Йога инструкторът Светла Иванова: "Шавасана" описва COVID -лягаш и не мърдаш

Приятел
Автор: Иво Ангелов

Йога инструкторът Светла Иванова:  "Шавасана" описва COVID -лягаш и не мърдаш

Вирусът показа разрушителната роля на хората за Земята 

КОЯ Е ТЯ

Светла Иванова е родена на 23 октомври 1977 г. в Казанлък. Известна е с творбите си като певица и писателка, впоследствие и като преподавател по йога, която практикува от около три десетилетия, а от 2013 г. и преподава.

През 2001 г. получава диплома за висше педагогическо образование в Софийския университет "Св. Климент Охридски", а през 2003 г. записва "Поп и джаз пеене". От началото на кариерата си Светла Иванова се включва в различни инициативи, сред които и кампанията срещу рака на гърдата.

- Светла, живеем във времена на пандемия, когато не само физическото, но и психическото ни здраве е застрашено. Могат ли йога упражненията да ни помогнат да се почувстваме по-добре?

- Физическата активност винаги ни кара да се чувстваме добре. Но за разлика от други спортове йогата е много комплексна за здравето ни. Тя предлага не само упражнения за физическа издръжливост и гъвкавост, но и за правилно дишане и медитация. Когато излезем извън комфорта си, е важно да проявим твърдост и да намерим сили у себе си да преборим несгодите със силата на волята си. Това се учи и в йога залата. Още там си личи кой се отказва лесно, кой е нетърпелив или губи интерес по начина, по който влиза в позите и усилията, които полага. Търпението, спокойствието и упоритостта, на които се учим в залата, ни помагат и извън нея. Стига да умеем да извлечем ползите от упражненията и релаксациите, които правим, и да ги приложим в ежедневието си. От нас зависи това дали сме способни да превъзмогнем трудностите и да продължим напред.

- Дори и да не чувстваме проблеми, как йогата може да стане част от живота ни и с какво може да ни е полезна във всекидневието?

- Когато човек реши да посещава йога практики, бързо вижда резултата - започва да се чувства цялостно добре. Научава се да се поглежда отстрани, да запазва самообладание, за да взима по-правилни решения дори и в кризисни ситуации и да живее по-осъзнат живот. След като тялото и умът ни свикнат с това да се чувстват добре, започваме да го търсим всеки ден. Не виждам защо някой би се отказал от това усещане. И защо да чака да се обърне към йога само ако има проблем. Винаги е по-добре да вземем мерки за превенция на нещо, отколкото за последствията от него.

- В България набира ли популярност нейното практикуване?

- Да, и не само у нас. Защото хората все повече осъзнават, че грижата за здравето е комплексна. Как се движиш, как дишаш, с какво се храниш, как успяваш да се заредиш с енергия изобщо и умееш ли да се променяш и приспособяваш. Йога ти дава решение за всичко това и затова ще става все по-популярна.

- Има ли интерес от възрастни хора и малки деца и как упражненията могат да бъдат полезни точно за тези възрастови групи?

- Аз водя практики и за дами 55+ години, и за деца в проекта ми тананикаща йога, съчетаваща музика, приказки и упражнения в моите вълшебни книжки за деца. И в двете групи освен ползите за здравето успях да създам и социален кръг. Място, на което хората се срещат, запознават и им е приятно да прекарват времето си заедно. Отношението ни към здравето и изграждането на полезни навици трябва да започне от ранна възраст и да не спира цял живот. Постоянството е ключът към успеха и постигането на трайни резултати. Човек може и на 80 да се чувства жизнен и в добра физическа форма, а едно дете и на 10 да е изморено и отегчено, ако не прави нищо, което му харесва, ако не се научи да редува активната си дейност с почивка. Затова създадох песнички за раздвижване за най-малките, както и релаксации за родители и деца. И вярвам, че съм полезна и на двете възрастови групи.

- Как да медитираме правилно, за да постигнем очакваните резултати?

- Ако можех да ви науча с едно изречение, щеше да бъде идеално, нали? Няма една рецепта за всичко. Няма една формула за щастие, защото за всеки то е различно. Същото е и с медитациите. На едни ще помогне повече статичната, на други динамичната. Ще дам няколко примера. Ако сте от тези, които обичат да бягат сутрин - бягането може да е вашата медитация. Стига да успеете да се слеете с него. Ако сте по-затворени и лесно изпадате в депресивни състояния - седенето на едно място може да ги задълбочи и тази вглъбяваща медитация да не ви помогне, а напротив. Възможно е днес да ви е полезна една медитация - утре друга. Важното е това, което изберете да ви харесва и да ви действа добре. Сами ще го усетите. Но както ви казах - винаги е по-добре да има някой, който да ви води.

- Каква е връзката между пеене, писане и йога?

- Това са моите три начина на изразяване, които успявам да съчетая в иновативни проекти. Връзката за мен е любовта ми и към трите. А когато в основата на нещо е любовта, то няма как да не се получи в каквито и колаборации да го съчетаеш.

- Повече от година живеем в един различен свят. Какво ви липсва през тези месеци?

- На мен лично нищо не ми липсва. Дори и когато йога студиото ни беше затворено, намерих начин да се адаптирам и създадох онлайн платформа за йога в сайта ми, водих активно практики през zoom, написах книга и имах много работа. При всяка промяна хората имат два варианта - да се адаптират и да извлекат ползи или да се оплакват и оправдаят с депресия. Всеки прави своя личен избор.

- Какво научихте от пандемията - за човешкото присъствие на планетата ни, за отношенията и за силата на природата?

- Това беше поредното доказателство за разрушителната роля на хората за планетата, която обитаваме. Вече е ясно, че този изолиран вирус го изпускахме ние, хората, и ние си причинихме това. Но то ни е много присъщо. Открай време всеки пази своето, но не и общото. Докато нещо не навлезе в нашето лично пространство, не ни се случи на нас, не прекрачи прага на дома ни, си казваме, че не е наша работа, и някак си го игнорираме. На този етап ролята ни като пазители на общия ни дом – Земята, е повече разрушителна, отколкото съзидателна.

- Полемиката "за" и "против" ваксинирането продължава. Вие направихте ли го и какво мотивира решението ви?

- Ваксинирах се при първата възможност. За мен това е единственият начин за по-бързо преодоляване на пандемията. Тези, които са против ваксините, със своето поведение отварят широко вратите на дома си и канят вируса да ги посети. Вече знаем фаталните последствия за организма ни след боледуването от този вирус и че може да нанесе изключителни поражения. При мен като йога учител напоследък идват много хора, с които да работим за тези последствия с дишане и възстановяване чрез упражнения.

- С коя позиция от йогата можете да опишете ситуацията с коронавируса?

- С една от най-трудните пози, но и много удобна за всички "шавасана" - лягаш и не мърдаш. Да стоиш седнал или легнал на едно място и да медитираш не е лесно, но в тази неподвижност и изключване се случва промяната. Първо в главата ни създаваме нови мемове за една по-добра реалност. Проблемът е, че повечето хора не осъзнават, че само да си представяш не е достатъчно. Важно е също и какви действия ще предприемеш да промениш положението след това и да се приближиш към поставената цел.

- Сътворихте "Вълшебна книга" + 18 медитации. Как това издание може да превърне живота ни в по-добър?

- Книгата ми е грижа за себе си и с нея се работи за изграждане на тези важни за всеки 18 качества за личностното ни развитие и прогрес. Когато ги притежаваме и развием, ще ни бъде много по-лесно да се справяме с трудностите в живота.

- Повече към нас самите ли е насочена или към отношението ни към другите хора?

- Човек трябва първо да обича себе си, да е наясно със себе си, за да е полезен и на другите. Всяка промяна започва отвътре навън. Определено развием ли тези качества, за които става дума в 15-минутните медитации и в книгата-дневник, ще подобрим и нашето качество на живот, и отношението си към хората около нас и към света.

Орлин Горанов стана преподавател

Орлин Горанов стана преподавател

Знанията си на млади актьори ще предава Орлин Горанов. Водещият на "Последния печели" влиза в екипа на театрален колеж "Любен Гройс". Като преподаватели ще се изявяват още Борис Панкин, Мариан Бачев и Стоян Радев. "Благодарен съм на съдбата за всички нови и интересни проекти в моя живот. Да бъда преподавател и художествен ръководител в първата у

Опаковането на Триумфалната арка започва през юли

Опаковането на Триумфалната арка започва през юли

През септември ще бъдат показан последният проект на големия художник от български произход Кристо, който си отиде миналата година. Той планираше да опакова Триумфалната арка в Париж с 24 хил. кв. м плат през септември 2020 г. Плановете за временната арт творба, която официално се нарича „Триумфалната арка

