Йога инструкторът Светла Иванова: "Шавасана" описва COVID -лягаш и не мърдаш

Приятел
Автор: Иво Ангелов

Йога инструкторът Светла Иванова:  "Шавасана" описва COVID -лягаш и не мърдаш

Вирусът показа разрушителната роля на хората за Земята 

КОЯ Е ТЯ

Светла Иванова е родена на 23 октомври 1977 г. в Казанлък. Известна е с творбите си като певица и писателка, впоследствие и като преподавател по йога, която практикува от около три десетилетия, а от 2013 г. и преподава.

През 2001 г. получава диплома за висше педагогическо образование в Софийския университет "Св. Климент Охридски", а през 2003 г. записва "Поп и джаз пеене". От началото на кариерата си Светла Иванова се включва в различни инициативи, сред които и кампанията срещу рака на гърдата.

- Светла, живеем във времена на пандемия, когато не само физическото, но и психическото ни здраве е застрашено. Могат ли йога упражненията да ни помогнат да се почувстваме по-добре?

- Физическата активност винаги ни кара да се чувстваме добре. Но за разлика от други спортове йогата е много комплексна за здравето ни. Тя предлага не само упражнения за физическа издръжливост и гъвкавост, но и за правилно дишане и медитация. Когато излезем извън комфорта си, е важно да проявим твърдост и да намерим сили у себе си да преборим несгодите със силата на волята си. Това се учи и в йога залата. Още там си личи кой се отказва лесно, кой е нетърпелив или губи интерес по начина, по който влиза в позите и усилията, които полага. Търпението, спокойствието и упоритостта, на които се учим в залата, ни помагат и извън нея. Стига да умеем да извлечем ползите от упражненията и релаксациите, които правим, и да ги приложим в ежедневието си. От нас зависи това дали сме способни да превъзмогнем трудностите и да продължим напред.

- Дори и да не чувстваме проблеми, как йогата може да стане част от живота ни и с какво може да ни е полезна във всекидневието?

- Когато човек реши да посещава йога практики, бързо вижда резултата - започва да се чувства цялостно добре. Научава се да се поглежда отстрани, да запазва самообладание, за да взима по-правилни решения дори и в кризисни ситуации и да живее по-осъзнат живот. След като тялото и умът ни свикнат с това да се чувстват добре, започваме да го търсим всеки ден. Не виждам защо някой би се отказал от това усещане. И защо да чака да се обърне към йога само ако има проблем. Винаги е по-добре да вземем мерки за превенция на нещо, отколкото за последствията от него.

- В България набира ли популярност нейното практикуване?

- Да, и не само у нас. Защото хората все повече осъзнават, че грижата за здравето е комплексна. Как се движиш, как дишаш, с какво се храниш, как успяваш да се заредиш с енергия изобщо и умееш ли да се променяш и приспособяваш. Йога ти дава решение за всичко това и затова ще става все по-популярна.

- Има ли интерес от възрастни хора и малки деца и как упражненията могат да бъдат полезни точно за тези възрастови групи?

- Аз водя практики и за дами 55+ години, и за деца в проекта ми тананикаща йога, съчетаваща музика, приказки и упражнения в моите вълшебни книжки за деца. И в двете групи освен ползите за здравето успях да създам и социален кръг. Място, на което хората се срещат, запознават и им е приятно да прекарват времето си заедно. Отношението ни към здравето и изграждането на полезни навици трябва да започне от ранна възраст и да не спира цял живот. Постоянството е ключът към успеха и постигането на трайни резултати. Човек може и на 80 да се чувства жизнен и в добра физическа форма, а едно дете и на 10 да е изморено и отегчено, ако не прави нищо, което му харесва, ако не се научи да редува активната си дейност с почивка. Затова създадох песнички за раздвижване за най-малките, както и релаксации за родители и деца. И вярвам, че съм полезна и на двете възрастови групи.

- Как да медитираме правилно, за да постигнем очакваните резултати?

- Ако можех да ви науча с едно изречение, щеше да бъде идеално, нали? Няма една рецепта за всичко. Няма една формула за щастие, защото за всеки то е различно. Същото е и с медитациите. На едни ще помогне повече статичната, на други динамичната. Ще дам няколко примера. Ако сте от тези, които обичат да бягат сутрин - бягането може да е вашата медитация. Стига да успеете да се слеете с него. Ако сте по-затворени и лесно изпадате в депресивни състояния - седенето на едно място може да ги задълбочи и тази вглъбяваща медитация да не ви помогне, а напротив. Възможно е днес да ви е полезна една медитация - утре друга. Важното е това, което изберете да ви харесва и да ви действа добре. Сами ще го усетите. Но както ви казах - винаги е по-добре да има някой, който да ви води.

