Актрисата Климентина Фърцова: Хората се нуждаят от духовна храна в тежки периоди

Приятел
Автор: България Днес

Актрисата Климентина Фърцова: Хората се нуждаят от духовна храна в тежки периоди

Гледам да не разделям изкуствата, а да ги съчетавам

 

КОЯ Е ТЯ

Климентина Фърцова е родена през 1998 г. в София. Завършва Втора английска гимназия, като смятала да следва маркетинг в чужбина, но съдбата я отвежда до вратите на Академията, където е приета в класа по актьорско майсторство за драматичен театър на проф. Пламен Марков.

Изминалата 2020 г. донесе много работа и сериозни ангажименти за младата театрална надежда. Два от проектите й са вече на екран - сериалът "Белези" и филмът "Голата истина за група "Жигули", където прави и първата си роля на голям екран. Актрисата е част и от рок групата Crimson velvet, която през 2020 г. издаде първия си албум с прогресивен рок.

Виктория СТОЯНОВА

- Правите отличаваща се първа роля в голямото кино в "Голата истина за група Жигули". Имахте ли притеснения, че няма да успеете да оправдаете очакванията?

- Беше голямо предизвикателство, разбира се - това е първият филм, в който участвам. Нямах опит пред камера. Освен това задачата с цигулката се оказа по-сложна, отколкото предполагах. Но когато вложиш упоритост и имаш до себе си прекрасни актьори и режисьор, на когото да се довериш, притесненията лека-полека се изпаряват.

- Имали сте малко време да се подготвите с цигулката. Имаше ли напрежение да овладеете инструмент, който не сте познавали, за изключително кратко време?

- С цигулката водихме ожесточена борба. Това беше може би най-сложната част от подготовката ми. Аз свиря на пиано и дрънкам донякъде на китара - тоест вярвам, че имам известен музикален усет, но изведнъж се сблъсках с инструмент, който функционира по страшно непознати, дори нелогични за мен правила. В продължение на няколко месеца ходих на уроци, след това веднага се прибирах, за да мога да се упражнявам допълнително. Имаше период, в който свирех по осем часа на ден. Цигулката е страшно сложен инструмент, а пък аз съм луд перфекционист - при мен няма компромисен вариант. Сигурна съм, че някой цигулар, който гледа филма, ще открие някоя мъничка грешка, но положих доста усилия и вярвам, че се справих със задачата.

- Играейки рамо до рамо с големи артисти като Билалов, Параскева Джукелова, Герасим Георгиев, Лилия Маравиля, Ирини Жамбонас, Рачков, Бежанска, на какво ви научиха, какво "взехте" като опит за занаята от тях?

- Всички се отнесоха към мен страшно приятелски, имали сме много смислени разговори. Всеки един беше отдаден до лудост на работата си. Разбрах, че колкото и опит да имаш зад себе си, винаги присъства и едно мъничко притеснение дали усилията, които полагаш, са в правилна посока. Притеснението е добър знак - значи това, което правиш, е важно за теб. Просто трябва да си смел, категоричен и най-важното - да се забавляваш.

- Част сте от група Crimson velvet. Как балансирате между театър и музика и кое е по-близко до сърцето ви?

- Гледам да не разделям изкуствата, по-скоро да ги съчетавам. И театърът, и музиката като начин на изразяване крият своя собствен чар. Една авторска песен винаги ще бъде много по-близка до сърцето ми от роля в представление, защото това е нещо много лично, нещо, родено от теб самия с твоите собствени думи, чувства, търсения. Театърът пък влияе с едни съвсем различни средства, които му дават не по-малко предимства. Не бих могла да заменя театъра с музика или обратното. За момента изпитвам необходимост да работя и в двете посоки.

- Какво от музиката влагате в театъра и обратно, по какъв начин съумявате да извлечете дивиденти от всяко едно и да го вложите в другото?

