протести, тъй като протестната енергия беше най-активна в средата на лятото, а изборите бяха чак април. За мен това е естествен развой на събитията за третия мандат на министър-председател.

- Откроява ли се един лидер на партиите на протеста? Може ли да се каже, че Слави е такъв?

- Моето мнение е, че определено няма нов водач, който да се откроява повече от останалите. Въпреки че Трифонов категорично измести БСП, с отказа си от медийни участия и изяви, както и с отказа си да говори за доверието, което получи, това за мен е обратното на лидерство. Не знам дали е стратегия или друго.

Имаме няколко партии, с няколко лидери и всички говорят, но няма обща визия. От това, което се показва на обществото, няма яснота накъде ще се върви за бъдеще. Приоритет на партиите е сваляне на Борисов, но до някаква степен това е свършено.

- Забелязва се нов феномен през последните месеци - че политиката се води през социалните мрежи. На какво се дължи това и работещ модел ли е?

- Българската политика и явленията, които се виждат по нашите ширини, са това, което сме наблюдавали в САЩ и други западни страни, само че с 10 години закъснение. През 2008 г. кампанията на Обама беше изцяло в социалните мрежи - Ютуб, Фейсбук. Това, което наблюдаваме сега у нас, е дигитализацията на политиците в 21-ви век. Време беше да са по-активни онлайн, а и пандемията ги принуди да комуникират така. Мисля, че е успешно, колкото и комуникацията през останалите канали. Все пак у нас има много застаряващо население, което не може да бъде достигнато онлайн, но пък има и много партии, които имат много добро присъствие и кампания в мрежите. В един момент неминуемо социалните мрежи ще се пренаситят от политически послания и на българите ще им писне, защото не са свикнали.

- Как избирате кой политик да включите във вашите видеа, предполага се, че следите стриктно много изказвания на много политици?

- В повечето случаи е на случаен принцип. Избирам съответния политик, който искам да включа във видеото, и си пускам три негови интервюта, от които избирам 5 фрази по 15 секунди. Гледам да включвам хора от всякакви партии, но не винаги ми се получава, защото невинаги съм в настроение за конкретен политик и е трудно да се балансира. Не бих казала, че дори ги подигравам, а е комплимент, защото, за да ги включа в мое видео, съм седнала и изгледала 3 часа техни интервюта.

- Учите в Англия, но се връщате в България. Защо?

- Мисля, че развитието, което човек може да придобие, не е лимитирано за държавата, в която живее. Възможностите, които имам в България, са същите, които имам и в чужбина. Смятам, че има много положителни неща у нас, които могат да се оценят само ако си живял в чужбина и започнеш да чувстваш носталгия по родината. Хората, които живеят в България, не са склонни да виждат такива малки битови неща, които всъщност оформят културата на човек и липсват в чужбина. Друга причина е, че у нас е много по-изгодно да се развиваш и много по-лесно би било, тъй като има много неща, които тепърва навлизат и ако се хване ранната вълна, ще си в перфектна позиция, защото няма да има такава конкуренция, както в чужбина.

Алисия: Интернет ме стопира!

Алисия: Интернет ме стопира!

Алисия алармира, че световната интернет мрежа й изиграла мръсна шега вчера. Покрай премиерата на новото й парче (част от майската чалга вълна: песни пускат още Джена, Тита, Азис и Камелия) Алисия се оказва леко прецакана. Нейният канал в най-големия сайт за видеообмен се бъгнал и търсачката не откривала новото й парче

Тежка катастрофа между кола и два тира на пътя Монтана – Видин, трима са загинали

Тежка катастрофа между кола и два тира на пътя Монтана – Видин, трима са загинали

Трима души загинаха при катастрофа между лек автомобил и два тежкотоварни камиона на международния път Е-79 в отсечката между Монтана и Видин, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. Инцидентът е станал при разклона за монтанското село Долна Вереница. Сигналът е подаден около 16.10 часа, а на място са изпратени екипи на Спешна помощ

Мехмед Али Агджа: Кремъл поръча убийството на Йоан Павел II

Мехмед Али Агджа: Кремъл поръча убийството на Йоан Павел II

"В атентата срещу папата няма българска вина, България беше инструмент", твърди стрелецът Мехмед Али Агджа Заповедта за убийството е дадена в София, защото е най-близо до Турция "Българското правителство беше използвано като жертвен агнец" "Да, минаха 40 г. С времето истината ще излезе наяве. Ватиканът знае истината, вероятно и Америка знае

