Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9789951 www.bgdnes.bg

Внуците на Таня Лолова - Сава и Матео, с посмъртната й награда "Икар": Тя щеше да се поклони на вас!

"Тя, Таня, щеше да се поклони на вас. Щеше да благодари на публиката, за която всеки ден говореше и милееше".
С тези думи единият от внуците на голямата актриса Таня Лолова – Сава, благодари за наградата й за изключителен принос към изкуството, като сложи статуетката до брат си и погледна към небето. "Оставих наградата, защото вярвам, че тя е с нас тази вечер", сподели близкият до легендарната ни комичка.


Таня Лолова си отиде от този свят на 22 март на 87-годишна възраст. Тя бе почетена от публиката със ставане на крака, а водещият на церемонията Александър Кадиев каза, че дъщеря му Кати е нарисувала рисунката в краткото клипче за Лолова, излъчено на запис. "Обожавам тази жена, както и всички артисти, които си отидоха от началото на тази година. Поклон пред тези велики хора", насълзи се Кадиев.

Реклама


47-ата церемония за връчването на "Икар" бе съпътствана с леки гафове, но като цяло настроението сред гилдията бе впечатляващо. Спектакълът бе посветен на 100-годишнината от основаването на САБ и по идея на неговия председател Христо Мутафчиев световноизвестният цигулар Васко Василев специално дойде за събитието да изсвири на сцената песен с младата певица Керана.


"Всичко е много красиво в тази церемония. Настроението е като за бал, вълнувам се, че сме най-сетне заедно - колеги и публика на по-близко разстояние", сподели младата Елена Телбис, дошла в компанията на приятели. Красавицата взе приз за драматургичен текст като автор на пиесата "Боклук", в която играе и една от ролите. Пиесата е поставена в Театър 199 от учителя й Ивайло Христов.


За водеща мъжка роля "Икар" получи Валери Йорданов за участието му в "Караконджул" в Народния театър, а за поддържаща мъжка роля - Александър Тонев в "Дон Кихот" на Пазарджишкия театър. При излизането си на сцената Валери се спъна и падна, но с отработен жест се поклони на публиката. "Странно как всяка вечер играя на тази сцена, пък точно сега се спънах", пошегува се актьорът.
За водеща женска роля бе отличена Ирини Жамбонас в "Кой се бои от Вирджиния Улф", а за поддържаща женска роля - Радена Вълканова за "Капитал(на) грешка" в Народния театър.
"Икар" за режисура получи Диана Добрева за "Синът" в Народния театър.


Гилдията на атракционните и сценични изкуства и Гилдията за вариететно изкуство отличи Вили Кожухарова за постижения в областта на каучук акробатиката. Жената Каучук, както е известна гениалната 72-годишна актриса, едва излезе на сцената, прикрепяна от Сашо Кадиев. "Трябваше "Икар"-ът да дойде при мен, а не аз при него", пошегува се Вили.


Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства награди Марион Дърова за Wo Man (ДНК, НДК), за дублаж при жените бе отличена Гергана Стоянова, а при мъжете - Любомир Младенов.
Награда "Икар" - за чест и достойнство" бе връчена на Любомир Бъчваров, а Михаил Белчев получи награда за изключителен принос към музиката.

Реклама
Реклама
Реклама