Йога инструкторът Светла Иванова: "Шавасана" описва COVID -лягаш и не мърдаш

Приятел
Автор: Иво Ангелов

Йога инструкторът Светла Иванова:  "Шавасана" описва COVID -лягаш и не мърдаш

Вирусът показа разрушителната роля на хората за Земята 

КОЯ Е ТЯ

Светла Иванова е родена на 23 октомври 1977 г. в Казанлък. Известна е с творбите си като певица и писателка, впоследствие и като преподавател по йога, която практикува от около три десетилетия, а от 2013 г. и преподава.

През 2001 г. получава диплома за висше педагогическо образование в Софийския университет "Св. Климент Охридски", а през 2003 г. записва "Поп и джаз пеене". От началото на кариерата си Светла Иванова се включва в различни инициативи, сред които и кампанията срещу рака на гърдата.

- Светла, живеем във времена на пандемия, когато не само физическото, но и психическото ни здраве е застрашено. Могат ли йога упражненията да ни помогнат да се почувстваме по-добре?

- Физическата активност винаги ни кара да се чувстваме добре. Но за разлика от други спортове йогата е много комплексна за здравето ни. Тя предлага не само упражнения за физическа издръжливост и гъвкавост, но и за правилно дишане и медитация. Когато излезем извън комфорта си, е важно да проявим твърдост и да намерим сили у себе си да преборим несгодите със силата на волята си. Това се учи и в йога залата. Още там си личи кой се отказва лесно, кой е нетърпелив или губи интерес по начина, по който влиза в позите и усилията, които полага. Търпението, спокойствието и упоритостта, на които се учим в залата, ни помагат и извън нея. Стига да умеем да извлечем ползите от упражненията и релаксациите, които правим, и да ги приложим в ежедневието си. От нас зависи това дали сме способни да превъзмогнем трудностите и да продължим напред.

- Дори и да не чувстваме проблеми, как йогата може да стане част от живота ни и с какво може да ни е полезна във всекидневието?

- Когато човек реши да посещава йога практики, бързо вижда резултата - започва да се чувства цялостно добре. Научава се да се поглежда отстрани, да запазва самообладание, за да взима по-правилни решения дори и в кризисни ситуации и да живее по-осъзнат живот. След като тялото и умът ни свикнат с това да се чувстват добре, започваме да го търсим всеки ден. Не виждам защо някой би се отказал от това усещане. И защо да чака да се обърне към йога само ако има проблем. Винаги е по-добре да вземем мерки за превенция на нещо, отколкото за последствията от него.

- В България набира ли популярност нейното практикуване?

- Да, и не само у нас. Защото хората все повече осъзнават, че грижата за здравето е комплексна. Как се движиш, как дишаш, с какво се храниш, как успяваш да се заредиш с енергия изобщо и умееш ли да се променяш и приспособяваш. Йога ти дава решение за всичко това и затова ще става все по-популярна.

- Има ли интерес от възрастни хора и малки деца и как упражненията могат да бъдат полезни точно за тези възрастови групи?

- Аз водя практики и за дами 55+ години, и за деца в проекта ми тананикаща йога, съчетаваща музика, приказки и упражнения в моите вълшебни книжки за деца. И в двете групи освен ползите за здравето успях да създам и социален кръг. Място, на което хората се срещат, запознават и им е приятно да прекарват времето си заедно. Отношението ни към здравето и изграждането на полезни навици трябва да започне от ранна възраст и да не спира цял живот. Постоянството е ключът към успеха и постигането на трайни резултати. Човек може и на 80 да се чувства жизнен и в добра физическа форма, а едно дете и на 10 да е изморено и отегчено, ако не прави нищо, което му харесва, ако не се научи да редува активната си дейност с почивка. Затова създадох песнички за раздвижване за най-малките, както и релаксации за родители и деца. И вярвам, че съм полезна и на двете възрастови групи.

- Как да медитираме правилно, за да постигнем очакваните резултати?

