Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9762354 www.bgdnes.bg

Влогърката Цвета Стратиева-Флора: Няма нов политически лидер

Липсва обща визия и яснота накъде ще се върви в бъдеще 

КОЯ Е ТЯ:

Цвета Стратиева, или, както е популярна сред своите последователи - Флора, е един от известните български влогъри. Тя има над 111 хил. абонати в канала си в YouTube, който в рамките на 2 г. от създаването си има над 7 милиона гледания. И близо 60 хиляди последователи в Инстаграм.

Онлайн съдържанието й е от видеоклипове, в които могат да се видят много политици, чиито думи обаче са извадени от контекста, а целта им е да опонират на Флора, да я допълват и да бъдат непреки гости в нейния канал.

Реклама

Виктория СТОЯНОВА

- Защо онлайн съдържанието ви е свързано с политика, а не като повечето инфлуенсъри и ютубъри с козметика и мода?

- Винаги съм се интересувала от политика, което за съжаление не е често срещано сред младите хора по нашите ширини. Тъй като политиката винаги е била част от живота ми, то неминуемо нямаше как да не се пренесе върху съдържанието ми в платформата Ютуб. Повечето влогъри и инфлуенсъри си изграждат образ, който, ако е реалистичен, трябва да представя техните интереси и да отразява личността им онлайн.

- Вашата публика са основно млади хора. Какви са техните виждания за случващото се на политическата сцена у нас?

- Младите са запознати с това, което се случва в политиката, и то често от видеа, постове и мемета, въртящи се из социалните мрежи. До голяма степен представата, която имат за политиката и политиците, е на база колажи и комедийни образи, което всъщност е това, което и аз правя. Това е начинът, по който политическата култура навлиза и заформя интерес в съзнанието на младите. Впечатлението ми е, че младите се интересуват до такава степен, че да се забавляват на гърба на политиците ни. Надявам се, че този интерес се пренася към реални действия, гласуване, протести и граждански контрол.

- Работата на инфлуенсърите е да влияят. Смятате ли, че влияете на публиката си за политически виждания и действия?

Реклама

- Често има хора, които се свързват с мен и които заради видеата ми за живота в чужбина и Англия са размислили да учат в чужбина и решават да останат в България. Разбира се, това не го отдавам само на видеата ми, вероятно има много фактори за тези решения. Но все пак е положително, защото това, което правиш, влияе и на други хора. Демографската криза е голяма и смятам, че повече хора, които могат да се развиват в България, трябва да останат. Вярвам, че навсякъде, където искаш да се развиваш, ако си качествен човек, ще се получи. Животът в чужбина не е само цветя и рози, а този в България не е само лошо.

- Тази година е интересна в политически план. Образува се антиГЕРБ фронт. Очаквано ли беше?

- Бих казала, че е очаквано, защото след протестната вълна през лятото на миналата година и пандемията, както и многото скандали, свързани с Борисов, това беше очаквано да се отрази по някакъв начин на ГЕРБ и на останалите партии на статуквото. Интересното беше, че въпреки че има заформено мнозинство против най-голямата партия, то то не е достатъчно, за да бъде антисистемно общество. И новите протестни партии са обособена единица, която няма полезен ход, тъй като нито с ГЕРБ е добре, но пък БСП И ДПС са приемливи опции. Съответно имаме нещо като три блока, които са невъзможни за коалиране. Интересна е подредбата, която народът определи.

- Смятате ли, че протестите от 2020 г. са се отразили в гласуването?

- Борисов е в трети мандат и това няма как да не се отрази като спад в доверието, а и след толкова години на власт управляващите вече не са със същата мотивация, както в началото. Нормално е да има ниско доверие към Борисов. Това не е някакво явление, което се наблюдава само в България. Трудно е да се каже, доколко този спад на доверие и резултатите от изборите са вследствие на летните протести, тъй като протестната енергия беше най-активна в средата на лятото, а изборите бяха чак април. За мен това е естествен развой на събитията за третия мандат на министър-председател.

- Откроява ли се един лидер на партиите на протеста? Може ли да се каже, че Слави е такъв?

- Моето мнение е, че определено няма нов водач, който да се откроява повече от останалите. Въпреки че Трифонов категорично измести БСП, с отказа си от медийни участия и изяви, както и с отказа си да говори за доверието, което получи, това за мен е обратното на лидерство. Не знам дали е стратегия или друго.

Имаме няколко партии, с няколко лидери и всички говорят, но няма обща визия. От това, което се показва на обществото, няма яснота накъде ще се върви за бъдеще. Приоритет на партиите е сваляне на Борисов, но до някаква степен това е свършено.

- Забелязва се нов феномен през последните месеци - че политиката се води през социалните мрежи. На какво се дължи това и работещ модел ли е?

- Българската политика и явленията, които се виждат по нашите ширини, са това, което сме наблюдавали в САЩ и други западни страни, само че с 10 години закъснение. През 2008 г. кампанията на Обама беше изцяло в социалните мрежи - Ютуб, Фейсбук. Това, което наблюдаваме сега у нас, е дигитализацията на политиците в 21-ви век. Време беше да са по-активни онлайн, а и пандемията ги принуди да комуникират така. Мисля, че е успешно, колкото и комуникацията през останалите канали. Все пак у нас има много застаряващо население, което не може да бъде достигнато онлайн, но пък има и много партии, които имат много добро присъствие и кампания в мрежите. В един момент неминуемо социалните мрежи ще се пренаситят от политически послания и на българите ще им писне, защото не са свикнали.

- Как избирате кой политик да включите във вашите видеа, предполага се, че следите стриктно много изказвания на много политици?

- В повечето случаи е на случаен принцип. Избирам съответния политик, който искам да включа във видеото, и си пускам три негови интервюта, от които избирам 5 фрази по 15 секунди. Гледам да включвам хора от всякакви партии, но не винаги ми се получава, защото невинаги съм в настроение за конкретен политик и е трудно да се балансира. Не бих казала, че дори ги подигравам, а е комплимент, защото, за да ги включа в мое видео, съм седнала и изгледала 3 часа техни интервюта.

- Учите в Англия, но се връщате в България. Защо?

- Мисля, че развитието, което човек може да придобие, не е лимитирано за държавата, в която живее. Възможностите, които имам в България, са същите, които имам и в чужбина. Смятам, че има много положителни неща у нас, които могат да се оценят само ако си живял в чужбина и започнеш да чувстваш носталгия по родината. Хората, които живеят в България, не са склонни да виждат такива малки битови неща, които всъщност оформят културата на човек и липсват в чужбина. Друга причина е, че у нас е много по-изгодно да се развиваш и много по-лесно би било, тъй като има много неща, които тепърва навлизат и ако се хване ранната вълна, ще си в перфектна позиция, защото няма да има такава конкуренция, както в чужбина.

Реклама
Реклама
Реклама