Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9762479 www.bgdnes.bg

Големият Ицко Финци на 88 години: Още съм влюбен, правя се на принц

Танцувам балет с дъщеря си, вярвам във втория шанс

"10 години след сватбата с Лиза още съм влюбен в нея. На 22 май ще отбележим деня с разходка, ще си говорим за новите неща - лекциите, които водим с нея по интернет, ще мечтаем като всеки друг път. Щастлив съм, много". Думите са на големия актьор Ицко Финци, който само преди дни навърши 88 години. И за него, и за жена му Лиза Боева, която е на 42 години, любовта е изненада, но и най-висшето благо, както се изразява Финци. "Често си говорим, че не вярваме в това, което се нарича "втори шанс", "трети шанс". Всеки път е различно, всяка ситуация е различна", смята Финци.

Историята на любовта им тръгва от амбициозния студентски проект на Лиза Боева, чийто ментор е проф. Георги Дюлгеров. "Мегаломански беше", шегува се Лиза. Тя включила в него дузина известни актьори. Дюлгеров прегледал листата и се пошегувал: "Е, можеше да включиш и Ицко Финци", за да й даде знак да не се увлича. Знайно е, че Финци е изключително внимателен към ангажиментите, които поема. Но Лиза се амбицирала. И наистина поканила Финци за своя студентски проект - нещо, което никой дотогава не бил успял да постигне. Защо Финци приема? Споделя, че сценарият го заинтересувал, а и много се впечатлил от Лиза. И ето години след това двамата са семейство. Малката Матилда е нещото, което ги свързва най-силно. Тя вече е на 4 години. "Когато Сами беше хлапе, аз бях денонощно зает със снимки, със спектакли. Не успях да споделя детството му. Сега с Матилда е различно. Виждам едно малко човече, което навлиза в живота ми и аз му помагам, доколкото мога", споделя Финци. Синът му Самуел от пианистката Гина Табакова е световноизвестен актьор, с изключителна кариера в Германия. Разделят се с Гина, когато Сами е на 13 години.

Реклама

Именно заради пропуска във възпитанието на сина си Санчо Финци днес е постоянно до момиченцето си Матилда, кръстено на майка му. В началото на месеца тя навърши 4 години. "И тя е тръгнала да се развива в света на изкуството, само че се е насочила към балета.

Много обича класическият балет. Става все по-смела и във въртенето, и в подскоците", горд е таткото. Той сам се впуска да е партньор на малката в света на балета. "Дойде момент, в който аз трябваше да й партнирам като принц Дезире или като Франц, или като лешникотрошача, да я вземам на ръце, да я издигам нагоре, да я завъртам по много пъти и плавно да я спускам на земята", разкрива момент от изграждането на дъщеря си като балерина Ицко. Той е толкова всеотдаен, че е готов да прави балетни поддръжки на малката принцеса и да върти пируети до замайване само и само тя да е щастлива.

Доволна е и съпругата на Финци - Лиза Боева. Тя много харесва сегашния си начин на живот във Варна. "Всичко, за което съм си мечтала като условия на работа и живот, имам сега - близостта на морето, зеленината на градината, многото книги, тишина, възможност да пътувам, да се разхождам". Традиция е режисьорката да бере билки и диви плодове. Всяка сутрин прясно изцеден плодов фреш, а вечер горещ чай - това е една от традициите, които споделят помежду си Ицко Финци и 45 години по-младата му половинка Лиза Боева. Двамата са изградили своя рай в настоящето, но не обръщат гръб и на миналото. "Много ми стана тъжно за кончината на състудентката ми Таня Лолова. Тя бе тази, която ми даваше самочувствие. Каквото и да казвах, тя го намираше за забавно", казва Финци за голямата ни комедиантка. Само Таня вярвала във възможностите му. Умеела да вдъхва самочувствие.

Мизерно е да играеш за малка публика

"Не е лесно за никой в тази пандемия. Аз вече съм се ваксинирал и затова не ме е страх толкова от вируса. Но си представям как се играе онлайн, без живия дъх на публиката от салона", казва актьора. Той смята за мизерно днешното играене пред публика само на 50%. "На малка публика да играеш е мизерно. Макар че и без това заболяване ми се е случвало много пъти. Помня, че когато в залата е имало 30 души, съм си казвал: "Ицко, тези сега си мислят, че са се минали, като са дошли на толкова слабо посетено представление. Играй така, че тези зрители да разберат, че е обратното - другите са се минали, гдето не са дошли", разкрива моменти от актьорския си живот Финци, без да се притеснява.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама