Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10077607 www.bgdnes.bg

Рекорд по чукане на дърво на петък, 13-и

Опит за "Гинес" на фаталния за мнозина ден 

Катето Евро ще гони лошия късмет и ще подгрява участниците 

България с нов опит да влезе в "Гинес".

Рекорд за най-много хора, чукащи на дърво едновременно, ще се пробват да регистрират любители на поверията днес - навръх фаталния петък, 13-и. Всички желаещи ще имат възможност да се включат в официалния опит в София пред НДК от 18 до 19 ч. под зоркото око на арбитър от Guinness World Records. Участието в него ще стане с почукване върху специални дървени маси, разположени в пространството пред културната институция, а присъстващите ще бъдат подгрявани от водещата Катерина Евро, която също ще гони лошия късмет.

Денят петък, 13-и, от незапомнени времена продължава да предизвиква у много хора неясното усещане на първобитен страх. На тази дата мнозина са така парализирани от страх, че дори не стават от леглото. Други отказват да летят със самолет, да пътуват въобще, трети отлагат покупката на жилище. Ресторанти и увеселителни заведения остават полупразни.

Реклама

Изчислено е, че на този ден само в САЩ бизнесът губи между 800 и 900 милиона долара, тъй като много хора просто не отиват на работа. От Центъра за управление на стреса и Института по фобиите в Ашвил, Северна Каролина, казват, че страхът от петък, 13-и, измъчва между 17 и 21 милиона американци. Симптомите варират от умерена тревога до тотална паника. Психолози установяват, че хората, които се считат за нещастни, е по-вероятно да вярват в суеверия, свързани с лошия късмет.

Страхът от петък, 13-и, е наречен paraskevi dekatria phobia (съчетание от думите петък, 13 и страх на гръцки). Мит, реалност или просто втълпения от разни хора, този ден съществува и много от хората по цялото земно кълбо продължават да вярват в него.

Страхът от този ден има корени в древността. Според някои стари поверия в петък,13-и, си правели сборище 12 вещици, събирали се таласъми и всякакви тъмни създания и в самия разгар на веселието, когато изгрявала пълната луна, се появявал Сатаната. Някои смятат, че именно в петък, 13-и, Адам и Ева са откъснали забранения плод и в такъв зловещ петък Каин убил брат си Авел. Разпятието на Христос също е в петък.

Съществува още едно основание петък, 13-и, да се нарече черен. И това е реален исторически факт. На 13 октомври 1307 година по нареждане на френския крал Филип IV и папа Климент V биват арестувани Жак дьо Моле, Великият Магистър на Ордена на тамплиерите и хиляди рицари от ордена. Подложени на ужасни изтезания, те направили самопризнания по обвиненията в ерес, содомия и всякакви други престъпления. Стотици били изгорени на клада, други били екзекутирани по-късно. От този ден нататък петък, 13-и, е смятан за лош и нещастен ден от последователите на тамплиерите.

Британската мълва пък носи следната легенда. В края на XVIII век страхът от петък, 13-и, станал толкова разпространен сред англичаните, че властите на Острова решили публично да докажат абсурдността на суеверието. Построили кораб, който бил наречен "Петък". Строителството му започнало в петък, 13-и. На вода бил спуснат също в петък, 13-и, и излязъл в открито море отново в петък, 13-и. Оттогава никой не видял кораба и не чул вест от екипажа. Досега много моряци отлагат под различен претекст да излизат в открито море в този ден. С петък, 13-и, е свързано и едно от най-големите корабокрушения на ХХ век. В петък, 13 декември 1907 година, един от най-големите за времето си кораби - построената през 1902 годна седеммачтова шхуна "Томас Лаурсон", се разбила в рифове.

На 13 април 1970 г. експлозия на кислороден резервоар обърква плановете на совалката Аполо 13 за кацане на Луната. Совалката е изстреляна от ракетна площадка номер 39 (13 х 3). Екипажът, оцелял по чудо, се завръща на Земята. Любителите на нумерологията ясно съзират черна прокоба - сумата от цифрите в датата на излитане на ракетата, изписана по начина, възприет в САЩ (4-11-70), е 13. Часът на изстрелване на Аполо 13 е 13:13 американско време.

Реклама

Серийни убийци свързани с числото

Страхът от числото 13 е силен и днес.

Повече от 80 процента от небостъргачите нямат 13-и етаж. Много летища пропускат 13-ата писта. Немалко хотели са без 13-и етаж или 13-а стая. Във Формула 1 няма болид с номер 13.

Улиците във Флоренция нямат номер 13. 12 и половина или 12А звучи доста по-нестресиращо.

Имената на някои от най-известните серийни убийци съдържат по 13 букви: Джак Изкормвача (Jack the Ripper), Джон Уейн Гейси (John Wayne Gacy), Чарлс Менсън (Charles Manson), Джефри Дамер (Jeffrey Dahmer), Теодор (Тед) Бънди (Theodore (Ted) Bundy) и Хенри Лий Лукас (Henry Lee Lucas).

Според законите на американския щат Индиана в петък, 13-и, всички стопани на черни котки трябва да пускат питомците си на разходка на улицата само ако им сложат звънче на нашийника.

За да избегнете страшните последствия от този "черен" ден, според народните поверия трябва просто да поседите в църквата.

Реклама
Реклама
Реклама