Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9908208 www.bgdnes.bg

Страх сковава децата в Ковачевци

След убийството на 7-годишната Веселинка

Хлапетата не смеят да минават покрай къщата на ужасите, в която е погубено момиченцето

Страх сковава децата в самоковското село Ковачевци след опита за изнасилване и убийството на 7-годишната Веселинка на 7 юни. Това разкриват жители на махалата, в която бе извършено жестокото престъпление.

Реклама

За него бе задържан и обвинен 15-годишният Мирослав, който пристигнал в селото дни преди да отнеме живота на момиченцето. Тийнейджърът дошъл от Самоков, където живеел с майка си, но тя го изгонила. Според запознати напетата Величка, която се гражданеела, живяла с Мирослав и другите си деца в селото до смъртта на мъжа й Янко преди около година и половина. След кончината на тежко болния мъж семейството се изнесло в Самоков. Къщата им останала да пустее в Ковачевци.

В нея Мирослав се настанил малко преди да убие 7-годишното си съседче Веселинка. Трупът на момиченцето бе открит под матрака на диван именно в запустялата сграда, в която е убито. Според криминалисти няма данни зверското престъпление да е извършено на друго място, а впоследствие тялото да е преместено в жилището. Разследващи по-скоро са на мнение, че трупът на мъртвото дете е скрит под дивана, за да бъде изнесен и евентуално скрит по-късно на друго място. В подкрепа на тази версия е и фактът, че обвиненият успял да запази самообладание при появата на ченгетата в селото. Полицейските екипи пристигат, след като получават сигнал, че детето е изчезнало. Самият Мирослав също се включва в издирването, споделят запознати. Следово куче обаче отвежда ченгетата на местопрестъплението, където е открито мъртвото дете.

След огледите къщата на ужасите е запечатана. Оттогава жителите на селото дори не искат да поглеждат към зловещата сграда, която е в непосредствена близост до дома на убитото момиченце. Децата от махалата са сковани от страх. Те не смеят да минават покрай къщата на убиеца, разказва местен жител. По думите му преди дни съмнителни типове се навъртали около жилището посред нощ. Заради това ченгета били изпратени да проверят какво става. На мястото не били засечени непознати, но органите на реда били нащрек, за да не се допусне възникване на напрежение в махалата. В селото тръгнал и слух, че близки на задържания се заканвали на семейството на жертвата. Роднина на убитото дете отрече пред "България Днес" фамилията да е получавала заплахи.

Местни хора са категорични, че няма сила, която да заличи спомена за бруталното престъпление, освен изличаването от лицето на земята на зловещата постройка. Проверка на органите на реда показала, че къщата е незаконна, въпреки че е изградена върху парцел на семейството на задържания. В тази ситуация сградата подлежи на събаряне, обясняват запознати. В момента текат различни процедури в институциите в тази връзка, научи "България Днес".

След убийството на Веселинка още една зловеща версия тръгнала из селото. Според мълвата къщата на обвинения в убийството била свързана и с друга подозрителна смърт. Сред хората се говори, че бащата на задържания издъхнал при съмнителни обстоятелства в този дом. Мълвата носи, че някой изключил кислородния апарат на болния човек и той издъхнал. Дали това е така, или мъжът е починал от естествена смърт, не било много ясно, но след задържането на Мирослав в селото тръгнал слух, че той трябвало да бъде разследван и в тази връзка, обяснява жител на Ковачевци. По думите му фамилията на Веселинка помогнала с пари на семейството на Мирослав за закупуването на кислородния апарат.

Реклама

Иска в затвора

"Искам да лежа в затвора", казва Мирослав пред Окръжния съд в София. Арестуваният прави изявлението си по време на делото за определяне на мярката му за неотклонение. Срещу него са повдигнати две обвинения за убийство по особено мъчителен начин и опит за изнасилване на малолетно лице.

Адвокатът на задържания заяви, че не възразява на искането на прокуратурата за налагане на мярка "задържане под стража". Защитникът подчерта, че към момента тя е в интерес на задържания, и обърна внимание и на емоционалния шок, в който лицето се намира след извършването на престъплението.

Съдът уважи мотивите на прокуратурата и защитата и наложи мярка "задържане под стража" на Мирослав.

Реклама
Реклама
Реклама