Израелски удар срути сграда с офиси на "Ал Джазира" и Асошиейтед прес в Газа

Израелски удар срути сграда с офиси на "Ал Джазира" и Асошиейтед прес в Газа

Израелската армия нанесе днес удар по близо десететажна сграда в ивицата Газа, където са разположени помещенията на катарската телевизия "Ал Джазира" и на американската осведомителна агенция Асошиейтед прес, констатираха журналисти на Франс прес. "Израелски удар опустоши кулата, където се намират офисите на АП в град Газа"

Най-четени

Бившата на Сашо Кадиев живее при Катето Евро

Бившата на Сашо Кадиев живее при Катето Евро

Въпреки раздялата Таня пази приятелството си с водещия и известната му майка Поредна светска раздяла разтърси хайлайф средите. Сашо Кадиев и майката на дъщеря му Таня вече не са заедно. Новината гръмна преди дни, но истината е, че раздялата им е факт от месеци. Достоверен източник, пожелал анонимност, потвърди пред "България Днес"

Васко Найденов в Гърция при голямата си любов

Васко Найденов в Гърция при голямата си любов

Приятели сме, тя е съседка на Ивайло в къщата му там Топизпълнителят Васил Найденов и до момента се вижда с голямата си любов Ани Върбанова, научи "България Днес". Това се случва всяко лято, когато изпълнителят на "Болката отляво" успее да открадне няколко дни и да плажува в Гърция. "Така е, приятели сме с Ани Върбанова и се виждаме на морето

Ицо Хазарта наруши мълчанието: Майката на дъщеря ми я нарече "проста"

Ицо Хазарта наруши мълчанието: Майката на дъщеря ми я нарече "проста"

Това е огромна лъжа, твърди Диана Колева Семейната сага и съдебните битки на Ицо Хазарта с бившата му жена Диана продължават с пълна сила. След поредното интервю, в което Диана Колева, майката на най-голямата дъщеря на Хазарта Ади, се определя като умишлено отчуждена от детето, рапърът изригна. За пръв път Хазарта си позволи публично да изрази

Шок! Българка разведе Касияс

Шок! Българка разведе Касияс

Българка е причината за развода между легендарния вратар Икер Касияс и журналистката Сара Карбонеро, гръмнаха медиите в Испания. 29-годишната Надя Александрова имала връзка с бившия страж на "Реал" (Мадрид) още от 2019 г. Новината обяви тв предаването "Салваме". Оттам научили за авантюрата между двамата от бившия приятел на българката

Дева Мария се яви в пещера

Дева Мария се яви в пещера

Природен феномен във Венеца  Скално образувание е копие на Божията майка  Дева Мария се яви в българска пещера! Божията майка стои величествено като скално образувание в пещера Венеца край видинското село Орешец. Природният феномен е висок няколко метра и изобразява Богородица със сведена глава, приела поза на смирение

Бакърджиев помага на Флори да паркира

Бакърджиев помага на Флори да паркира

Спортната водеща на bTV Флорина Иванова прибегна до помощ от колега. Симпатичната репортерка имаше проблеми с паркирането в близост до работното си място до НДК. На помощ й се притече Петър Бакърджиев. Опитният журналист седна зад волана и паркира возилото на Флори. След което получи огромна усмивка и куп благодарности

Сузанита друса кючек

Сузанита друса кючек

Мазен гьобек под ритмите на барабанчета друсна Сузанита. Щерката на Орхан Мурад отиде отново на дискотека след шестмесечна пауза. Сузи се разби на макс. Младата певачка накара целия оркестър да й свири на уше, за да може да се развихри на дансинга. И да покаже как може да върти дупето си на хитови мелодии

Стотици се прощават с Джеки (Снимки и видео)

Стотици се прощават с Джеки (Снимки и видео)

Започна поклонението пред починалия капитан на националния отбор и ЦСКА Георги Димитров. Стотици се наредиха пред стадион "Васил Левски", за си вземат последно сбогом с легендата на българския футбол. Поклонението започна в 12,00 часа. Сред първите, които дойдоха бяха Димитър Пенев, Георги Велинов и Валентин Михов

Почина сестрата на Красимир Каракачанов

Почина сестрата на Красимир Каракачанов

Внезапно почина Светлана Каракачанова - Немска, сестра на лидера на ВМРО и доскорошен вицепремиер и военен министър Красимир Каракачанов, разказаха негови близки. Тя беше шеф на правната дирекция в Националната здравно-осигурителна каса. Новината съобщи първо dir.bg. Трагедията с 49-годишната Светлана се е случила в края на април

