Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9934520 www.bgdnes.bg

Чалга динозаврите се изнасят в чужбина

Петра рисува в Кипър, "Ах, банана" преподава на хлапета

Мая смени микрофона с пилон в Лас Вегас, Магапаса избра Чикаго

Тишината в дискотеките заради пандемията през миналата и част от тази година принуди феновете на фолка да въртят у дома парчета на любимите си хитове. Някои от почитателите се върнаха десетилетия назад с носталгична нотка и завъртяха отново хитове на ретро изпълнители като Кондьо, Сани, Мая и Магапаса, Гергана, Петра и дори Коста Марков и Томи Чинчири. Масово се оказва, че родоначалниците на чалгията у нас са или преподаватели в училища, или са избягали щастливи зад граница и повече не са погледнали назад.

Вместо микрофон днес Мая от култовия дует Мая и Магапаса разчита на пилона, и то не къде да е, а в слънчев и разточителен Лас Вегас. Преди години изпълнителката на "Ти пак си жива" съвместно с Магапаса емигрира зад океана и днес съвместява различни дейности - диджей, танцьорка, певица и дори поставя екстеншъни. За да вае и до днес фигура, Мая танцува на пилон за спорта, което не притеснява никак вече порасналата й дъщеря Кристияна, която учи за правист. Магапаса пък е избрал ветровития Чикаго заедно с любимата си Денислава. Зад граница, но с четка в ръка е една от най-култовите певици в зората на жанра - хищната хиена Петра. Тя смени микрофона с платно и четка, а заедно с любимия си Димитрис е щастливо настанена от години в Кипър. В Англия избра да се реализира и една от иконите на чалгата - Кондьо. Изпълнителят на "Доко, Доко" дори е сменил телефона си и не иска и да чуе за дискотеки и кръчми. Култовата и скандална Пепа Секса също е зад граница. Взривилата аудиторията с парчето "Синя прашка" изпълнителка в момента живее в Швейцария, където по ресторантите пее и нейната колежка също от далечното кючек минало Орнела.

Реклама

Като педагог се изявява Сани, която изпя скандалния за времето си хит "Ах, банана". Еротично-плодовата чалгия е отдавна в миналото на Сани, която вече е учителка. През 2020 г. Сани напомни за себе си с баладата "И на оня свят", но... дотам. Също като преподавател се препитава и фолкпевицата Ина, станала звезда с хита си "Зелено, зелено", като тя учителства в детска градина в София.

Мнозина си спомнят бомбастичния старт на кариерата на певицата Гергана, която измести цялата гилдия с парчето "Губя те бавно". Днес Гергана, която не произведе нищо стойностно след този хит и залезе мигновено, продължава да е по-известна като братовчедката на футболиста Стойко Сакалиев.

Въпреки че бе кралицата на фолксцената цели 6 години, волната пеперуда Кати от дълго време не се е появявала пред фенове и се грижи за семейството си. В пиано-бар още си изкарва хляба култовата Еми Стамболова, която подобно на колежката си Петра също сключи брак с чужденец. Двамата със съпруга й Халит Шейх също се радват на детенце.

Благодарение на налудничавите си амбиции да стане президент на България изпълнителката с име на небесно тяло Луна все още я огрява светлината на прожекторите.

Въпреки това блондинката също е в категорията на фолкдинозаврите и една от малкото родоначалнички на чалгата у нас, която още е популярна. В същата категория попада и Радо Шишарката, който за разлика от Луна действително се кандидатира за пост на "Дондуков" 2 в тандем с Митьо Пищова. Шишарката бе кандидат за вицепрезидент на търновския плейбой, но очаквано двамата не успяха да се преборят за кресла на жълтите павета. Третата звезда от зората на чалгарския патриотизъм, която още се слуша и дори се гласува за нея, е Слави Трифонов. Шоуменът, подобно на Луна и Шишарката, също има ламтежи за политическа кариера, но за разлика от двамата си колеги съдбата засега му чертае по-голям успех на политическия фронт.

Реклама
Реклама
Реклама