Реклама
https://www.bgdnes.bg/retsepti/article/9793132 www.bgdnes.bg

Как да приготвите най-вкусната пролетна салата + 3 свежи рецепти advertorial icon

След дългата зима, пролетта най-сетне е тук - а с нея идва и все по-богатото разнообразие от пресни плодове и зеленчуци. Сега е най-подходящият момент да заредите тялото със свежи сили и прилив на енергия. С разцъфващите се дървета, е време да разцъфнем и ние - отвътре и отвън, благодарение на ценните витамини, минерали и антиоксиданти, съдържащи се в пресните продукти.

Подбрали сме ви 3 рецепти с вкус на пролет, с които да разнообразите ежедневното меню. Всички те са супер свежи, много вкусни и изключително полезни - точно това, от което имате нужда в преходния сезон, когато тялото се събужда за нов живот. Заредете се със сила, енергия и здраве по съвсем естествен начин - с най-доброто от природата на вашата трапеза.

3 ценни съвета за приготвянето на най-вкусната салата

Независимо от конкретната рецепта, има няколко задължителни момента, на които да обърнете внимание, за да получите най-добрия резултат при приготвянето на свежа салата.

- Изберете качествени зеленчуци - свежестта е най-важният фактор, който определя вкуса, но и не само. Колкото по-пресни са зеленчуците, толкова по-богати са те на полезни вещества. Огледайте сергиите на кварталния пазар за зеленчуци местно производство с гарантирано качество, или спестете време, като проверите предложенията онлайн и набързо приготвите списък за пазар - всяка седмица в т маркет брошура ще намерите отбрани предложения за пресни зеленчуци с отлично качество и примамливо добра цена.

- Подсушете добре зеленчуците, преди да ги нарежете за салата - това е важно, защото остатъчната вода след миене ще разводни салатата и ще попречи на дресинга да я овкуси добре. Използвайте домакинска хартия или центрофуга за салата, за да премахнете излишната вода.

- Пригответе салатата непосредствено преди консумирането й - така ще предотвратите размекването на зеленчуците и отделянето на вода, която ще развали вкуса и външния вид на салатата. Ако искате да спестите време, може да нарежете салатата предварително, но я овкусете минути преди консумация за най-добър вкус и вид.

Ето и няколко рецепти за салата, на които да се насладите тази пролет.

Пролетна салата с ленено семе и чия

Освен че съчетава свежи доматки, краставици и салатки, тази салата “Пролет” ще донесе допълнителни ползи за здравето, благодарение на добавените в нея ленено семе и чия.

Само една лъжичка ленено семе е отличен източник на растителен протеин, омега-3 мастни киселини и фибри, както и на коктейл от витамини от група В, желязо, магнезий и калций. Семената от чия пък са истинска бомба от полезни вещества, въпреки миниатюрната им форма - не случайно на езика на маите чия означава сила. Те осигуряват фибри, протеин и омега-3 мазнини, плюс магнезий, калций и цинк.

Добавените в рецептата маслини, прясно сирене и зехтин добавят в тази пролетна салата страхотен средиземноморски повей. А знаете ли, че средиземноморската диета се смята за най-полезната и е един от водещите фактори за дълголетието на хората, живеещи в тези региони?

Какво ще ви трябва?

- Домати

- Краставица

- Зелена салата

- Семена чиа

- Ленено семе

- Бяло сирене

- Зехтин

Пролетна салата с меден дресинг

Свежото съчетание от репички, спанак, маруля, домати и пресен лук е традиционно за обичаната от всички пролетна салата. Това, което прави тази рецепта с по-специфичен, неустоим вкус, е добавеният мед в дресинга за овкусяване.

Комбинацията от екстра върджин зехтин, прясно изцеден лимонов сок, мед, сол и черен пипер в дресинга комбинира всички вкусове - сладко, кисело, горчиво, пикантно. Резултатът е уникално съчетание, което овкусява и допълва крехките пресни зеленчуци по неустоим начин.

Насладете се на тази салата с меден дресинг, за повече настроение в пролетните дни - имате нужда след дългата зима.

Какво ще ви трябва?

- Репички

- Спанак

- Домати

- Лук

- Мед

- Зехтин

- Лимон

- Сол и черен пипер

Салата “Пролет” със спанак и ягоди

Комбинацията от зеленчуци и плодове не е много типична, но за сметка на това е много свежа и супер вкусна. В тази рецепта за пролетна салата леката стипчивост на спанака се допълва отлично от сочната сладост на ягодите.

Свежата краставица и меката моцарела допълват вкуса и текстурата на тази салата. А неустоимият аромат на босилек знае как да превърне всяко ястие в наслада за сетивата.

На финал, салатата се поръсва с нигела - наричана още и черен кимион, това са изключително полезни семена с леко пикантен аромат и наситено черен цвят. Освен да добави чисто естетически ефект, нигелата съдържа и над 100 активни съставки, които я правят изключително ценна за здравето - не случайно в древността са я наричали “благословени семена”.

Какво ще ви трябва?

- Спанак

- Ягоди

- Краставица

- Моцарела

- Босилек

- Нигела

Реклама
Реклама
Реклама