- Каква е връзката между пеене, писане и йога?

- Това са моите три начина на изразяване, които успявам да съчетая в иновативни проекти. Връзката за мен е любовта ми и към трите. А когато в основата на нещо е любовта, то няма как да не се получи в каквито и колаборации да го съчетаеш.

- Повече от година живеем в един различен свят. Какво ви липсва през тези месеци?

- На мен лично нищо не ми липсва. Дори и когато йога студиото ни беше затворено, намерих начин да се адаптирам и създадох онлайн платформа за йога в сайта ми, водих активно практики през zoom, написах книга и имах много работа. При всяка промяна хората имат два варианта - да се адаптират и да извлекат ползи или да се оплакват и оправдаят с депресия. Всеки прави своя личен избор.

- Какво научихте от пандемията - за човешкото присъствие на планетата ни, за отношенията и за силата на природата?

- Това беше поредното доказателство за разрушителната роля на хората за планетата, която обитаваме. Вече е ясно, че този изолиран вирус го изпускахме ние, хората, и ние си причинихме това. Но то ни е много присъщо. Открай време всеки пази своето, но не и общото. Докато нещо не навлезе в нашето лично пространство, не ни се случи на нас, не прекрачи прага на дома ни, си казваме, че не е наша работа, и някак си го игнорираме. На този етап ролята ни като пазители на общия ни дом – Земята, е повече разрушителна, отколкото съзидателна.

- Полемиката "за" и "против" ваксинирането продължава. Вие направихте ли го и какво мотивира решението ви?

- Ваксинирах се при първата възможност. За мен това е единственият начин за по-бързо преодоляване на пандемията. Тези, които са против ваксините, със своето поведение отварят широко вратите на дома си и канят вируса да ги посети. Вече знаем фаталните последствия за организма ни след боледуването от този вирус и че може да нанесе изключителни поражения. При мен като йога учител напоследък идват много хора, с които да работим за тези последствия с дишане и възстановяване чрез упражнения.

- С коя позиция от йогата можете да опишете ситуацията с коронавируса?

- С една от най-трудните пози, но и много удобна за всички "шавасана" - лягаш и не мърдаш. Да стоиш седнал или легнал на едно място и да медитираш не е лесно, но в тази неподвижност и изключване се случва промяната. Първо в главата ни създаваме нови мемове за една по-добра реалност. Проблемът е, че повечето хора не осъзнават, че само да си представяш не е достатъчно. Важно е също и какви действия ще предприемеш да промениш положението след това и да се приближиш към поставената цел.

- Сътворихте "Вълшебна книга" + 18 медитации. Как това издание може да превърне живота ни в по-добър?

- Книгата ми е грижа за себе си и с нея се работи за изграждане на тези важни за всеки 18 качества за личностното ни развитие и прогрес. Когато ги притежаваме и развием, ще ни бъде много по-лесно да се справяме с трудностите в живота.

- Повече към нас самите ли е насочена или към отношението ни към другите хора?

- Човек трябва първо да обича себе си, да е наясно със себе си, за да е полезен и на другите. Всяка промяна започва отвътре навън. Определено развием ли тези качества, за които става дума в 15-минутните медитации и в книгата-дневник, ще подобрим и нашето качество на живот, и отношението си към хората около нас и към света.

"Златно" момиче показа тяло в Кипър

"Златно" момиче показа тяло в Кипър

Едно от "златните" момичета на българската художествена гимнастика показа привлекателни снимки. Християна Тодорова, която е приятелка на рекордьора в националния ни отбор по тенис Димитър Кузманов, сподели кадри от кипърския курорт Ая

Джена: Липсват ми пътешествията

Джена: Липсват ми пътешествията

Джена си подари приятни мигове със семейството, като се наслади на топлите лъчи на есенното слънце в Турция. Попфолк звездата е в компанията на своя съпруг Атанас Стоев-младши, а заедно с тях е и синът им Наки. Певицата призна, че изключително много й липсват пътешествията в различни държави, които драстично е ограничила през последните години

