Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/9886794 www.bgdnes.bg

Футболната легенда Красимир Балъков: Опитът на Льов е оръжие на Германия

"Опитът на Йоги Льов като национален селекционер е едно от силните оръжия на Германия. Той е човекът, който изведе бундестима до световната титла в Бразилия и ще направи всичко възможно, за да си тръгне като победител от своя пост." Това заяви специално за читателите на "България Днес" футболната легенда Красимир Балъков в навечерието на мача Франция - Германия на Евро 2020.

Мачът е тази вечер в 22 ч. и ще бъде предаван директно по Нова.

Бала отлично познава немския футбол и записа със златни букви името си в историята на "Щутгарт", където привържениците продължават да го боготворят. В този клуб българинът работи под ръководството именно на Льов и "швабите" спечелиха Купата на Германия през 1997 г.

Реклама

Йоги вече обяви, че ще се оттегли от поста си след европейското първенство това лято. Той пое тима след Мондиала през 2006 година, като преди това в продължение на две години бе помощник-треньор на Юрген Клинсман.

Бала е категоричен, че точно уменията на Льов да ръководи правилно отбора в различни ситуации може да се окаже решаващо в "групата на смъртта" на Евро 2020. В нея попадат още отборите на Франция, Португалия и Унгария.

"За първи път от много време Германия не е в ролята на суперфаворит преди началото на голям футболен форум - казва Красимир Балъков - Това е нещо ново за бундестима и ще бъде изключително интересно да се наблюдава представянето на отбора. Льов извика някои стари бойци като Томас Мюлер, но има и момчета с по-малко опит на национално ниво. Всеки, който си позволи да пренебрегне немската мощ, ще бъде наказан, това е сигурно. Франция има изключително сработен отбор и също може да разчита на умел и опитен селекционер. Дидие Дешан доказа на всички, че умее да печели трофеи. Световната титла от мондиала в Русия 2018 е напълно заслужена."

Футболните сблъсъци между Германия и Франция са наситени с драматизъм и богата история, като някои от тях остават незабравими за почитателите на футбола по цял свят. Два пъти поред бундестимът спира "петлите" на полуфинали на световни първенства. В Испания през 1982 г. немците печелят с дузпи, успявайки да върнат два гола в продълженията и да се доберат до 3:3. Четири години по-късно на мондиала в Мексико 86 историята се повтаря и двата отбора пак са на полуфинал. Германия отново побеждава, този път с 2:0. "Петлите" взимат частичен реванш и отстраняват "маншафта" на Евро 2016 на своя земя, преди на финала да отстъпят на Португалия.

"Не мисля, че историята на френско-германските футболни сблъсъци ще има някакво значение в предстоящия мач - казва Балъков - И двата отбора ще трябва да покажат най-доброто, на което са способни, ако искат да спечелят и да си осигурят добро начало на Евро 2020."

Реклама
Реклама
Реклама