Габи е 100% сляпа и костите й се чупят

Габи е 100% сляпа и костите й се чупят

Два пъти е с фрактури на краката Оперирана е веднъж неуспешно, но руска клиника дава лъч надежда Габи е само на 3 годинки, но е напълно сляпа. И костите й са толкова крехки, че дори от най-малкото движение се чупят. "Когато беше на 5 месеца, ни направи впечатление, че си криви очите. Лекари ни обясниха

Най-коментирани

203 са новозаразените с COVID-19 - 2,8% от тестваните. Излекуваните са 334

203 са новозаразените с COVID-19 - 2,8% от тестваните. Излекуваните са 334

203 са новозаразените с COVID-19. Това разкриват актуалните данни от Единната информационна система. Това са 2,8% от тестваните. Изследваните проби за последното денонощие са 7281. Общо поставените дози са 1 113 351, а 6 591 са поставени през последното денонощие. Излекуваните за последните 24 часа са 334 души, а общият им брой е 362 327

Григор доведе Лолита

Григор доведе Лолита

Григор Димитров изненадващо се прибра в България за рождения си ден. Най-добрият ни тенисист промени в последния момент плановете си и се завърна в родината преди турнира в Женева. Гришо се прибра, за да отпразнува рождения си ден със своите родители. Заедно с него в България пристигна и приятелката му Лолита Османова

Алисия: Интернет ме стопира!

Алисия: Интернет ме стопира!

Алисия алармира, че световната интернет мрежа й изиграла мръсна шега вчера. Покрай премиерата на новото й парче (част от майската чалга вълна: песни пускат още Джена, Тита, Азис и Камелия) Алисия се оказва леко прецакана. Нейният канал в най-големия сайт за видеообмен се бъгнал и търсачката не откривала новото й парче

Тежка катастрофа между кола и два тира на пътя Монтана – Видин, трима са загинали

Тежка катастрофа между кола и два тира на пътя Монтана – Видин, трима са загинали

Трима души загинаха при катастрофа между лек автомобил и два тежкотоварни камиона на международния път Е-79 в отсечката между Монтана и Видин, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. Инцидентът е станал при разклона за монтанското село Долна Вереница. Сигналът е подаден около 16.10 часа, а на място са изпратени екипи на Спешна помощ

Мехмед Али Агджа: Кремъл поръча убийството на Йоан Павел II

Мехмед Али Агджа: Кремъл поръча убийството на Йоан Павел II

"В атентата срещу папата няма българска вина, България беше инструмент", твърди стрелецът Мехмед Али Агджа Заповедта за убийството е дадена в София, защото е най-близо до Турция "Българското правителство беше използвано като жертвен агнец" "Да, минаха 40 г. С времето истината ще излезе наяве. Ватиканът знае истината, вероятно и Америка знае

Израелски удар срути сграда с офиси на "Ал Джазира" и Асошиейтед прес в Газа

Израелски удар срути сграда с офиси на "Ал Джазира" и Асошиейтед прес в Газа

Израелската армия нанесе днес удар по близо десететажна сграда в ивицата Газа, където са разположени помещенията на катарската телевизия "Ал Джазира" и на американската осведомителна агенция Асошиейтед прес, констатираха журналисти на Франс прес. "Израелски удар опустоши кулата, където се намират офисите на АП в град Газа"

Ивайла Бакалова се радва на лалета

Ивайла Бакалова се радва на лалета

Лалетата пред Руската църква в София изпълниха с радостни трепети душата на Ивайла Бакалова. Моделката се разходи щастлива покрай тях и се щракна за

Сърчаджиева грее със София

Сърчаджиева грее със София

Страхотен портрет за спомен си правят Алекс Сърчаджиева и вече-не-толкова-малката София. Майка и дъщеря позират в студио, като актрисата грее от щастие, а София е със сериозна усмивка и по всичко личи, че ще наследи майка си по

Свиха техника на музиканта Иво Димчев

Свиха техника на музиканта Иво Димчев

Жертва на кражба е станал ексцентричният музикант и артист Иво Димчев. Това съобщи самият той, като разказа, че от склада му в столицата са изчезнали две тонколони, 3D принтер и други по-големи предмети. "Преди седмица установих, че складът ми е разбит. От него са откраднати ценни за мен неща, които са на обща стойност няколко хиляди лева

"БГ търси талант" благотворително

"БГ търси талант" благотворително

Вторият полуфинал на живо в седмия сезон на "България търси талант" в неделя от 20,00 часа ще бъде благотворителен. Приходите си от sms гласуването на зрителите Би Ти Ви ще даде на школата по спортни танци "Импулс-Велинград 2002". Това е клубът, в който танцуваше един от незабравимите участници в този сезон на предаването - 18-годишният Атанас