Мила Роберт с кокошка на каишка

Мила Роберт с кокошка на каишка

Какво ли не сте виждали, но ако си мислите, че хората, които си извеждат котките с каишка навън, са странни, то помислете пак! Ето, Мила Роберт например, си води на повод кокошка. Много модерно, много "уау", много еко! Пък и от време на време дава продукти за

Азис го прави по-добре от Мадона

Азис го прави по-добре от Мадона

"Близнаци сме!", казва Азис за свой колаж със снимка на Мадона от периода й от 80-те години на миналия век. Почти близнаци - тя е руса жена, а той е тъмнокос брадат мъж. Всъщност единственото общо между тях е, че носят една и съща тениска, на която пише: "Италианците го правят по-добре". Не е упоменато какво точно, сигурно опери и катедрали..

Най-четени

Мария Игнатова: Бременна съм!

Мария Игнатова: Бременна съм!

"Бременна с идеи съм!" - така се пошегува Мария Игнатова. Водещата, която бе последното лице на "Папараци", вече готви нови проекти. Блондинката най-вероятно отново ще е на екран от есента, но вече в екипа на Маги

Съпругата на загиналия летец: Обичам те, ще се видим отново!

Съпругата на загиналия летец: Обичам те, ще се видим отново!

"Извървя целия път - от мечтата да станеш пилот, през реалността - да бъдеш такъв, до края да останеш завинаги в небето!" Този трогателен пост е написала съпругата на загиналия летец майор Валентин Терзиев Димитрина Попова. Жената е съкрушена от тежката загуба. "Светъл път към небесните висини! Ще се видим отново - там горе! Обичам те

Националното следствие нищи изчезването на Янек

Националното следствие нищи изчезването на Янек

10 месеца след мистерията в Дупница 43-годишният Миланов потъва вдън земя след среща с бивш гард на мафиотите Галеви Националната следствена служба (НСлС) поема разследването за изчезването на 43-годишния дупничанин Янек Миланов, научи "България Днес". До прехвърлянето на случая в София се стига след искане на окръжната прокуратура в Кюстендил

101-годишната Тодорка Йончева: След 70 почват хубавите години! (видео)

101-годишната Тодорка Йончева: След 70 почват хубавите години! (видео)

"След 70 години започват спокойните и хубави години! Тогава децата са пораснали, имате внуци, или ги гледате или те ви гледат и можете да се насладите на неща, които харесвате. Аз цял живот за това се моля - да ми даде Богородица още силици, за да се движа, да имам работа, да плета, рисувам, да оцветявам книжки и да слушам опера

9 юни - черен ден за българската авиация

9 юни - черен ден за българската авиация

Рискови маневри и силен вятър свалят военни машини  Последните три авиоинцидента се случват на тази дата  9 юни е черен ден за българската авиация. Последните три тежки инцидента с военни летателни апарати се случват точно на тази дата или около нея. Днес 47-годишният майор Валентин Терзиев падна във водите на Черно море

Дубай покани Хасан и Ибрахим

Дубай покани Хасан и Ибрахим

Близнаците с концерт в емирството за прослава на България Престижна покана от Дубай получиха близнаците Хасан и Ибрахим. На клавирните виртуози е предложено да се включат в културната програма на изложението ЕКСПО 2020 - Дубай, което заради пандемията ще се проведе тази и следващата година. "Горди сме да съобщим

Предложение за брак в операционната зала

Предложение за брак в операционната зала

Любов по време на пандемия  Мозъчният хирург Стефан, който е консултант на "Откраднат живот", поиска ръката на медицинската сестра Таня  Предложение за брак в операционната зала на "Пирогов". Мозъчният хирург д-р Стефан Овнарски поиска ръката на любимата си - медицинската сестра Таня Цветанова, сред скалпели и апаратура

Щерката на Зуека снима с холивудска звезда

Щерката на Зуека снима с холивудска звезда

Дъщерята на Зуека - Девина, снима филм с участието на Лийм Нийсън. Наследничката на Васил Василев играе редом до холивудската знаменитост във филма "Memory", който се снима у нас. Щерката на водещия на "Капките" успява да се докосне и до Моника Белучи. Секс иконата е част от същия проект. Василева наскоро призна

Аби спира с децата

Аби спира с децата

Бившият английски национал Питър Крауч и съпругата му Аби Кланси не смятат да увеличават повече семейството си. Моделката вече дари мъжа си с четири деца и няма намерение да ражда повече. "Боже, не!", така отговори и бившият нападател на въпрос обмислят ли да имат и пета рожба. Самата Аби сподели наскоро