- Мисля, че и двете изкуства имат нужда едно от друго. С групата свирим алтернативен и прогресивен рок. Обичаме да експериментираме с текстове, аранжименти, фонограми, вкарваме доста театрални елементи в музиката, която правим. А и всяко изпълнение на дадена песен предполага определено актьорско присъствие. И обратното - в представлението "Закуска в Тифани" има сцени, в които пея или свиря на китара, в друго дипломно представление ни хрумна, че ще бъде интересно да свиря на пиано. За всеки актьор е важно да бъде поне малко музикален, да има чувство за ритъм, това го прави по-приложим.

- Пандемичната 2020 г. не е била скучна, заснемате "Жигули", репетирате "Закуска в Тифани", снимате сериала "Белези" и записвате албум с групата си. Коя сцена ви доставя повече удоволствие - голямото кино, телевизията или театърът?

- Последната година беше страшен екшън. И киното, и телевизията, и репетициите в професионален театър бяха за мен нещо ново. Всяко едно крие своите предизвикателства. В киното нещата не са докрай в твоите ръце. Правите няколко дубъла, след това избират един и го монтират. Невинаги сцените, които гледаш, са такива, каквито си си ги представял. В театъра е точно обратното. Репетирате известно време, докато стъпите на някаква стабилна основа и оттам нататък с всяко представление сцените започват да се пълнят с повече живот, присъствие, понякога с други елементи или импровизации. Имаш повече свобода да развиеш образа. Въпреки това киното за мен е не по-малко интересна територия. То е вълнуващо по различен начин и си има своите предимства.

- Играете "Закуска в Тифани". Изпитвате ли тежест, когато трябва да влезете в ролята на Холи Голайтли, изиграна от великата Одри Хепбърн?

- Доста често получавам въпроси за ролята, свързани с изпълнението на Одри Хепбърн. Истината е, че представлението в Пловдивския театър е базирано на романа на Труман Капоти, който се различава от историята във филма. Самият той определя филма като провал. Образът на Холи Голайтли, върху който работихме, също е по-различен. Аз самата много харесвам Одри, но това няма нищо общо. Тежест не изпитвам, по-скоро вълнение. С Холи имаме доста допирни точки и не е лъжа, че влагам в ролята известна част от собствения си характер. Заедно с това по някои черти тотално се различаваме. Всеки неин жест, походката, роклите, обувките, които носи, за мен са нещо много далечно. Когато се кача на сцената, трябва да имам съвсем друг вид самочувствие. Но гледам най-вече да се забавлявам.

- Като млад артист, какви са вижданията ви за ограниченията на театрите, намаления капацитет и отношението на държавата към седмото изкуство?

- Затварянето на театрите е свързано със загрижеността за здравето на хората. Театралната гилдия със сигурност пострада от ограниченията във връзка с пандемията. Едновременно с това киното не е спирало да функционира. По-будните и търсещи артисти успяха да намерят начини за реализация дори в тази неприятна обстановка. Има претенции от страна на бранша по отношение на средствата, с които държавата го е подпомогнала в един труден момент. Но по-съществено е това, че напоследък наистина се отделят недостатъчно средства за развитието на изкуството. А хората се нуждаят от духовна храна, особено в тежки периоди.

- Коя е мечтаната роля, която искате да изиграете?

- Знам ли. Може би е някоя, за която дори не подозирам в момента.

- Имат ли добро бъдеще артистите у нас относно заплащането?

- Нито един артист не започва да се занимава с изкуство, надявайки се, че от тази професия може да получава стабилен доход. По-скоро го прави от необходимост да изразява свои идеи и виждания, които смята за важни. Някои казват, че реализацията в тази професия е въпрос на късмет. Аз съм на мнение, че в момента ни е дадена достатъчно свобода да се развиваме, да търсим, да кандидатстваме по проекти. Ако си мързелив и очакваш нещата да се случат ей така, от само себе си, няма да успееш нито в живота, нито в професията.