Боряна Калейн спечели всички златни медали в Румъния

Боряна Калейн спечели всички златни медали в Румъния

Боряна Калейн беше безапелационна - след като триумфира в многобоя, спечели златните медали във всички финали на отделните уреди на световната купа по художествена гимнастика от веригата Чалъндж, която се проведе в Клуж Напока (Румъния). Боряна получи 26.600 точки за изпълнението си с обръч, 27.800 точки за това с топка, 26

Малката Тюркмен ще става журналистка

Малката Тюркмен ще става журналистка

Адриана Тюркмен се отказа от икономиката. Малката дъщеря на покойния подземен бос Фатик направи остър завой в обучението си и записа бакалавър журналистика. "Осъзнах, че журналистиката ми е страшно интересна", отговаря Адриана лаконично на въпроса на какво се дължи

Най-четени

Радина сияе с бебока

Радина сияе с бебока

В страхотна форма се разходи из София Радина Кърджилова. Жената на Деян Донков сияеше и за това си има причина - актрисата се разходи с бебока, който роди наскоро. Случайни минувачи коментираха, че Радина изглежда много добре с новата си руса визия. да са живи и здрави! Снимки: България

Николета подкара чудовище

Николета подкара чудовище

С чудовищен джип джитка из София Николета Лозанова. Двамата с гаджето й, вратарят на "Левски" Николай Михайлов, спряха в забранената зона до парламента, за да може плеймейтката да си направи селфита на фона на катедралата "Св. Александър Невски", след като истински влюбените, хванати за ръка, отидоха в реномиран столичен хотел

Сано при наследника на Карамански

Сано при наследника на Карамански

Актьорът Александър Сано замина за Швейцария. Екранният Косъм от "Под прикритие" е в Цюрих, за да подкрепи физически и психически доведения си син Иво Карамански-младши. Наследникът на покойния Кръстник на българската мафия е в алпийската страна на рехабилитация, след като загуби лявата си ръка при зверска автомобилна катастрофа

Майката на Сузанита избяга в Италия

Майката на Сузанита избяга в Италия

В Италия забегна майката на Сузинита - Шенай. Не е ясна причина, по която бившата на Орхан Мурад е на Ботуша. Дали тя се е преместила там за постоянно, или е на почивка, Шенай не дава яснота. Знае се, че родителката на певицата се наслаждава на прекрасно време, гарнирано с ярко слънце. "Как е в България, вали ли, днес пак съм с къса пола, пия кафе

Муки е пънк кралица

Муки е пънк кралица

В пънк кралица се превърна Муки. Дъщерята на Стоянка Мутафова използва последните слънчеви дни, за да покаже наистина страхотна визия. Мукито се появи с черна блуза с надпис "Пънк кралица" и убийствени маратонки, които довършваха модерната й визия. Снимки: България

Обявиха, че Гришо е нечовек! (Видео)

Обявиха, че Гришо е нечовек! (Видео)

"Волето на годината!", "Григор Димитров е нечовек!", с тези суперлативи засипа най-добрия българския тенисист официалният канал на АТП "Тенис ТВ". 30-годишният хасковлия демонстрира невероятна игра на Мастърс турнира в Индиън Уелс, а признанието заслужи за едно свое воле в решаващия трети сет срещу поляка Хуберт Хуркач в четвъртфиналите на

Слави готов да спасява Сашка Васева

Слави готов да спасява Сашка Васева

Ще се оправи, ако се оперира, казва мъжът на певицата Христо Бакърджиев Дръжте ме в течение, тя ни е добър приятел, казва Дългия Слави Трифонов е готов да помогне на колежката си Сашка Васева. Изпълнителката, което не вижда от десетина години, наскоро призна, че е била диагностицирана с тумор в мозъка

Валя Ахчиева обича хубавите коли

Валя Ахчиева обича хубавите коли

Фенка на хубавите коли се оказа Валя Ахчиева. Смелите папараци на "България Днес" изловиха разследващата журналистка да се мята на лъскаво возило. Освен с автомобил Валя впечатли и със стилен ботуш от две части. Снимки: България

Боби с охрана, Бербо с огромен джип

Боби с охрана, Бербо с огромен джип

Внушителни гардове пазят Михайлов от феновете Псуват Наско Сираков, той отвръща с целувка Внушителна охрана пази Борислав Михайлов от народната любов на конгреса за избор на президент на БФС. Стотина фенове причакваха Боби пред централния вход на НДК, но Михайлов успя да ги финтира и се промуши през страничен вход