- Ако можех да ви науча с едно изречение, щеше да бъде идеално, нали? Няма една рецепта за всичко. Няма една формула за щастие, защото за всеки то е различно. Същото е и с медитациите. На едни ще помогне повече статичната, на други динамичната. Ще дам няколко примера. Ако сте от тези, които обичат да бягат сутрин - бягането може да е вашата медитация. Стига да успеете да се слеете с него. Ако сте по-затворени и лесно изпадате в депресивни състояния - седенето на едно място може да ги задълбочи и тази вглъбяваща медитация да не ви помогне, а напротив. Възможно е днес да ви е полезна една медитация - утре друга. Важното е това, което изберете да ви харесва и да ви действа добре. Сами ще го усетите. Но както ви казах - винаги е по-добре да има някой, който да ви води.

- Каква е връзката между пеене, писане и йога?

- Това са моите три начина на изразяване, които успявам да съчетая в иновативни проекти. Връзката за мен е любовта ми и към трите. А когато в основата на нещо е любовта, то няма как да не се получи в каквито и колаборации да го съчетаеш.

- Повече от година живеем в един различен свят. Какво ви липсва през тези месеци?

- На мен лично нищо не ми липсва. Дори и когато йога студиото ни беше затворено, намерих начин да се адаптирам и създадох онлайн платформа за йога в сайта ми, водих активно практики през zoom, написах книга и имах много работа. При всяка промяна хората имат два варианта - да се адаптират и да извлекат ползи или да се оплакват и оправдаят с депресия. Всеки прави своя личен избор.

- Какво научихте от пандемията - за човешкото присъствие на планетата ни, за отношенията и за силата на природата?

- Това беше поредното доказателство за разрушителната роля на хората за планетата, която обитаваме. Вече е ясно, че този изолиран вирус го изпускахме ние, хората, и ние си причинихме това. Но то ни е много присъщо. Открай време всеки пази своето, но не и общото. Докато нещо не навлезе в нашето лично пространство, не ни се случи на нас, не прекрачи прага на дома ни, си казваме, че не е наша работа, и някак си го игнорираме. На този етап ролята ни като пазители на общия ни дом – Земята, е повече разрушителна, отколкото съзидателна.

- Полемиката "за" и "против" ваксинирането продължава. Вие направихте ли го и какво мотивира решението ви?

- Ваксинирах се при първата възможност. За мен това е единственият начин за по-бързо преодоляване на пандемията. Тези, които са против ваксините, със своето поведение отварят широко вратите на дома си и канят вируса да ги посети. Вече знаем фаталните последствия за организма ни след боледуването от този вирус и че може да нанесе изключителни поражения. При мен като йога учител напоследък идват много хора, с които да работим за тези последствия с дишане и възстановяване чрез упражнения.

- С коя позиция от йогата можете да опишете ситуацията с коронавируса?

- С една от най-трудните пози, но и много удобна за всички "шавасана" - лягаш и не мърдаш. Да стоиш седнал или легнал на едно място и да медитираш не е лесно, но в тази неподвижност и изключване се случва промяната. Първо в главата ни създаваме нови мемове за една по-добра реалност. Проблемът е, че повечето хора не осъзнават, че само да си представяш не е достатъчно. Важно е също и какви действия ще предприемеш да промениш положението след това и да се приближиш към поставената цел.

- Сътворихте "Вълшебна книга" + 18 медитации. Как това издание може да превърне живота ни в по-добър?

- Книгата ми е грижа за себе си и с нея се работи за изграждане на тези важни за всеки 18 качества за личностното ни развитие и прогрес. Когато ги притежаваме и развием, ще ни бъде много по-лесно да се справяме с трудностите в живота.

- Повече към нас самите ли е насочена или към отношението ни към другите хора?

- Човек трябва първо да обича себе си, да е наясно със себе си, за да е полезен и на другите. Всяка промяна започва отвътре навън. Определено развием ли тези качества, за които става дума в 15-минутните медитации и в книгата-дневник, ще подобрим и нашето качество на живот, и отношението си към хората около нас и към света.

Ема Томпсън се разсъблече на фестивала "Сънданс"

Ема Томпсън се разсъблече на фестивала "Сънданс"

Актрисата Ема Томпсън, чийто филм "Good Luck To You, Leo Grande" участва на фестивала "Сънданс", разказа за трудностите пред една 62-годишна актриса да се разсъблече пред камера във филма, разказващ историята на застаряваща учителка, която ползва сексуална услуга, съобщи АФП, цитирана от БТА. "Това вероятно е най-трудното нещо, което съм правила

Тончо е загубен без жена си

Тончо е загубен без жена си

Публично в любов на жена си Нели се обясни Тончо Токмакчиев навръх Антоновден. "Без нея съм загубен. Не мога да се справя с нищо вкъщи. Не знам дали съм мъж под чехъл, но ако е "да", то моето с Нели е удоволствие", сподели в интервю

Детето на Део катери дърво

Детето на Део катери дърво

"От 30 години не съм виждал дете да се катери на дърво. Браво!", хвалят Део за това, че позволява и насърчава детето си да се катери на дърво. Синът на Део е "кацнал" наистина високо, има къде 3 метра от земята, но Део контролира ситуацията и следи зорко движенията на

Преслава навърши пълнолетие

Преслава навърши пълнолетие

Преслава навърши пълнолетие... на сцената. Певачката отбелязва точно 18 години, откакто грабна микрофона. По този повод (а и за да не гази киша и поледица у нас) Преслава е на екзотична ваканция в Тайланд, къде се сдоби с балони за годишнината и поздрави

Най-четени

Станислава Генчева, жена на комика от "Шоуто на Слави": Развод с Краси Радков? Глупости!

Станислава Генчева, жена на комика от "Шоуто на Слави": Развод с Краси Радков? Глупости!

Семейството ни заедно с детето е пълно, казва красивата журналистка и актриса "Какъв развод с Краси? Глупости! Семейстото ни е пълно." Така красивата журналистка и водеща Станислава Генчева опроверга плъзналите слухове за развод със съпруга й - актьорът Краси Радков. Според медиите двамата са разделени още от лятото

Актрисата Ернестина Шинова: 800 лв. ми е сметката за газ

Актрисата Ернестина Шинова: 800 лв. ми е сметката за газ

Съседи в Бояна плащат по 3 бона, половинката на Слабаков зове за помощи за отопление 800 лв. за газ за отоплението през декември е платила Ернестина Шинова. Актрисата е шашната от високата сметка. Половинката на евродепутата Андрей Слабаков пресметна пред "България Днес", че увеличението на сметката й е близо 300% от всички досега

100 лв. за торта от премиершата

100 лв. за торта от премиершата

Цени не за всеки джоб в сладкарницата в столицата  Чийзкейкът с боровинки и лимон е най-скъп, ябълковата с подправки - най-евтина  Около стотина лева трябва да броите за торта, направена в сладкарницата на премиершата Линда Петкова, показа проверка на "България Днес". Заведението за сладкиши в столицата предлага огромно разнообразие от изкушения

Затворници чакат Андре Токев да им готви

Затворници чакат Андре Токев да им готви

Готвачът ще лежи в общежитие, може да излезе предсрочно още през юни За пържени картофи, бутчета и риба със зеленчуци отсега се облизват зад решетките Вкусна мусака, сочна риба със зеленчуци, хрупкави пържени картофи, апетитни пилешки бутчета, ароматна наденица с гарнитура и макарони, в които най-сетне да има истинско и качествено сирене

Най-жестокото тийнейджърско убийство в Пловдив

Най-жестокото тийнейджърско убийство в Пловдив

Антония и Мария душат Маргарита половин час Момичетата довършват жертвата с бухалка, излежават нищожните си присъди, в момента не се знае къде са През 2004 г. Пловдив е разтърсен от едно от най-хладнокръвните тийнейджърски убийства в криминалната история на града. Двете 14-годишни момичета Мария Дръндарова и Антония Матева безпощадно удушават

Зара с чанта само за ваксинирани

Зара с чанта само за ваксинирани

Чанта за ваксинирани си купи Зара. Бившата брадърка, която в момента живее в Дубай, се похвали с новия си аксесоар. Чантата отдалеч обяснява, че собственикът й е ваксиниран, и дори имитира опаковка на лекарства. Самата Зара изкара наскоро COVID-19, въпреки че е ваксинирана. Благодарение на имунизацията родената във Варна мадама премина леко през

Искра Ангелова с наушници

Искра Ангелова с наушници

Със свежи наушници в минусовите температури се разхожда Искра Радева, установиха горещите папараци на "България Днес". Водещата, за която се говори, че скоро пак ще се върне на екран, обиколи София със своя приятелка и не спря да говори. Снимки: България

Еранухи Пехливанян е разчленена за 65 бона

Еранухи Пехливанян е разчленена за 65 бона

Убийците с пълни самопризнания Дебнели русенската аптекарка повече от месец, единият похитител се прави на ченге Еранухи Пехливанян, собственичка на верига аптеки и съпруга на общинския съветник от ГЕРБ Бедрос Пехливанян, беше отвлечена, удушена, нарязана на парчета и захвърлена в покрайнините на едно от селата на около 30 км от Русе

Христо Петков полива кецове с биричка

Христо Петков полива кецове с биричка

С биричка поля в студа новите си кецове Христо Петков, забелязаха неподражаемите папараци на "България Днес". Актьорът, който се прочу с участието си в сериала "Дяволското гърло" и ролите си в Народния театър, получи съвсем нови маратонки и видимо бе доволен от това. Петков беше в компанията на любимата си - колежката му Лили Гелева

Живата история на с. Черни Вит Марин Йотов: Четири поколения пазехме знаме на Бенковски

Живата история на с. Черни Вит Марин Йотов: Четири поколения пазехме знаме на Бенковски

В домашен стан кътал реликвата от влага и съсипия Четири поколения родолюбиви българи в село Черни Вит пазят едно от знамената на Хвърковатата чета на Георги Бенковски, а днес последният от тях, 87-годишният Марин Йотов, още показва с гордост как е съхранявал реликвата допреди две години. Пряпорецът вече е във фонда на Националния

Най-коментирани

Джони Деп ще играе крал Луи XV във френски филм

Джони Деп ще играе крал Луи XV във френски филм

Актьорът Джони Деп, известен с ролите си в "Карибски пирати" и "Едуард Ножиците", ще изпълни ролята на френския крал Луи XV във френски филм, чието заглавие още не е обявено, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА. Френската актриса и режисьор Маиуен ще изпълни ролята на метресата на монарха Жан дьо Бари, която загива на гилотината по време на Френската

Ирина ще прави житния режим

Ирина ще прави житния режим

Половинката на продуцента Иван Христов - Ирина Тенчева, е твърдо решена да се подложи на разтоварваща диета. За пореден път многодетната майка ще започне житния режим на Петър Дънов. Тази година той ще стартира на 16 февруари и както обикновено продължава десет дни. Всяка година датата се избира според фазите на Луната

Японец в "Пирин"

Японец в "Пирин"

За първи път в историята на клуба в "Пирин" ще играе японец. Това е халфът Казуки Такашахи. Той изкара пробен период при "орлетата". След като бе одобрен, подписа за година и половина. "Това, което бяхме разузнали предварително за Казуки, той го показа през последните 10 дни, откакто е в клуба. Ние сме убедени в неговите футболни и човешки

Ема Томпсън се разсъблече на фестивала "Сънданс"

Ема Томпсън се разсъблече на фестивала "Сънданс"