- Минаха "Оскарите", първа номинация за българка. Видяхме много полюсни коментари за представянето на Мария Бакалова. Защо според вас българите обичат да омаловажат постиженията на успели сънародници?

- Няма значение дали Мария Бакалова спечели "Оскар" или не. Това момиче направи страхотен пробив. Не разбирам жлъчните коментари за успеха й. Със сигурност има хора, за които "Борат 2" и ролята на Мария във филма не са шедьовър. Аз мисля, че отлично се е справила с това, което се е искало от нея, и трябва да се уважат куражът, трудът и достойното й поведение. По-лесно ни е да съдим, вместо да се подкрепяме. После се чудим защо сме нещастни и сами.

- Познавахте ли се, какви са впечатленията ви за нея?

- Не се познаваме. Но от приятели съм чувала, че се скъсва да работи. Това момиче вдъхна страхотна надежда!

Санта Китана показа моцарелки на Миконос

Санта Китана показа моцарелки на Миконос

Позачезна Санта Китана от радара в последните седмици, но ето че се върна в светлината на прожекторите с пълна сила... и с едни силиконови гърди напред! Скандалната танцьорка и певачка показва сочен бюст в Миконос, където, за разлика от София, не брули студен вятър, нито порои свалят градусите до 10 - там е жега и дрехи не трябват

Ели Бинева показа гръд

Ели Бинева показа гръд

"Златното момиче" все по-смело в модата Бившото "златно момиче" Ели Бинева показа гърдите си. Световната шампионка с ансамбъла по художествена гимнастика засне доста смела фотосесия. Дъщерята на бившия евродепутат Слави Бинева позира по черен сутиен. Той е дантелен и изяло прозрачен. Това дава изглед на всички към зърната и на двете гърди на

Рачков: Гласувайте на изборите, не стойте вкъщи

Рачков: Гласувайте на изборите, не стойте вкъщи

Гласувайте на предстоящите парламентарни избори. Аз винаги давам своя вот и смятам, че всеки глас е много важен. Ако си стоим вкъщи и си кажем, че нашият глас не е важен, това е грешно. Да го направим като едно развито гражданско общество в европейска държава. Това сподели в ефира на Нова Телевизия Димитър Рачков

Ивет се отказа от старта в Стара Загора

Ивет се отказа от старта в Стара Загора

Ивет Лалова се отказа да участва в европейското отборно първенство в Стара Загора. По време на щафетата отново е почувствала придърпване и със съпруга си Симоне Колио са решили да не рискуват. Тя ще бъде заместена от Инна Ефтимова в бягането на 200 метра. Ивет дълго време лекува травма, която получи преди последното и единствено нейно състезание

Най-четени

Дубай покани Хасан и Ибрахим

Дубай покани Хасан и Ибрахим

Близнаците с концерт в емирството за прослава на България Престижна покана от Дубай получиха близнаците Хасан и Ибрахим. На клавирните виртуози е предложено да се включат в културната програма на изложението ЕКСПО 2020 - Дубай, което заради пандемията ще се проведе тази и следващата година. "Горди сме да съобщим

Обвиниха Роналдо за 4 млрд. загуба на Coca-Cola, невинен е (Видео)

Обвиниха Роналдо за 4 млрд. загуба на Coca-Cola, невинен е (Видео)

Не е вярно, че Кристияно Роналдо е лишил компанията Coca-Cola от 4 милиарда долара, пише порталът sports.ru, като обяснява митовете около фалшивата новина. Тя се разпространи от испански, британски и руски медии след пресконференцията преди мача между Португалия и Унгария. Когато по време на пресконференцията нападателят махна две бутилки с

Кралицата на София Васка Джурова: Мечтая да изобретя ново лекарство

Кралицата на София Васка Джурова: Мечтая да изобретя ново лекарство

Искам да имам ангажименти и като модел КОЯ Е ТЯ Васка Джурова е новата носителка на титлата "Кралица на София". Конкурсът за красота се завърна след ограничаване на мерките и в събота вечерта бе короновано 21-годишното момиче. Тя е родом от Гоце Делчев и е студентка по фармация в Софийския университет "Св. Климент Охридски". - Честита награда