Нови водещи в Нова

Нови водещи в Нова

Мирослава Иванова и Марина Цекова се завръщат в ефира на NOVA през юни. Те ще водят две от най-предпочитаните актуални предавания сред телевизионните зрители в активна възраст – „Здравей, България“ и „Събуди се“. Мирослава Иванова и Виктор Николаев са новата екранна двойка на сутрешния блок от 21 юни.  Марина Цекова пък ще ни буди всеки уикенд

Най-коментирани

Футболно гадже влиза в риалити

Футболно гадже влиза в риалити

Бивше гадже на футболиста на английския "Брайтън" Аарън Конъли влиза в риалитито "Островът на любовта". Шеметната Лусинда Страфорд ще е един от участниците в предаването, което се радва на огромна популярност сред британците. Според местните таблоиди футболистът изобщо не е очарован от новината. Той се притеснявал

Изненади в "Игри на волята 3"

Изненади в "Игри на волята 3"

Започнаха снимките на третия сезон на силовото риалити "Игри на волята: България". Първите кадри отново бяха заснети на плаж Силистар. "Тази година битките ще са още по-мащабни, а някои от тях доста по-тежки. Най-важното е, че ще бъдат повече от миналите сезони. Ще допълня и нещо любопитно - в трети сезон на "Игри на волята" ще има и изцяло нови

Орлин Горанов стана преподавател

Орлин Горанов стана преподавател

Знанията си на млади актьори ще предава Орлин Горанов. Водещият на "Последния печели" влиза в екипа на театрален колеж "Любен Гройс". Като преподаватели ще се изявяват още Борис Панкин, Мариан Бачев и Стоян Радев. "Благодарен съм на съдбата за всички нови и интересни проекти в моя живот. Да бъда преподавател и художествен ръководител в първата у

Опаковането на Триумфалната арка започва през юли

Опаковането на Триумфалната арка започва през юли

През септември ще бъдат показан последният проект на големия художник от български произход Кристо, който си отиде миналата година. Той планираше да опакова Триумфалната арка в Париж с 24 хил. кв. м плат през септември 2020 г. Плановете за временната арт творба, която официално се нарича „Триумфалната арка

Северна Македония се жалва

Северна Македония се жалва

УЕФА да разследва за расизъм поведението на австрийския национал Марко Арнаутович, който се нахвърли с обиди срещу Езджан Алиоски. С такъв призив излезе Футболната федерация на Северна Македония. Арнаутович вкара последния гол при победата на неговия отбор с 3:1 над северномакедонците на Евро 2020. "Подадохме официално оплакване до УЕФА с искането

Мила Роберт с кокошка на каишка

Мила Роберт с кокошка на каишка

Какво ли не сте виждали, но ако си мислите, че хората, които си извеждат котките с каишка навън, са странни, то помислете пак! Ето, Мила Роберт например, си води на повод кокошка. Много модерно, много "уау", много еко! Пък и от време на време дава продукти за

Азис го прави по-добре от Мадона

Азис го прави по-добре от Мадона

"Близнаци сме!", казва Азис за свой колаж със снимка на Мадона от периода й от 80-те години на миналия век. Почти близнаци - тя е руса жена, а той е тъмнокос брадат мъж. Всъщност единственото общо между тях е, че носят една и съща тениска, на която пише: "Италианците го правят по-добре". Не е упоменато какво точно, сигурно опери и катедрали..

Щерката на Ванко 1 с яке в солариума

Щерката на Ванко 1 с яке в солариума

Много нетипично - да се печеш в солариума с дрехи! Но ето че е възможно. Демонстрира го Ивана Главчева, дъщерята на скандалния рапър Ванко 1, който търкаше нара години наред. Брюнетката е по кожено яке и боти в солариума - а как ще хване шоколадов

Василев аут от ЦСКА 1948

Василев аут от ЦСКА 1948

Венцислав Василев се раздели с ЦСКА 1948 след близо две години, в които игра за "армейците". Защитникът напуска клуба след изтичане на договора му. Василев се присъедини към "червените" през юли 2019 г. Беше с основна роля в отбраната на състава при класирането за Първа лига. Василев записа 23 мача в елита и турнира за Купата на България през

Глория баба и половина!

Глория баба и половина!