Сняг заваля над София

Сняг заваля над София

Сняг заваля на много места в страната, включително и над някои квартали в столицата и околностите за което съобщават потребители в социалните мрежи. Снимки:

Най-коментирани

"Златно" момиче показа тяло в Кипър

"Златно" момиче показа тяло в Кипър

Едно от "златните" момичета на българската художествена гимнастика показа привлекателни снимки. Християна Тодорова, която е приятелка на рекордьора в националния ни отбор по тенис Димитър Кузманов, сподели кадри от кипърския курорт Ая

Уанда заряза Икарди заради проститутка

Уанда заряза Икарди заради проститутка

Той съсипа още едно семейство, беснее сексбомбата Сексбомбата Уанда Нара заряза мъжа си Мауро Икарди заради проститутка! Нападателят на ПСЖ е изневерил на съпругата си с жрица на любовта, разкрива самата Уанда. Тя веднага е била шута на мъжа си и вече изтри всичките им общи снимки в социалните мрежи

Секси фенка по бельо

Секси фенка по бельо

Една от най-известните футболни фенки в Италия - Франческа Брамбила, провокира последователите си в социалните мрежи. Моделката, която е привърженик на "Аталанта", се снима по бельо. Оказа се, че кадрите са от стара нейна фотосесия. Тя ги открила случайно, докато ровела из файловете на лаптопа си. На снимките блондинката е по бельо

Датчани палуват с мацки в басейн

Датчани палуват с мацки в басейн

Футболни национали на Дания са си спретнали шумен купон в басейн с палави момичета, гърмят местните медии. Партито се е състояло преди световната квалификация с Молдова, спечелена с 4:0. Оказва се, че момичетата са били служителки на хотела, в който отборът е отседнал. Те са се присъединили към купона на футболистите

Джена: Липсват ми пътешествията

Джена: Липсват ми пътешествията

Джена си подари приятни мигове със семейството, като се наслади на топлите лъчи на есенното слънце в Турция. Попфолк звездата е в компанията на своя съпруг Атанас Стоев-младши, а заедно с тях е и синът им Наки. Певицата призна, че изключително много й липсват пътешествията в различни държави, които драстично е ограничила през последните години

Уволнението на Оле се отлага

Уволнението на Оле се отлага

Мениджърът на "Манчестър Юнайтед" има последен шанс да се докаже до Коледа Оле Гунар Солскяер ще продължи да води "Манчестър Юнайтед" въпреки последните лоши резултати на тима. В събота "червените дяволи" отстъпиха с 2:4 от "Лестър". В последните си 5 срещи отборът има само една победа и заема 5-о място в класирането във Висшата лига въпреки

Боряна Калейн спечели всички златни медали в Румъния

Боряна Калейн спечели всички златни медали в Румъния

Боряна Калейн беше безапелационна - след като триумфира в многобоя, спечели златните медали във всички финали на отделните уреди на световната купа по художествена гимнастика от веригата Чалъндж, която се проведе в Клуж Напока (Румъния). Боряна получи 26.600 точки за изпълнението си с обръч, 27.800 точки за това с топка, 26

Малката Тюркмен ще става журналистка

Малката Тюркмен ще става журналистка

Адриана Тюркмен се отказа от икономиката. Малката дъщеря на покойния подземен бос Фатик направи остър завой в обучението си и записа бакалавър журналистика. "Осъзнах, че журналистиката ми е страшно интересна", отговаря Адриана лаконично на въпроса на какво се дължи

Меси: Не съм фаворит за "Златната топка"

Меси: Не съм фаворит за "Златната топка"

Суперзвездата на ПСЖ Лионел Меси даде първото интервю, откакто напусна "Барселона". Пред "Франс футбол" аржентинският гений заяви: "Не се чувствам фаворит за "Златната топка" и никога не съм обичал да говоря предварително. Ако се случи, ще бъде грандиозно. Тази година спечелих отличието, което ми липсваше с националния отбор

Кулагин пак замесен в клюки

Кулагин пак замесен в клюки

Слухове за затвор разгневиха Валентин Кулагин. Според публикации в медиите гримьорът лежи в затвор в Дубай. С публикация в социалните мрежи Кулагин отрече категорично подобни измислици. "Тъкмо се излекувах от рака и ме затвориха в затвора. Дразните се, че ми е готино, продължавайте, не ми пречите", написа в типичен хаплив стил Кулагин

Секси фенка по бельо

Секси фенка по бельо

Една от най-известните футболни фенки в Италия - Франческа Брамбила, провокира последователите си в социалните мрежи. Моделката, която е привърженик на "Аталанта", се снима по бельо. Оказа се, че кадрите са от стара нейна фотосесия. Тя ги открила случайно, докато ровела из файловете на лаптопа си. На снимките блондинката е по бельо

Боряна Калейн спечели всички златни медали в Румъния

Боряна Калейн спечели всички златни медали в Румъния

Боряна Калейн беше безапелационна - след като триумфира в многобоя, спечели златните медали във всички финали на отделните уреди на световната купа по художествена гимнастика от веригата Чалъндж, която се проведе в Клуж Напока (Румъния). Боряна получи 26.600 точки за изпълнението си с обръч, 27.800 точки за това с топка, 26

Проститутка раздели Мауро Икарди и Уанда Нара

Проститутка раздели Мауро Икарди и Уанда Нара

Жесток скандал извън терена разтърси футболния свят в съботната вечер. Аржентинската сексбомба Уанда Нара разкри, че къса с половинката си Мауро Икарди заради негова изневяра, която явно е поредна, за да се стигне до такава развръзка. “Ти унищожи още едно семейство заради проститутка”, написа Нара в Инстаграм

Григор се размина с финала в Индиън Уелс

Григор се размина с финала в Индиън Уелс

Григор Димитров отпадна на полуфинал на турнира от категорията "Мастърс 1000" в Индиън Уелс. Българската звезда в тениса не намери начин да спечели срещу Камерън Нори и роденият в Южна Африка представител на Великобритания победи  6:2, 6:4. За Димитров това бе първи полуфинал на такъв турнир от 2019 г., когато в Париж загуби от Новак Джокович

Гигантски хищник измъкнат в Пазарджишко

Гигантски хищник измъкнат в Пазарджишко

Чудовищна щука успява да улови рибар на водоем в Пазарджишко. Любомир Донев от село Радилово отива със свой колега на популярната баластриера край село Динката при река Тополница. Залагат на риболов с 30-грамови тапи и стоманени поводи по 25 см. Куките им са 6/0 единични, а за стръв закачат живи каракудки

1 867 нови случая на COVID, 15,80 % от тестваните, 85,54 % от тях са без ваксина

1 867 нови случая на COVID, 15,80 % от тестваните, 85,54 % от тях са без ваксина

1 867, с 1 573 случая по-малко от вчера, са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас за изминалите 24 часа. Това са % от тестваните. За последното денонощие са направени общо 11 811 теста, 4924 от които PCR, а 6887 - антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система. За изминалото денонощие 85

Дамбраускас се връща в Хърватия

Дамбраускас се връща в Хърватия

Доскорошният треньор на "Лудогорец" Валдас Дамбраускас е пред завръщане в хърватския футбол, пишат местните медии. Литовецът се спряга за нов наставник "Хайдук" (Сплит). Дамбраускас пристигна в Разград от друг местен тим - "Горица". Спортният директор на "Хайдук" Миндаугас Николичиус ще направи всичко възможно да привлече на треньорския пост

Олимпийската шампионка Ивет Горанова спечели сребърен медал на Балканиадата

Олимпийската шампионка Ивет Горанова спечели сребърен медал на Балканиадата

Два месеца, след като триумфира с олимпийската титла, състезателката ни по карате Ивет Горанова прибави нов медал в колекцията си, предаде БНТ.  Българката спечели сребро на Балканското първенство в Хърватия, което продължава до неделя. Горанова записа четири победи в категория до 55 килограма в дисциплината кумите

Елтън Джон оглави британската класация за сингли за първи път от 16 г.

Елтън Джон оглави британската класация за сингли за първи път от 16 г.

Елтън Джон оглави британската класация за сингли за първи път от 16 години, съобщи сайтът на официалната компания, която следи продажбите и съставя чартовете, цитиран от БТА. Той е на върха на чарта с хита "Cold Heart(Pnau Remix)", който изпълнява заедно с Дуа Липа. Парчето заемаше втората позиция миналата седмица

Лолита дава безплатни съвети

Лолита дава безплатни съвети

Половинката на Григор Димитров - Лолита Османова, раздава съвети онлайн. Красивата рускиня се върна към свое любимо хоби, докато придружава най-добрия ни тенисист на турнирите в Америка. Тя възстанови блога си Beaty & Lifestyle, който бе създала преди няколко години. Сега Лолита се върна към него в един от двата си профила в инстаграм