Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/9989654 www.bgdnes.bg

Костурът в Родопите тръгна

Едри костури ловят майстори на язовир "Широка поляна" в Родопите. Юни и юли са най-добрите месеци за риболов в тези планински води. Едва сега рибата е супер активна и се храни повсеместно.

Живописният язовир, разположен в сърцето на Родопите, отдавна си е спечелил славата на един от най-привлекателните у нас. Високите борове, които стигат досами водата, свежата зеленина и тишина наоколо привличат мнозина риболовци през лятото. В предишни години най-атрактивен бе кефалът, чиято популация беше силно намаляла, но сега рибата отново възвръща позиции в кристално бистрата вода. Ловят се риби с всякакви размери, като не са рядкост трофеите, надхвърлящи килограм.

Реклама

От началото на този сезон язовир "Широка поляна" изненадва с фурор от едри костури. В предни години този хищник попадаше рядко на кукичките, но сега е най-масовият вид. Дори дребосъците са останали на заден план и по-рядко попадат на кукичката.

Печеливши са позициите по южния бряг на водоема в района на местността Кавал тепе. Достига се по здрав път. Язовирът редува заливи, стенички и дълбоки скалисти брегове, които са привлекателно местообитание за рибите.

Не търсете рибата в най-дълбоката вода. Рибите предпочитат да се задържат в участъци с дълбочина до 3-4 метра. Ако търсите бабушка или каракуда, тогава подходящи са залетите от водата треви и сухи клони.

Класическата примамка си остава белият червей, като периодично трябва да стреляме с прашката от същата стръв. Използването на тежка захранка има антиефект и плаши рибите в бистрата като сълза вода. Понякога костурите са най-лакоми, когато ги търсим на малка рибка рано сутрин или привечер. Не са изключени и удари от балканските пъстърви, които, макар и не с голяма численост, все пак плуват във водите на язовира.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама