Доайенът на парашутизма Любомир Пръвчев: Жилетката е ключът за разкриване на катастрофата (видео)

Приятел
Автор: Борислав Радославов

Може никога да не открият летеца и потопения МиГ-29, както се случи с друг пилот - Златан Желязков

"Откритата спасителна жилетка след авиокатастрофата в Черно море край Шабла може да се окаже ключът към развръзката на инцидента с падналия МиГ-29.

Ако тя е била от втората кабина, то тогава летецът може да не е катапултирал изобщо и да е останал в самолета, без да може да се освободи от маската и екипировката. Но ако е неговата, каквато пилотът задължително облича преди полет, то тогава остават открити въпросите защо и как е намерена сама. А също така дали е имало време за катапултиране на първата кабина, където е бил пилотът, тъй като по техническо задание първо се отваря втората кабина и чак след това първата. А времето между двете, ако действително е имало внезапна повреда, може да е било недостатъчно за спасителното изстрелване на пилота."

Това каза пред "България Днес" доайенът на парашутизма у нас о.з. полковник Любомир Пръвчев. 87-годишният експерт по парашутни скокове на вода в авиацията издаде книгата "Преживяно в небето", разказваща личните истории на катапултирали се летци и парашутисти. През целия вчерашен ден специалистът следи всички новини, излизащи за неприятния среднощен инцидент над водите на Черно море.

45 минути след полунощ управляваният от началник на щаб на ескадрила на авиобаза Граф Игнатиево майор Валентин Терзиев изтребител губи връзка с радара. Самолетът изчезва и повече няма връзка с него. Започва издирване, но минават повече от девет часа преди издирвателни екипи да локализират мястото на инцидента и да открият спасителна жилетка на повърхността на водата. Според служебния премиер Стефан Янев самолетът е бил в добро техническо състоние, въпреки че е над 30-годишен. Падналата машина е от последните доставени в края на 90-те години.

Терзиев е сочен за един от най-опитните пилоти във военната авиация. Защо тогава се стига до този мрачен инцидент? И защо най-вероятно пилотът не е успял да катапултира?

Не закъсняха и официалните тези по случая. По думите на командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов не е сработила системата, която при катапултиране на пилота изхвърля спасителен буй с радиосигнал и светлина.

От своя страна бившият военен министър Красимир Каракачанов обяви, че доколкото има информация, не става въпрос за техническа неизправност на самолета. Президентът Румен Радев, който самият е пилот, очаква откриването на черната кутия на самолета за получаването на така очакваните от всички отговори.

В същото време опитният експерт по катапултиране и парашутни скокове в авиацията Любомир Пръвчев постави пред "България Днес" много съществена насока в разследването на случая. А именно - възможността поради внезапно възникнала ситуация, за каквато съобщи вчера служебният министър на отбраната Георги Панайотов, да не се е стигнало до катапултиране поради една по-слаба позната на обществото техническа специфика. А именно, че първо се отваря за катапултиране втората кабина на изтребителя и чак след това първата.

"Това е загуба на ценно време, в такава ситуация всяка секунда е важна. Докато се отвори първо втората кабина, а след това първата, където е бил пилотът... А в такова състояние, когато внезапно нещо се случи, психическото натоварване е огромно и много от оцелелите казват, че не си спомнят какво се е случило горе, какво са правили, как са го извършили. Някои не помнят нищо, други дори не знаят кои са", обяснява авиоветеранът.

По думите му е напълно възможно и друга хипотеза - намерената в морето жилетка да е оставена от техници или някой друг във втората кабина и тя да е изпаднала при отваряне на кабината при падането на изтребителя. Ако е така, то това означава, че е възможно пилотът да е останал в самолета, без да успее да катапултира. Ако наистина не се е стигнало до спасителното действие, е възможно да не се открие нито пилотът, нито МиГ-ът.

Това се случва с друг пилот преди години - Златан Желязков. Пръвчев си спомня, че Желязков прави тренировъчно катапултиране на земята от втора кабина със самолет, който е за брак.

"Желязков има пет катапултирания над море. При едно от тях той е в надуваема лодка, която е неизменна част от аварийния комплект на МиГ-а, а около него плуват акули, докато той чака да го приберат с хеликоптер. По-късно пилотът загина при нощен полет над морето. Не отриха нито него, нито самолета. Така че може и тук нищо да не намерят. Но надеждата умира последна", споделя още о.з. полковник Любомир Пръвчев.

Вторият БГ космонавт Александър Александров:

Вярвам, че пилотът е жив!

Вторият БГ космонавт Александър Александров следи случая с мащабната спасителна операция по издирването на пилота, в която участват сили и средства от състава на Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Гранична полиция и Военновъздушните сили.

Лили АНГЕЛОВА

- Г-н Александров, как ще коментирате случая с падналия изтребител на учението в Шабла?

- Да, темата на деня е, но е много рано да се коментира каквото и да било. Тече разследване, което ще даде яснота как се е стигнало до този инцидент.

- Възможно ли е да е "приятелски" огън, някой от колегите на летеца да е сгрешил и да се случило нещастието?

- Не е възможно, всичко се контролира.

- Понеже метеорологичните условия тези дни са лоши, възможно ли е това да е причината за падането на изтребителя?

- Трудно е да се каже, да изчакаме какво ще обявят официално властите.

- На това учение за първи път над полигона бе използван дистанционно управляемият комплекс "Въздушна обстановка", иновация на Военната академия "Г.С. Раковски". Възможно ли е инцидентът да е свързан с това?

- Нямам представа, за съжаление. Но не вярвам. Без съгласието на конструктора не може да се използват каквито и да било иновации нито по самолета, нито по принцип без контролните органи да знаят.

- Смятате ли, че пилотът може да е оживял.

- Вярвам, че е жив. Нашите летци са подготвени за такива екстремни ситуации. В тях няма как да има импровизации, всичко се контролира, всичко се знае и се действа в синхрон.

Първият ни български космонавт Георги Иванов също се надява пилотът да е оцелял. "Всичко е възможно, чудеса се случват. Няма още никакви данни за него. Дано го намерят", лаконичен бе Георги Иванов.

100 бона глоба за пилот на катастрофирал хеликоптер

Инцидентът край Цалапица отива във Военноапелативния съд

Летецът се спасява от иска за пет милиона

Капитан на хеликоптер "Кугър" е осъден да плаща над 100 бона за инцидент с ръководената от него машина, научи "България Днес". Случаят е от 21 август 2018 година, а вертолетът след излитане от авиобазата в Крумово се заплита в електропровод. Успява да се приземи аварийно край Цалапица, а Стамболийски остава без ток. Заради потрошения "Кугър" първоначално командването на Военновъздушните сили предявява иск за над 5 млн. лева срещу пилота.

Капитанът е осъден от Военноокръжния съд в Пловдив за това, че нарушил правилата за пилотиране. Едно от тях е, че машината слиза на под 16 метра височина, въпреки че разрешеният минимум е 30 метра. Освен това летецът разконцентрирал втория пилот и бордния механик с коментари за случващото се на земята. В присъдата са цитирани част от думите му: "Е виж какви къщи имат хората. Тук да проверим дали има рибари. Ето го къде тоя замята. Виждаш ли го?".

След сблъсъка с електропровода все пак капитанът успява да набере височина, да прелети над мост и да кацне.

Пилотът отнася година и четири месеца пробация. Гражданският иск за потрошената машина е уважен за 109 бона, плюс лихви и 4360 лв. в полза на държавата. Над 5 хил. лв са съдебните разноски.

Искът отначало е за 5 194 158 лв. заради повредите по над 7-тонната машина. Признат е само в частта му за ремонта на двигателите. Съдът преценява, че заключенията на вещото лице не били достатъчно пълни и тъй като са нужни повторни експертизи, при което наказателният процес би се забавил, производството относно предявения иск е прекратено.

През миналата седмица делото е изпратено във Военноапелативния съд и се чака насрочване на първо заседание.

"Обжалването е от страна на подсъдимия", обясни пред вестника полк. Ангел Узунов от Военноокръжната прокуратура в Пловдив.

За случая вече бе наказан зам.-командирът на авиобазата в Крумово полк. Иван Николов. От шефа на Военновъздушните сили той отнесе "строго мъмрене", защото не упражнил достатъчно контрол. Полк. Николов обжалва, но Административният съд в Пловдив потвърди мярката. В решението по делото бе разгледана подробно фактическата обстановка, когато става инцидентът. Кугърът излита малко след 18 часа и иска разрешение за снижение на 50 метра и така минава над вилната зона на Асеновград, където прави два виража. На третата минута след излитането командващият предава управлението на втория пилот ст. лейтенант Леков. Разследващата инцидента комисия установява, че вертолетът се е снижил под 50 метра над село Кадиево. После завива над Марица. Полетът над реката продължава около 18 секунди с приблизителна скорост 234 до 241 км/ч. Височината обаче пада още. В 18:17 ч. хеликоптерът се сблъсква с жици на далекопровод.

Екипажът обяснява, че причината за снижаване на височината и съответно за сблъсъка е появило се ято птици пред вертолета. От прослушването на разговорите в кабината на вертолета разследващата комисия не констатира да е имало предупреждение за наличието на птици от страна на който и да е от екипажа или да е забелязана каквато и да е опасност.

Няма виновни за друга трагедия

Инцидентът край Цалапица бе вторият за 2018-а. Два месеца по-рано Ми-17 се разби при тренировка, при което загинаха двама пилоти, а трети член на екипажа беше ранен. "Загуба на рефлекси у пилотите" беше формулираната причината за катастрофата.

За трагедията на 11 юни край Крумово разследването бе прекратено. В него се целеше да се установи дали има виновни военнодлъжностни лица. Прекратяването бе обжалвано и съдът постанови прокуратурата да работи по случая. Впоследствие отново разследването е било прекратено, научи "България Днес".

Фолкпевицата Кали: Коалицията на Слави с БСП ме притеснява

Фолкпевицата Кали: Коалицията на Слави с БСП ме притеснява

Едно е да продаваш шнорхели, друго е да управляваш, казва Калин Сърменов "Едно е продаваш шнорхели, съвсем друго да управляваш държава." Така директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов коментира предложения от "Има такъв народ" Пламен Николов за министър-председател. Според екранния Милото България се нуждае от човек с опит

Хлябът подгони 2 лева

Хлябът подгони 2 лева

Осезаемо увеличение от 1 август  3,5% е поскъпването спрямо миналата година  Критичната цена от 2 лева за килограм подгони най-масовият хранителен продукт - хлябът. За по-високата стойност на насъщния се заговори в началото на миналия месец, като очакванията бяха от 1 август цената на хляба да се повиши. И точно това се случи

Опит за убийство на ключов свидетел по делото „Килърите“

Опит за убийство на ключов свидетел по делото „Килърите“

Неизвестен е открил стрелба рано тази сутрин по един от свидетелите по делото „Килърите“ Цончо Ненов, научи „Хоризонт“. Инцидентът е станал в Горна Оряховица около 7,30 часа. По колата на мъжа е открита стрелба, той обаче е успял да избяга с автомобила си и е невредим. По първоначална информация стрелецът е бил сам

Болният Мони мечтае да има обувки

Болният Мони мечтае да има обувки

Жена с ТЕЛК и детето й живеят в ужасяваща мизерия без нито една стотинка доходи, хранят се от подаяния Без нито лев на месец оцеляват 6-годишният Мони и майка му от Разград. Положението им се усложнява още повече, защото момченцето често се разболява и му е открита астма. "Майката няма работа. Има ТЕЛК и здравословни проблеми

Най-четени

Почина певецът на "За милиони няма закони"

Почина певецът на "За милиони няма закони"

Ивалин Иванов беше част от дует "Симпатяги", които създадоха вечния хит  Почина изпълнителят на емблематичната песен "За милиони няма закони, за кокошка няма прошка". Покойният Ивалин Иванов беше част от дует "Симпатяги", в който пееше заедно с талантливия Пламен Капинчев. "Отиде си колегата ми и приятел Ивалин Иванов. Сбогом, Иво

Голямата певица Марги Хранова: Жегата не ми понася!

Голямата певица Марги Хранова: Жегата не ми понася!

Трудно издържам на топлото време, казва и Мишо Белчев Зверските жеги, които заляха страната, се отразяват сериозно и на родните знаменитости. Повечето от тях са на мнение, че слънцето пече повече, отколкото им се иска, а за разходки става само рано сутрин или късно вечер. "Жегата не ми понася. Хич не ми е приятно в това горещо време

Нова моделка за Санчес

Нова моделка за Санчес

Нападателят на "Интер" Алексис Санчес има ново гадже. Никак не изненадващо, той отново е с моделка. Този път чилиецът попадна в плен на красотата на рускинята Катарина Сафарова. Двамата били забелязани заедно първо в Милано, а след това и в Барселона няколко дни по-късно. Новата любима на Санчес е на 22 години

Надя на Коцето хвърчи по задачи

Надя на Коцето хвърчи по задачи

Красивата съпруга на фолкидола Константин - Надя, не знае лятна отпуска. Блондинката бе изловена от топпапараците на "България Днес" да тича из центъра на София по задачи, като хвърчеше и на токчета, и на четири гуми. Хубавицата не обикаля салони за красота и бутици, а помага на Коцето с бизнес делата му

Помагат на три сирачета на загинал пилот

Помагат на три сирачета на загинал пилот

Йордан Йорданов почина след катастрофа на "Хемус"  Деца с благотворителен концерт за набиране на средства  Кампания в подкрепа на трите сирачета на загиналия пилот Йордан Йорданов организират деца. На 31 юли от 19 часа в парка на казанлъшкото Голямо Дряново ще се проведе традиционният концерт с участието на талантливи малчугани под надслов

Каниджа съди бившата и сина

Каниджа съди бившата и сина

Аржентинската футболна легенда Клаудио Каниджа ще съди бившата си съпруга Мариана Нанис и сина си Александър. Той и адвокатът му са подготвили молба за процес. Причината е в непрестанните обиди, които Мариана и детето му сипят по адрес на настоящата му половинка София Бонели. Двамата не спират да я хулят

Водят снаха на Стилиян Петров

Водят снаха на Стилиян Петров

Бившият капитан на националния отбор по футбол Стилиян Петров скоро ще се радва на снаха. Големият му син Стилиян-младши го запозна с първата си сериозна приятелка, научи "България Днес". Нейна снимка може да видите за първи път в българска медия. Девойката е в инстаграм с името Дейзи Пулън. Тя е на 18 години

Доброволецът Красимир Каракашев:  Гасенето на пожар не е като по филмите

Доброволецът Красимир Каракашев: Гасенето на пожар не е като по филмите

Да направим доброволчеството като Германия  КОЙ Е ТОЙ Красимир Каракашев е част от доброволно формирование "Пловдив 112". Участвал е в гасенето на десетки пожари, като е помагал и при наводненията в Мизия и квартал "Аспарухово" във Варна. "България Днес" разговаря с него в разгара на летните пожари за живота на доброволците и какво трябва да се

Талантливият Наум Шопов-внук: Дядо ми е един от великите, аз не съм актьор!

Талантливият Наум Шопов-внук: Дядо ми е един от великите, аз не съм актьор!

"Дядо ми е един от най-великите български актьори и аз съм горд, че нося името му. На всеки негов рожден ден си мисля за него, не съм го забравил." Това споделя Наум Шопов-внук за големия актьор Наум Шопов, който, ако беше жив, щеше да стане на 91 години. За него Наум казва, че бил прям и уравновесен

Стефка Петревска, жив свидетел на феномена: Ванга спаси мама от отвъдното

Стефка Петревска, жив свидетел на феномена: Ванга спаси мама от отвъдното

Пророчицата се яви в съня й преди тежка операция от рак, разказва жената от Първомай Ванга продължава да помага на хората от отвъдното. В това са убедени близки на пророчицата от Петрич, усетили сами нейната сила. Стефка Петревска е сред тези, чиято съдба е да бъдат в най-довереното обкръжение на Ванга

Най-коментирани

Болничен шеф отървал наказание заради Очите и Миню Стайков

Болничен шеф отървал наказание заради Очите и Миню Стайков

След разкритията, че ВИП пациентите са превърнали килията в склад и аптека Отменят предупреждението към Ясен Тодоров, защото не е нарушил задълженията си като директор на звеното за лечение на затворници Директорът на болницата към софийския пандиз отървава наказание, наложено му заради известните подсъдими Димитър Желязков - Митьо Очите

Лолита се куми за Вашингтон

Лолита се куми за Вашингтон

Гаджето на Григор Димитров - Лолита Османова, обеща, че ще иде при него във Вашингтон, но все още се куми да тръгне от Монако, където живее. Хубавата рускиня си изтипоса снимка от баровско заведение в княжеството, но не обяснява какво я бави да замине за Щатите. Милиардерската щерка опроверга слуховете за раздяла с първата ни ракета в мъжкия

Любимата жена на кандидат-премиера Бояна Николова: Издадох стиховете си заради Пламен

Любимата жена на кандидат-премиера Бояна Николова: Издадох стиховете си заради Пламен

В мен живеят две Бояни - едната говори с дъжда, другата е разумна майка, смее се красавицата "Благодаря на съпруга си, че ми даде порива и вярата да издам стиховете си, да споделя думите и да не ги държа само за себе си." Това разказа най-обсъжданата дама и поетеса в България - съпругата на кандидат-премиера на ИТН Пламен Николов – Бояна

Фолкпевицата Кали: Коалицията на Слави с БСП ме притеснява

Фолкпевицата Кали: Коалицията на Слави с БСП ме притеснява

Едно е да продаваш шнорхели, друго е да управляваш, казва Калин Сърменов "Едно е продаваш шнорхели, съвсем друго да управляваш държава." Така директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов коментира предложения от "Има такъв народ" Пламен Николов за министър-председател. Според екранния Милото България се нуждае от човек с опит

Бианка яха немски звяр

Бианка яха немски звяр

Неотразимата Бианка Гаскойн се изфука с чисто нов звяр "Мерцедес", който идва като черешката на тортата в новия й живот. Щерката на футболната легенда Пол Гаскойн имаше нелек период в личен план в последните месеци. Тя се раздели с последното си гадже Крис Бойсън след година пламенна любов и се скри у дома с тъгата

Полярник №1 проф. Христо Пимпирев:  25 г. се боря за изследователски кораб

Полярник №1 проф. Христо Пимпирев: 25 г. се боря за изследователски кораб

Кръстницата Мария Бакалова ще ни носи късмет  Кой е той: Проф. д-р Христо Пимпирев е доайенът на българската антарктическа програма, участник в Първата национална антарктическа експедиция през сезон 1987/88 г. Той е ръководител на ежегодните национални научни експедиции до Антарктика и председател-учредител на Българския антарктически институт

Кърлежи килъри избиват сърнички

Кърлежи килъри избиват сърнички

Дивата зайка Месечина се бори за живота си след атака на паразитите  Кърлежи убиват новородени сърнички! Това тревожно алармираха от НЛРС - Съюз на ловците и риболовците в България, като проблемът е най-сериозен по долното течение на река Дунав. Паразитите безпощадно атакуват новородените, докато още бозаят от майките си и организмите им не са

Мис Футбол Радост Тодорова:
Нямам силикон в гърдите!

Мис Футбол Радост Тодорова: Нямам силикон в гърдите!

Капитанът на националния отбор по футбол Георги Костадинов е щастлив мъж. Той мачка големи и напълно натурални гърди. Признанието направи неговата чаровна годеница Радост Тодорова. Врачанката, която преди години спечели титлата "Мис Национален отбор по футбол", категорично отрече да си е поставяла силиконови импланти в циците

Спас Делев си гризе ноктите

Спас Делев си гризе ноктите

Лошия навик да си гризе ноктите има нападателят на "Арда" Спас Делев. Футболистът беше изловен от смелите папараци на "България Днес" заедно с колегата си Иван Тилев на бензиностанция. Прави впечатление, че и двамата играчи са без задължителните предпазни маски. Снимки: България

Хлябът подгони 2 лева

Хлябът подгони 2 лева

Осезаемо увеличение от 1 август  3,5% е поскъпването спрямо миналата година  Критичната цена от 2 лева за килограм подгони най-масовият хранителен продукт - хлябът. За по-високата стойност на насъщния се заговори в началото на миналия месец, като очакванията бяха от 1 август цената на хляба да се повиши. И точно това се случи

Спас Делев си гризе ноктите

Спас Делев си гризе ноктите

Лошия навик да си гризе ноктите има нападателят на "Арда" Спас Делев. Футболистът беше изловен от смелите папараци на "България Днес" заедно с колегата си Иван Тилев на бензиностанция. Прави впечатление, че и двамата играчи са без задължителните предпазни маски. Снимки: България

Опит за убийство на ключов свидетел по делото „Килърите“

Опит за убийство на ключов свидетел по делото „Килърите“

Неизвестен е открил стрелба рано тази сутрин по един от свидетелите по делото „Килърите“ Цончо Ненов, научи „Хоризонт“. Инцидентът е станал в Горна Оряховица около 7,30 часа. По колата на мъжа е открита стрелба, той обаче е успял да избяга с автомобила си и е невредим. По първоначална информация стрелецът е бил сам

Малинко пафка цигарки

Малинко пафка цигарки

Неразделен с цигарата е Малин Кръстев. Актьорът пафка нонстоп, докато е на кръчма с приятели. Облечен неглиже, Малин веднага предизвика интереса на случайните посетители. Снимки: България

Стойка е на финал! Ще се бие за злато в Токио!

Стойка е на финал! Ще се бие за злато в Токио!

Стойка Кръстева ще се боксира за златото в категория до 51 кг. на олимпийския турнир по бокс в Токио! 35-годишната българката осигури минимум втори сребърен медал за България! Кръстева победи Цукими Намики (Япония) в полуфиналния си мач с 5:0 съдийски гласа! На финала Стойка Кръстева ще срещне туркинята Бюс Наз Чакъроглу

Евелина Николова на 1/2-финал в борбата, Георги Вангелов ще чака за репешаж за бронза

Евелина Николова на 1/2-финал в борбата, Георги Вангелов ще чака за репешаж за бронза

Евелина Николова се класира на 1/2-финал на олимпиския турнир по борба в Токио. Тя записа две победи, за да стигне до топ 4 в категория до 57 кг в свободния стил и да си гарантира най-малко схватка за бронза.  В 1/8-финалите българката се справи с полякинята Йовита Вжесейн с 3:0 точки. Евелина натрупа актива си през първата част

462 новозаразени, процентът от тестваните се увеличи до 2,77

462 новозаразени, процентът от тестваните се увеличи до 2,77

462 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас за изминалите 24 часа. Това са 2,77 % от тестваните. Толкова висока стойност не е имало от два месеца. За последното денонощие са направени общо 16 656 теста, 4951 от които PCR, а 11 705 - антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система

Официално - виж всичките министри на "Има такъв народ" (Видео)

Официално - виж всичките министри на "Има такъв народ" (Видео)

Официалният списък на министрите, които ще влязат в евентуален кабинет на "Има такъв народ", обявиха преди малко от партията пред журналисти. Ето го и него: Министър на вътрешните работи ще е Петър Илиев Министър на външните работи - Ради Найденов Министър на правосъдието - Момчил Иванов Министър на отбраната ще е Теодора Генчовска На икономиката

На 92 години почина голямата поетеса Лиляна Стефанова

На 92 години почина голямата поетеса Лиляна Стефанова

Голямата българска поетеса Лиляна Стефанова е починала на 1 август 2021 г. , съобщи на "24 часа  нейната близка Лиляна Трендафилова. "Надявам се, че нейната обич и творчество ще остави светъл лъч във всеки един от вас, каза  още тя. Лиляна Стефанова е родена на 17 април 1929 г. в София, в семейство на учители

Кога да очакваме захлаждане

Кога да очакваме захлаждане

„Превалявания ще има още през тази седмица. Опасността от пожари ще намалее. Днес и утре ще имаме захлаждане, но все пак то е от 38-43 на 35-40 градуса. Истинска разхлада ще усетим в петък и събота. Тогава ще има места с температури под 30 градуса”. Това заяви климатолога Симеон Матев пред Нова тв. По думите му температурите у нас през последните

Гала и Кремена хапват по женски (Снимки и Видео  )

Гала и Кремена хапват по женски (Снимки и Видео )

По женски си хапнаха водещата Гала и Кремена Халваджиян. Двете блондинки седнаха на открито и поляха обяда със студено бяло винце. Наздраве! Снимки: България