Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10149085 www.bgdnes.bg

Д-р Добрина Атанасова: Кръвната група определя храната ви

Млечните продукти докарват болести

Коя е тя

Д-р Добрина Атанасова е завършила Медицинска академия в София и е доктор по гастроентерология. Специализира повече от 25 години, докато един ден не се разболява тежко. След като традиционната медицина не й помага, се обръща към билките. Чрез тях д-р Атанасова оздравява и започва да лекува със собствен метод, който практикува успешно и до днес. "Билките излекуваха и душата ми", обяснява пред "България Днес" д-р Атанасова.

- Д-р Атанасова, разкажете как се самоизлекувахте?

- Винаги съм била здрав човек, но около 40-ата ми годишнина ми откриха прегъната жлъчка, увеличен черен дроб и увредени и двата бъбрека. Почнах да взимам лекарства. За съжаление те помагаха за едно, пък вредяха на друго в тялото ми. По това време работех в екипа на акад. Малеев, който следеше състоянието ми. Обясни ми, че е добре да си оперирам жлъчката и поне единия бъбрек. Не се съгласих. И добре, че не направих операцията. Защото точно по това време у нас беше дошъл един професор - Шмид, известен уролог от Германия, който се славеше като един от най-добрите специалисти в своята област. Докторът беше дошъл, за да разговаря с проф. Малеев за прилагане на новия по това време метод на лечение - литотрипсия. Това беше експериментално и ново за нас. Та аз говорих с проф. Шмид, който ме посъветва да не се оперирам, а да пробвам с фитотерапия да се лекувам. Чрез колеги намерих добър специалист и започнах лечение в балнеосанаториума в село Тетово. Там д-р Стоименов прилагаше фитотерапия. Лекувах се при него повече от 20 дни. Благодарение на билките успях да оздравея. За шест месеца, без да пия вода, изхвърлих цялата отрова от организма си. Искам да кажа, че билките излекуваха и душата ми, не само тялото.

Реклама

- След това отивате на специализация във Франция, нали така?

- Да, точно така. Там се запознах с известни майстори на лечението с билки от Китай и Тибет. От тях научих много полезни неща - как да приготвям различни хомеопатични смеси, например как да прочиствам организма си от токсини. И най-важното, обясниха ми, че за всеки народ билките в собствената му страна са най-силни и добри за хората там. Когато се върнах от специализацията за съжаление отново бях образувала камъни в бъбреците. И почнах сама лечение - пробвах различни комбинации от билки, докато накрая не открих формулата, която би могла да подейства при повечето хора. Нарекох фитотерапията си "метод на д-р Атанасова", дори след това издадох книга на тази тема.

- Какви са комбинациите на билките, които използвате?

- Знаете ли, най-важното е, че те намаляват киселинността в организма. Нашият организъм е много податлив на всякакви болести, защото средата му е киселинна. И когато Ph-то се промени и стане алкално, всички бактерии, както и някои паразити и вируси изчезват, умират. С моята комбинация за три дни се изхвърлят камъните в бъбреците например. Но не е само това. Имам и други комбинации, които помагат и при други проблеми на стомаха. Билката бял трън например е много добра за черния дроб. Тя действа при детоксикация на организма. Тази смес, която използвам с още други билки, е изключително полезна и за болните от стеатоза.

- Когато пациентите идват при вас на лечение, носят диагнозите си. Има ли някои от тях, които не бива да използват билки?

- Всичко се уточнява и с лекарите, при които хората са ходили. Задължително е и пациентите да ми донесат нови свои изследвания. След като приключим с билколечението, отново изпращам болните на лекар, за да се види настоящото им състояние. Мога да кажа, че винаги има резултат, макар понякога и по-минимален, защото лечението с билки е по-продължително при някои пациенти.

- Вие прилагате и хранителна терапия в лечението си, препоръчвате хранене според кръвната група.

- Това е най-важното. За да може организмът, след като се е детоксикирал, да се повлияе от билките, едновременно с това трябва да се спазва и хранителен режим, който е много важен. Смятам още и че млечните продукти могат да докарат само вреди на всеки организъм над 18 години. И това е така, защото в организма на възрастният човек липсва т.нар. казеин, ензимът, който разгражда млечната храна. Затова е добре да избягвате този тип продукти, дори когато са в комбинация в храните, не само в чист вид. За да сте здрави, е добре да приемате и сок от червено цвекло и морков с една лъжичка зехтин. Това веднага се усвоява от организма. Защото никой не знае в кой момент на тялото ни какви витамини му липсват, това е въпрос на обмяна на вещества, на храносмилане. Не може да му даваме нещо, от което тялото ни няма нужда, и то в химичен вид. Така също натоварвате черния си дроб безсмислено.

Реклама

- А защо сте против гладолечението, системата, по която лекува д-р Емилова, ученичка на Лидия Ковачева.

- Това е дълга тема. Най-общо, защото пада изключително много имунитетът на пациента. Второ, защото нито плодовете, нито зеленчуците са сигурно чисти, макар те да са закупени от биомагазини. И не на последно място - клетките имат памет и при по-дълъг период на гладуване, човек колкото и да внимава как се захранва, тялото му вече е в забързан процес на усвояване заради факта, че дълго време е било без подавана храна. И съответно много бързо може отново да образува мастни депа, които пък от своя страна отново започват някакъв болестен процес. Има и друго - гладолечението е голям стрес за организма, особено за черния дроб и панкреаса, които се натоварват неимоверно много.

- Кои са другите болести, които лекувате с билки, освен тези на храносмилателния тракт?

- Доста са, но всички започват от стомаха и начина на хранене. Акне, проблеми с дихателните пътища, щитовидна жлеза, почти всичко може да се излекува, стига да имате търпение и желание да го направите, разбира се, без лекарства. Аз лично използвам една фирма от Ямбол, която се занимава с билки, и им се доверявам.

- Казвате, че зехтинът, който използваме, не е достатъчно полезен?

- Да, защото повечето от тези, които се продават по магазините, са преминали през термична обработка. Всички знаем, че омега 3 мазнините са добри за организма ни, но когато преминат през термична обработка, се превръщат в омега 6. А те са изключително вредни и са като отрова за черния ни дроб. Затова използвайте по възможност повече сурови продукти.

Реклама
Реклама
Реклама