Актрисата Ема Томпсън, чийто филм "Good Luck To You, Leo Grande" участва на фестивала "Сънданс", разказа за трудностите пред една 62-годишна актриса да се разсъблече пред камера във филма, разказващ историята на застаряваща учителка, която ползва сексуална услуга, съобщи АФП, цитирана от БТА. "Това вероятно е най-трудното нещо, което съм правила

Мария Янакиева с грип

Мария Янакиева с грип

Хрема и мускулни болки измъчваха Мария Янакиева доскоро. Неразположението на легендарната БНТ говорителка не се дължеше на новия вариант на коронавируса, а на обикновена настинка. "Изкъпах се и след няколко часа излязох навън с влажна коса. Притесних се да не съм пипнала Омикрон, но слава на Бога, тестът ми е отрицателен

Льоб ги започна от "Монте Карло"

Льоб ги започна от "Монте Карло"

Деветкраният шампион в Световния рали шампионат Себастиен Льоб завоюва своята 80-а победа в шампионата, след като триумфира в рали "Монте Карло", първи кръг за сезон 2022. Легендарният французин изоставаше с 24.6 секунди спрямо Себастиен Ожие преди последните два етапа. Пилотът на "Тойота" първо спуска гума в предпоследната отсечка

Тончо е загубен без жена си

Тончо е загубен без жена си

Публично в любов на жена си Нели се обясни Тончо Токмакчиев навръх Антоновден. "Без нея съм загубен. Не мога да се справя с нищо вкъщи. Не знам дали съм мъж под чехъл, но ако е "да", то моето с Нели е удоволствие", сподели в интервю

Франция пуска Джокович за "Ролан Гарос"

Франция пуска Джокович за "Ролан Гарос"

Световният №1 Новак Джокович ще има възможност да вземе участие във втория за годината турнир от Големия шлем – "Ролан Гарос". Франция одобри промяна в изискванията за влизане в страната, която предвижда неваксинираните да могат да влязат на нейна територия, ако са преболедували коронавирус в предходните три месеца

Детето на Део катери дърво

Детето на Део катери дърво

"От 30 години не съм виждал дете да се катери на дърво. Браво!", хвалят Део за това, че позволява и насърчава детето си да се катери на дърво. Синът на Део е "кацнал" наистина високо, има къде 3 метра от земята, но Део контролира ситуацията и следи зорко движенията на

Нидерландия очаква Пеп Гуардиола

Нидерландия очаква Пеп Гуардиола

Мениджърът на "Манчестър Сити" Хосеп Гуардиола ще получи предложение да стане национален селекционер на Нидерландия, съобщава “Дейли Мейл”. Медията информира, че нидерландската федерация вече е подготвила своя оферта, с която да се опита да убеди 51-годишния специалист да последва стъпките на своя ментор Йохан Кройф и да застане начело на

Математик: Болните деца с COVID са 18 пъти повече спрямо миналата есен

Математик: Болните деца с COVID са 18 пъти повече спрямо миналата есен

"Основният голям скок на нови случаи е във възрастовата група 10-14 и 15-19 години. Децата направиха 18 пъти рекорд по заболеваемост спрямо миналата есен". Това заяви в студиото математикът Лъчезар Томов по Нова тв. По думите му разпространението на COVID-19 минава първо през децата и после при възрастните

Подледният риболов стартира успешно

Подледният риболов стартира успешно

Подледният риболов на дупка у нас най-сетне потръгна. Сезонът тази зима закъсня доста, но ето че вече има стабилен лед. Костури и бабушки хващат рибари на поразия на язовир "Малък Беглик" в Родопите. Ледената кора е с дебелина над 15 см, което гарантира сигурност. Именно там се проведе и първият кръг от държавния шампионат по подледен риболов

6630 новозаразени - 25% от тестваните. 1/3 са в София

6630 новозаразени - 25% от тестваните. 1/3 са в София

Над 200 000 са активните случаи, 32 починали 6630 са новите случаи на COVID-19 за последните 24 часа, съобщи Единният информационен портал. Това е с 3244 души по-малко от предишното денонощие, но в почивната събота работят по-малко лаборатории. Най-много са новите инфекции в София - 2039, или близо 1/3 от всички новозаразени Направени са общо 26

Джорджина Родригес: Мама съм на всички деца на Кристиано!