203 са новозаразените с COVID-19 - 2,8% от тестваните. Излекуваните са 334

203 са новозаразените с COVID-19 - 2,8% от тестваните. Излекуваните са 334

203 са новозаразените с COVID-19. Това разкриват актуалните данни от Единната информационна система. Това са 2,8% от тестваните. Изследваните проби за последното денонощие са 7281. Общо поставените дози са 1 113 351, а 6 591 са поставени през последното денонощие. Излекуваните за последните 24 часа са 334 души, а общият им брой е 362 327

Григор доведе Лолита

Григор доведе Лолита

Григор Димитров изненадващо се прибра в България за рождения си ден. Най-добрият ни тенисист промени в последния момент плановете си и се завърна в родината преди турнира в Женева. Гришо се прибра, за да отпразнува рождения си ден със своите родители. Заедно с него в България пристигна и приятелката му Лолита Османова

Тежка катастрофа между кола и два тира на пътя Монтана – Видин, трима са загинали

Тежка катастрофа между кола и два тира на пътя Монтана – Видин, трима са загинали

Трима души загинаха при катастрофа между лек автомобил и два тежкотоварни камиона на международния път Е-79 в отсечката между Монтана и Видин, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. Инцидентът е станал при разклона за монтанското село Долна Вереница. Сигналът е подаден около 16.10 часа, а на място са изпратени екипи на Спешна помощ

Мехмед Али Агджа: Кремъл поръча убийството на Йоан Павел II

Мехмед Али Агджа: Кремъл поръча убийството на Йоан Павел II

"В атентата срещу папата няма българска вина, България беше инструмент", твърди стрелецът Мехмед Али Агджа Заповедта за убийството е дадена в София, защото е най-близо до Турция "Българското правителство беше използвано като жертвен агнец" "Да, минаха 40 г. С времето истината ще излезе наяве. Ватиканът знае истината, вероятно и Америка знае

Яке на Джанет Джексън бе продадено на търг за $ 81 250

Яке на Джанет Джексън бе продадено на търг за $ 81 250

Яке във военен стил на певицата Джанет Джексън от турнето й от 1990 г. "Rhythm Nation" беше продадено на търг за 81 250 долара, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Наддаванията, организирани от аукционната къща "Джулиънс окшън", се проведоха в Бевърли хилс. Якето беше звездният лот сред сценичните костюми и други изложени на търг предмети на Джанет

Слабаков на биричка

Слабаков на биричка

Не изневерява на навиците си евродепутатът Андрей Слабаков. Той бе засечен сладко-сладко да си пийва биричка, след което се запаси сериозно с бутилки и за вкъщи. Снимки: "България

Григор разгледа Боянската църква

Григор разгледа Боянската църква

Григор Димитров се прибра за кратко в България и използва свободното си време, за да разгледа Боянската църква.  В неделя звездата ни в тениса става на 30 години, а през следващата седмица ще играе на турнира в Женева. "Днес, колегите от Боянска църква, филиал на Националния исторически музей, имаха удоволствието да посрещнат и да покажат част от

518 са новите заразени с коронавирус - 3,6% от тестваните, 1991 излекувани (Инфографики)

518 са новите заразени с коронавирус - 3,6% от тестваните, 1991 излекувани (Инфографики)

518 са регистрираните нови заразени с коронавирус в България или това са 12 случая повече от вчера. Това разкриват актуалните данни от Единната информационна система. Изследваните проби за последното денонощие са 14 126. Излекуваните за последните 24 часа са 1991 души, а общият им брой е 361 993. 4 832 са хоспитализирани общо в болници

Състоянието на Владимир Каролев остава тежко, спешно оперираха глезена му

Състоянието на Владимир Каролев остава тежко, спешно оперираха глезена му

Остава тежко състоянието на Владимир Каролев, днес по спешност беше опериран глезенът му. Това съобщи за Агенция „Фокус“ директорът на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. Асен Балтов. „Състоянието на Владимир Каролев е непроменено, все така тежко е. Интубиран е, на апаратна вентилация е. Днес му беше опериран глезенът по спешност от проф. Диян Енчев

Почина сестрата на Красимир Каракачанов

Почина сестрата на Красимир Каракачанов

Внезапно почина Светлана Каракачанова - Немска, сестра на лидера на ВМРО и доскорошен вицепремиер и военен министър Красимир Каракачанов, разказаха негови близки. Тя беше шеф на правната дирекция в Националната здравно-осигурителна каса. Новината съобщи първо dir.bg. Трагедията с 49-годишната Светлана се е случила в края на април