Щерката на примата се върна на работа три месеца след раждането на бебето Баба за пример се оказа примата на фолка Глория, видя "България Днес". Всяка свободна минута голямата звезда прекарва в грижи за първородната си внучка. Смяна на памперси, хранене, приспиване и разходки - нищо не може да се опре на баба Гло

Петя Дикова се дипломира

Петя Дикова се дипломира

Дъщерята на Сашо Диков - Петя, завърши магистратурата си след 10 години. Пипи, както я наричат близките й, вече е дипломиран специалист по „Електронни медии” в Софийския университет". "От днес имам диплома за магистър. Винаги ще свързвам писането на дипломна работа с коликите на големия ни син. Рядко си позволявам да давам съвети

Eриксен си поръча пица. Пусна пост: Добре съм!

Eриксен си поръча пица. Пусна пост: Добре съм!

Кристиан Ериксен си е поръчал пица за обяд, разкрива "Гадзета дело Спорт". И тя му се готви на 14-ия етаж на болницата в Копенхаген от готвача на националния отбор Пер Торстенсен. Датчанинът най-вероятно ще бъде изписан още днес от болницата, защото ще трябват дни, за да се разчетат резултатите от тестовете, които са му направени

157 са новозаразени c CОVІD-19 – под 1% от тестваните

157 са новозаразени c CОVІD-19 – под 1% от тестваните

157 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция през изминалите 24 часа. Това са 0.87% от тестваните. За последното денонощие са направени общо 17 862 теста, oт които 4880 са PCR, а 12982 са с бърз антигенен тест. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 420 493

Галена става жури в "Гласът"

Галена става жури в "Гласът"

Галена ще смени Камелия като жури в "Гласът на България". Изпълнителката на "Мама ураган" е получила покана от шоуто да застане на мястото на колежката си. Галена веднага отговаря с "да". Новият сезон на журито ще бъде с почти изцяло нов състав. Графа и Михаела Филева са аут. От старите муцини само Иван Лечев ще запази мястото си

Орлин Горанов стана преподавател

Орлин Горанов стана преподавател

Ще предава знанията си на млади актьори Орлин Горанов. Водещият на "Последния печели" влиза в екипа на театрален колеж "Любен Гройс". Като преподаватели ще се изявяват още Борис Панкин, Мариан Бачев и Стоян Радев. "Благодарен съм на съдбата за всички нови и интересни проекти в моя живот. Да бъда преподавател и художествен ръководител в първата у

Камен Донев фучи с лимузина

Камен Донев фучи с лимузина

Лъскаво возило тип лимузина подкара актьорът Камен Донев, уловиха го топпапараците на "България Днес". Звездата яхна черно "Ауди", с което обикаля навсякъде в столицата, дори за да отиде до банката. Докато зад волана внимава на пътя, пешком Донев не пропуска да хвърли поглед на красивите момичета в кафенетата из София

Софи се раздава с потрошена ръка

Софи се раздава с потрошена ръка

Счупената ръка не пречи на фолкдивата Софи Маринова да се раздава на участие, похвали се самата тя в социалните мрежи. Въпреки сериозното нараняване ромската перла вдига на крака феновете си и не отказва покани за участия. Причината е, че като всички други изпълнители Софи не може да си позволи почивка, тъй като пандемията рязко сви приходите й

42-ма са новозаразените с коронавирус, излекувани са 93

42-ма са новозаразените с коронавирус, излекувани са 93

42-ма са новозаразените с COVID-19 за последното денонощие, което с 39 случая по-малко.  Това показват данните в Националната информационна система.Така общият брой на потвърдените случаи става 420 336. При 3470 направени теста новозаразените са 1,21%. 93 са излекуваните през последното денонощие, а общият им брой е 389 495

Аби спира с децата

Аби спира с децата

Бившият английски национал Питър Крауч и съпругата му Аби Кланси не смятат да увеличават повече семейството си. Моделката вече дари мъжа си с четири деца и няма намерение да ражда повече. "Боже, не!", така отговори и бившият нападател на въпрос обмислят ли да имат и пета рожба. Самата Аби сподели наскоро

Лекарят на Дания: Сърцето му бе спряло. Съпругата на Ериксен го мислела за мъртъв

Лекарят на Дания: Сърцето му бе спряло. Съпругата на Ериксен го мислела за мъртъв

Сърцето на Кристиан Ериксен е било спряло за секунди. Това потвърди лекарят на датския национален отбор Мартен Босен на пресконференция преди минути. "Колко близко бяхме. Беше си отишъл... Сърцето заработи след първия удар от дефибрилатора... Значи бяхме на косъм", отговори той на въпрос колко близко до смъртта е бил Ериксен до смъртта