Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10064466 www.bgdnes.bg

Треньорът в "Лудогорец" Станислав Генчев: Хващам шарани чудовища!

32-килограмов черен амур е личният ми рекорд, винаги пускам рибите обратно

Чудовищно големи риби хваща с въдиците си треньорът в "Лудогорец" Станислав Генчев. Той се похвали с невероятните си трофеи пред "България Днес" и на драго сърце разказа за любимото си хоби. Утре 40-годишният млад специалист сяда на пейката на "Лудогорец" за домакинството на "Олимпиакос" от третия предварителен кръг на Шампионската лига. Първият сблъсък в Пирея завърши 1:1. В определени периоди от последните шампионски сезони Генчев водеше "орлите" като наставник, а сега е помощник на литовеца Валдас Дамбраускас. След края на миналия сезон и преди началото на подготовката той успява да намери време и хваща истински водни исполини.


"Действително имах щастието да уловя няколко доста добри шарана. Удоволствието от изваждането на такива грамадни риби е неописуемо. Едната от рибите закова кантара на 18 килограма. Отделно този сезон вече имам на сметката си шарани с тегло 11, 13 и 15 кг. Надявам се да подобрявам тези постижения", казва Генчев. Той издава и някои от местата, които посещава. Това са язовирите "Осенец", Разградско, и "Кална кория", Габровско. По принцип обича да ходи и на диви водоеми, където тръпката е различна, но в момента няма необходимото за това време. Там трябва да се стои по няколко дни и да се захранва, преди рибата да се примами. Генчев, който е петкратен шампион като футболист с "Левски" и "Лудогорец", а има и пет купи на страната, разказва за най-големия си трофей в риболова.

Реклама


"Преди няколко години улових черен амур с тегло 32 килограма от язовир "Овчарица". Имам и друг, който беше 28 кг. Водоемът държеше много такива риби, но вече не е същото, както преди. Много обичам да ходя там, все още ми е любимо място. Има всякакви по размер риби. Замяташ въдицата и не знаеш какво ще ти клъвне. Може да закачиш на куката екземпляри и по 2 кг, и по 32 кг. Винаги пускам рибата обратно. Това е част от нашето хоби. Емоцията е да се пребориш с рибата, да я извадиш на брега, да се снимаш с нея, а след това да й подариш живота. Ако искам да хапна, в магазина има всякаква риба", обяснява Генчев и разкрива част от своята успешна тактика.


"Практикувам само шаранджийски, той е моята страст. Специализирал съм се и съм се оборудвал с всичко необходимо. Навремето още открих риболова на косъм, когато не беше чак толкова популярен, и започнах да го практикувам. Например на две царевични зърна с повдигач съм уловил някои от най-големите си риби. Затова и до днес е любимият ми монтаж", добавя бившият национал, който има 7 мача и 1 гол за България.


Признава, че се е запалил по въдицата още от дете. Израснал е в град Дряново и едва 6-годишен баща му и брат му го водят на един язовир в близост до града. Ходил е още и по близката Дряновска река, където на плувка хваща черни мрени и кефали. Станислав разкрива кое е общото между футбола и риболова.


"И при двете е важно да надхитриш съперника. Да избереш правилната тактика и стратегия за това как да го победиш. Да откриеш слабите му места. Дали има късмет в риболова и във футбола? Не мисля. Късметът обикновено спохожда силните и по-подготвените. Приемам рибата като достоен съперник и затова всяка победа ми е ценна", разкрива философията си Генчев. Признава, че е бил за риба заедно с бившия нападател на "Лудогорец" Якуб Швиерчок, с национала Атанас Илиев, както и с треньора Ферарио Спасов. Станислав и съпругата му Ева имат две пораснали дъщери на име Жизел и Шанел.
"Веднъж бяха с мен за риба, но видяха, че това не е за тях. Риболовът си е повече мъжко хоби. Или поне шаранджийският. Когато правим риба вкъщи, жена ми я готви. Аз не съм много по кулинарната част", казва футболният треньор, който догодина завършва курсове и трябва да получи лиценз УЕФА Про. Наскоро той имаше 40-годишен юбилей, но признава, че не обича да получава рибарски подаръци.


"Приятелите и семейството ми знаят, че предпочитам аз да си купувам такъмите. Това е нещо много специфично и малцина разбират какво точно ми е нужно. Всичките ми въдици и принадлежности сам съм си ги избирал и смея да твърдя, че съм доста добре подготвен и имам всичко необходимо. Един риболовец трябва постоянно да се усъвършенства и да трупа нови знания, да не изостава от модерните технологии, които постоянно навлизат и в този спорт", допълва Генчев. Когато пътува с "Лудогорец" за подготовка или мачове, той временно забравя за риболова. Признава, че не харесва да лови в чужбина, защото там няма как да вземе своето оборудване със себе си. А с чужди въдици не е интересно. "Голямата ни цел пред отбора е да влезе отново в групите на Шампионската лига и вярвам, че ще го постигнем", категоричен е най-добрият риболовец сред треньорите и най-добрият треньор сред риболовците.

Реклама
Реклама
Реклама