Аби спира с децата

Аби спира с децата

Бившият английски национал Питър Крауч и съпругата му Аби Кланси не смятат да увеличават повече семейството си. Моделката вече дари мъжа си с четири деца и няма намерение да ражда повече. "Боже, не!", така отговори и бившият нападател на въпрос обмислят ли да имат и пета рожба. Самата Аби сподели наскоро

Отнеха дъщеричката на насилвана майка

Отнеха дъщеричката на насилвана майка

Бургас се обедини в помощ на пребиваната системно жена Момиченцето има нужда от лекар, баба й отказва да я води Надя Панкова Скандална случка със системно пребивана майка потресе Бургас преди броени дни. От благотворителна организация сигнализираха, че дъщеричката на жената й е отнета, тъй като заради системно насилие от страна на мъжа й тя се

Камен Донев фучи с лимузина

Камен Донев фучи с лимузина

Лъскаво возило тип лимузина подкара актьорът Камен Донев, уловиха го топпапараците на "България Днес". Звездата яхна черно "Ауди", с което обикаля навсякъде в столицата, дори за да отиде до банката. Докато зад волана внимава на пътя, пешком Донев не пропуска да хвърли поглед на красивите момичета в кафенетата из София

Актьорът Петър Байков: Изпявам 45 различни гласа

Актьорът Петър Байков: Изпявам 45 различни гласа

Търся трудностите, за да ги преодолявам и да раста Кой е той Младият актьор Петър Байков е носител на световно отличие в дублажа заради умението да озвучава сам цели филми. Познат е и като финалист в шестия сезон на "България търси талант". Зад гърба си има редица ленти, дублирани с неговия глас - "Красавицата и Звяра", "Господарката на злото"

Преслава ПРЕКОПА градината (Видео)

Преслава ПРЕКОПА градината (Видео)

И фолк певиците копат градини! Преслава показа уменията си с мотика в ръка.  Чалга фурията публикува видео, от което се вижда колко усилия полага в градината. Изпълнителката не се притеснява да върши тежкия труд. "Някой желаещ да му прекопая градината", шегува се

Галена става жури в "Гласът"

Галена става жури в "Гласът"

Галена ще смени Камелия като жури в "Гласът на България". Изпълнителката на "Мама ураган" е получила покана от шоуто да застане на мястото на колежката си. Галена веднага отговаря с "да". Новият сезон на журито ще бъде с почти изцяло нов състав. Графа и Михаела Филева са аут. От старите муцини само Иван Лечев ще запази мястото си

Близнаци в "Черешката"

Близнаци в "Черешката"

Седмица на близнаците. Под това мото ще мине седмицата в "Черешката на тортата". Две двойки от най-емблемичните близнаци в България ще се вихрят в кухнята. Част от звездния отбор на предаването стават волейболистите Георги и Валентин Братоеви, баскетболните грации Емануела и Доротея Толеви, близначките от "Игри на волята" - Елена и Стефания

Най-коментирани

Венета Харизанова с куче миньон

Венета Харизанова с куче миньон

Фен на малките палета се оказа Венета Харизанова. Миската, която се изявява успешно като водеща и актриса, нагушка кафяво кутре, сладко като плюшена играчка. снимки: "България

Санта Китана показа моцарелки на Миконос

Санта Китана показа моцарелки на Миконос

Позачезна Санта Китана от радара в последните седмици, но ето че се върна в светлината на прожекторите с пълна сила... и с едни силиконови гърди напред! Скандалната танцьорка и певачка показва сочен бюст в Миконос, където, за разлика от София, не брули студен вятър, нито порои свалят градусите до 10 - там е жега и дрехи не трябват

