Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9913318 www.bgdnes.bg

Двама си признават за сделки с оръжия от "Арсенал"

Един се отървава с условна, другият ще лежи заради стари присъди

С условни присъди се измъкват двама членове на престъпна банда с участници служители на завод "Арсенал", които са спипани да търгуват с оръжия. Георги Гецов и Румян Топалов се признават за виновни и сключват споразумение със спецпрокуратурата, научи "България Днес".

Престъпната група е разбита в началото на ноември 2020 г. Закопчани са петима, сред които двама работници в оръжейния завод "Арсенал" в Казанлък. Те са погнати като организирана престъпна група за производство, държане и разпространение на огнестрелни оръжия на територията на Старозагорска област.

Реклама

Според разследващите те са действали от януари 2020 г. Двамата работници в оръжейния завод са изнасяли нелегално части, които впоследствие са били сглобявани или влагани в пушки и пистолети. Върху част от цевите и прикладите на намерените оръжия личат надписи "Арсенал" и производствени номера, разкриват тогава от спецпрокуратурата.

Готовата продукция е предлагана на клиенти в региона. Цената на дългоцевно оръжие, оборудвано със заглушител, варирала около 2500 лева. За 1700 лева групата предлагала "Макаров" със заглушител, два пълнителя и 30 патрона. Един от клиентите на оръжейните търговци се оказва таен агент. Служителят под прикритие под номер 36 на няколко пъти купува пищови от тях през есента на миналата година.

Това става в село Черганово, където при три отделни доверителни сделки внедреният агент купува пищов "Макаров", огнестрелно оръжие с фабрични части от полуавтоматични пушки - конструкция SLR-Arsenal, и пищов с конструкция "Валтер". Гецов и Топалов са обвинени като помагачи на авера си, извършил продажбата.

При тараша у Гецов са намерени револвер, самоделно гладкоцевно оръжие и боеприпаси. За участието си в бандата, помощта при продажбата на тайния агент и държането на пушкалата той получава общо 1 г. и 8 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок.

По време на претърсването в жилището на Топалов са открити различни боеприпаси. Като член на групата, помагач при сделките, и за държане на патрони той се договаря да отиде в пандиза за 2 г. и половина при строг режим. Причината да влезе зад решетките са негови стари присъди за аналогична дейност.

Името му нашумява през 2010 г., когато с други мъже са уличени като продавачи на 5 калашника, сглобени в нелегални оръжейни работилници край Казанлък от части, крадени от "Арсенал". Групата е закована от внедрен агент на полицията. За последно Топалов е задържан през 2015 г. във вилата му край язовир "Копринка", а край село Горно Черковище е разкрита работилницата за оръжия с настолна бормашина, ъглошлайф, минифреза, шмиргел и множество металообработващи инструменти и детайли.

Реклама

За акцията в Черганово криминалисти разкриват, че в жилището на Гецов е открита работилница, оборудвана с металообработващи машини и техника за прецизна обработка на детайли. От там са иззети голям брой цеви и части за дългоцевни оръжия и пистолети, оптични прибори, заготовки за заглушители, голямо количество боеприпаси с различен калибър, съобщават тогава от прокуратурата.

Местни хора споделят, че 65-годишният майстор Георги Гецов от четвърт век е пенсионер по болест. Те знаели, че работилницата, която е преровена, е негова, но са изненадани от ареста му и смятат, че има грешка. От споразумението не става ясна съдбата на другите трима обвинени за търговията с пушкала. След като ги закопчават, разследващите уточняват, че тепърва ще установяват как двамата служители на завода са изнасяли частите.

Реклама
Реклама
Реклама