Джорджина Родригес: Мама съм на всички деца на Кристиано!

Джорджина Родригес продължава с разкритията за живота си с Кристиано Роналдо. Годеницата на звездата на "Манчестър Юнайтед" даде интимно интервю пред "Ел Паис", в което е изключително откровена. От следващия четвъртък по "Нетфликс" започва да се излъчва документален филм, посветен на нейния живот. Пред изданието Джорджина казва

Спортист номер 1 на България Ивет Горанова: Като малка се биех с момчета и ги побеждавах

Спортист номер 1 на България Ивет Горанова: Като малка се биех с момчета и ги побеждавах

Ивет Горанова накара цяла България да затаи дъх по време на финалния мач срещу украинката Анжелика Терлюга на олимпиадата в Токио, а после да бърше щастливи сълзи от златния медал. Заслужено спечели наградата "Спортист на годината", но няма никакво намерение да спира дотук. За какво мечтае Ивет Горанова, през какви трудности е минала

Хубчев си намали три пъти заплатата

Хубчев си намали три пъти заплатата

Петър Хубчев сериозно намали финансовите си условия, за да се завърне начело на "Берое". Специалистът ще бъде представен в началото на следващата седмица. След това ще започне да води тренировките на тима на лагера в Турция. В закъсалия финансово старозагорски клуб Хубчев ще взима три пъти по-ниска заплата от тази в "Левски"

Доц. Гломб: Два рейса болни с COVID загиват всеки ден

Доц. Гломб: Два рейса болни с COVID загиват всеки ден

Само 1/3 от ваксинираните хващат вируса, карат го леко В никакъв случай не бива да се подценява грипния вирус, от него всяка година умират хора. Това заяви доц. Любомира Николаева - Гломб в "Денят започва" по БНТ. Слава Богу, засега го няма още, посочи експертката. Тя оцени като преждевременно свалянето на мерките във Великобритания, но напомни

Съперникът на Кобрата Жуниор дос Сантос: Очаквам Фюри и Нгану в "Траяд Комбат"!

Съперникът на Кобрата Жуниор дос Сантос: Очаквам Фюри и Нгану в "Траяд Комбат"!

Бъдещият съперник на Кубрат Пулев - Жуниор дос Сантос (Браз), отправи специална покана на двама от най-страховитите бойци на планетата - Тайсън Фюри и Франсис Нгану. Бразилецът иска да се бие с тях в триъгълния ринг на организацията "Траяд Комбат". Точно там бившият шампион на UFC ще се изправи срещу Кобрата на 26 февруари

Рубльов шокира с признание: 
Бях с COVID преди полета за Австралия

Рубльов шокира с признание: Бях с COVID преди полета за Австралия

Тенистът Андрей Рубльов наля още масло в огъня на скандалите около депортирането от Австралия на световния номер 1 Новак Джокович. Сърбинът не бе допуснат допуснат до турнира "Аустрелиън Оупън", защото не е ваксиниран срещу коронавирус. Сега Рубльов открито признава, че още преди полета си към Австралия е бил с положителна проба за COVID-19

"Барса" отново губи Фати

"Барса" отново губи Фати

Тъмните облаци се сгъстяват над "Барселона", а последният е новината, че нападателят Ансу Фати няма да бъде на разположение два месеца. Фати получи контузията си при загубата с 2:3 от "Атлетик" (Билбао), която изхвърли каталунците от турнира за Купата на краля. Нападателят се появи в игра в 61-ата минута на мястото на Феран Жутгла