Кандидатът за собственик на "сините" Джоузеф Диксън: Чакаме юристите на "Левски" за сделката

Кандидатът за собственик на "сините" Джоузеф Диксън: Чакаме юристите на "Левски" за сделката

Сагата с англичанина Джоузеф Диксън и влизането му в "Левски" продължава с пълна сила. Вчера кандидатът за собственик на "сините" се обърна към феновете с официално писмо чрез БТА. В него британецът недоволства от критиките по негов адрес, някои от които били доста комични. Диксън в момента е в САЩ и чака договора за влизането му в клуба от

Голф половинка по бански

Голф половинка по бански

Годеницата на голф звездата Брукс Коепка - Джена Симс, нагорещи мрежата. Красивата блондинка зарадва своите 230 000 последователи в инстаграм с няколко секси снимки. Актрисата позира по бански край басейна. "Как поздравявам Брукс, когато се прибере от тренировка", палаво написа Джена под кадрите. Това буквално подлуди феновете й

Българка атакува "Гинес" с месец в Долината на смъртта

Българка атакува "Гинес" с месец в Долината на смъртта

Силвия ще прекара 30 дни на 55-градусова жега Ще спим в каравана без климатик и вентилатор, казва красавицата Наше момиче ще атакува "Гинес" за прекарал най-много време на рекордно високи температури. Силвия Манолева от четири години живее в САЩ и решава да се хвърли в сериозно предизвикателство - да преживее цял месец на 55-градусова жега в

Бира по пернишки

Бира по пернишки

Наблюдателни читатели ни изпратиха снимка на интересен етикет върху бирена бутилка. Върху етикета са изобразени всички най- важни елементи от хумористичния фолклор, свързан с Перник и

Дони: Опитаха да взривят дома ми

Дони: Опитаха да взривят дома ми

Имал съм заплахи, включително и опит за атентат. Посипаха стълбището в дома ми с взривна смес. Вероятно неуки хора са го направили и не се стигна до взрив. Но е възможно да са искали само да ме сплашат. Това разкри в ефира на БиТиВи певецът Дони. Неприятната сцена се разиграла след като изпълнителят обяви през 1996 г

Българи тормозят Лолита

Българи тормозят Лолита

Българи тормозят приятелката на Григор Димитров - рускинята Лолита Османова. Красавицата получава десетки съобщения с неособено добри думи и пожелания. Богаташката щерка е обект на атаки от страна на почитатели на най-добрия ни тенисист. Наред с комплименти от типа "много си красива" идват и доста обидни подмятания

Ели Бинева показа гръд

Ели Бинева показа гръд

"Златното момиче" все по-смело в модата Бившото "златно момиче" Ели Бинева показа гърдите си. Световната шампионка с ансамбъла по художествена гимнастика засне доста смела фотосесия. Дъщерята на бившия евродепутат Слави Бинева позира по черен сутиен. Той е дантелен и изяло прозрачен. Това дава изглед на всички към зърната и на двете гърди на

Първата българка фотограф в "Мари Клер" Елина Кешишева представя изложба от изцяло лентова фотография

Първата българка фотограф в "Мари Клер" Елина Кешишева представя изложба от изцяло лентова фотография

Елина Кешишева живее и работи в Париж от 25 години. Тя е първата българка главен фотограф на френското модно списание "Мари Клер". Заснела е над 50 корици на престижни издания като Vogue, L'Officiel, W, Numero и други. Пред обектива й са заставали Настася Кински, Фарел Уилямс, Даян Крюгер, Ник Кейв и Ейми Уайнхаус

Венета Харизанова с куче миньон

Венета Харизанова с куче миньон

Фен на малките палета се оказа Венета Харизанова. Миската, която се изявява успешно като водеща и актриса, нагушка кафяво кутре, сладко като плюшена играчка. снимки: "България

Голф половинка по бански

Голф половинка по бански

Годеницата на голф звездата Брукс Коепка - Джена Симс, нагорещи мрежата. Красивата блондинка зарадва своите 230 000 последователи в инстаграм с няколко секси снимки. Актрисата позира по бански край басейна. "Как поздравявам Брукс, когато се прибере от тренировка", палаво написа Джена под кадрите. Това буквално подлуди феновете й

Българи тормозят Лолита

Българи тормозят Лолита

Българи тормозят приятелката на Григор Димитров - рускинята Лолита Османова. Красавицата получава десетки съобщения с неособено добри думи и пожелания. Богаташката щерка е обект на атаки от страна на почитатели на най-добрия ни тенисист. Наред с комплименти от типа "много си красива" идват и доста обидни подмятания

Мъж преследва Ким

Мъж преследва Ким

Бившата баскетболна съпруга Ким Кардашиян е жертва на преследвач. От известно време риалити звездата била взета на мушката от Николас Костанца. Той първо й пратил годежен пръстен по пощата през февруари. Миналия месец пристигнал нов "дар" от него - хапчета за след секс. Кардашиян подала жалба веднага след втората пратка на Костанца

Ивет се отказа от старта в Стара Загора

Ивет се отказа от старта в Стара Загора

Ивет Лалова се отказа да участва в европейското отборно първенство в Стара Загора. По време на щафетата отново е почувствала придърпване и със съпруга си Симоне Колио са решили да не рискуват. Тя ще бъде заместена от Инна Ефтимова в бягането на 200 метра. Ивет дълго време лекува травма, която получи преди последното и единствено нейно състезание

41 новозаразени с коронавирус днес, 0,48% от тестваните, излекуваните са 37

41 новозаразени с коронавирус днес, 0,48% от тестваните, излекуваните са 37

41 - с 64 случая по-малко от вчера, са новите болни от COVID-19 от общо 8438 теста в последното денонощие, съобщиха от Единния информационен портал. Броят на новите случаи е 0,48% от тестваните пациенти. Направените PCR тестове са 3571, а 4867 са бързи антигенни. Най-много са заразените в София-град - 15 души

Деси Бакърджиева ражда второ дете, губи татко му от ковид малко преди това

Деси Бакърджиева ражда второ дете, губи татко му от ковид малко преди това

Деси Бакърджиева направи дълбоко емоционални разкрития за скорошната си бременност и огромната лична загуба малко преди да роди второто си дете. „Преди известно време срещнах отново ученическата си любов. Няколко дни след като се видяхме, той ми предложи да се омъжа за него. Още нося годежния си пръстен. Казваше се Филип

Германия обърна 4:2 европейския шампион Португалия, групата се заплете

Германия обърна 4:2 европейския шампион Португалия, групата се заплете

Германия се реваншира за загубата от Франция в първия си мач на европейското и победи актуалния шампион Португалия с 4:2. Та ситуацията в така наречената "група на смъртта" се заплете и четирите отбора в нея запазват своите шансове след равенството 1:1 между Франция и Унгария по-рано през деня. Водят "петлите" с 4 точки

Седмицата на модата в Милано: Мъже в зелено, синьо, жълто

Седмицата на модата в Милано: Мъже в зелено, синьо, жълто

Изчистени линии и леки флуидни материи. Сака тип кимоно и широки бермуди. Тази тенденция се очерта в началото на седмицата на мъжката мода в Милано, пише АФП. Широко използвани са растителните тъкани, като лен и коноп в естествен цвят, в съчетание с бяло, минерално-зелено или дървесно. След сивата зима и мрачния период на пандемията се налагат

Каруис смени моделка с брюнетка

Каруис смени моделка с брюнетка

Германският вратар Лорис Кариус се е разделил с гаджето си София Томала. Нещо повече, стражът набързо заменил моделката с нова мадама. Кариус и мистериозната брюнетка почиват заедно на гръцкия остров Миконос. Двамата бяха изловени от папараци, докато се забавляват на яхта. 27-годишният футболист не можеше да откъсне ръце от мистериозната му