Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10154692 www.bgdnes.bg

Братът на Христо Стоичков - Цанко: Правя нова партия

Ходя на частни уроци и се самообучавам по право

Кой е той

42-годишният Цанко Стоичков е бивш професионален футболист. Брат е на звездата в българския футбол Христо Стоичков. И той като него се е занимавал дълго време с топката. Отказва се от играта, след като му откриват вродено сърдечно заболяване. Ритал е за "Петрич", стигал е и до "А" група. В момента от време на време участва в мачове като съдия. Цял живот е бил левскар, въпреки че брат му е легенда на ЦСКА.

- Цанко, разбрах, че имате нови идеи за управлението на страната.

- Да, правя партия, ще се казва "Ние, народът". До Нова година ще събера 5000 гласа, ще ги внеса в съда и искам хората да хванат кормилото на собствената си страна. Няма да има никакво задкулисие, ако народът прецени и ми гласува доверие. В момента ходя на частни уроци и се самообучавам - наказателно право, процес, всичко. Ето, на ден чета по една книга. Имам си програма на телефона, пускам си я и това ми е програма минимум. От 20 години чета Библията, тя също е моя настолна книга.

Реклама

- Бивши футболисти ще каните ли в партията?

- Никой конкретно няма да каня, а всеки е добре дошъл, защото партията така ще се казва. Аз ще съм неин представител. Питате ме дали Венци Стефанов, когото смятам за много искрен човек, ще го взема да управлява с мен. Не е само той честният човек, много са такива като него.

- А как ще решите въпроса със задължителната ваксинация, народът е разделен като мнение?

- Който иска, да си се ваксинира, негово право е, който не иска, не могат да го накарат против волята му да го направи. Пише го в българския закон. И хората не да седят и само селфита да си правят, а да си знаят правата и задълженията. Не се спря този народ на морето да живее и питам аз министър Кацаров, който ще затваря заведенията - ами короновирусът след 22,00 часа ли излиза, г-н Кацаров? През деня да не би да го няма? А през лятото хората не се ли събираха много на едно място?

- Как ще си изберете хората, с които ще работите? Защото проблемът при Слави Трифонов стана, че пак не успя да намери подходящите?

- Какво ги интересува хората кой какво е завършил и какво е правил, ако ще го прави за народа? Толкова народ нападна Слави, защо? Ето, аз имам и друга идея, преди да започнем - да се направи ревизия на всички кметове, всички поръчки, които изпълняват - законни ли са или не, и Гешев да се намеси. Защото най-често кметовете си правят каквото си искат, без допитване. Сега например искат да махат Халите в центъра, откъде-накъде, защо не питат хората какво искат? И като почнем да питаме за всичко народа, ще спре и да се краде, защото всички ще са подсигурени. И да видим дали тогава ще има толкова смъртни случаи от коронавирус. Ето един пример - има обществена поръчка за автомагистралата, пускат се всичките 15 фирми, които участват. Тегли се пред трите телевизии на живо, на случаен принцип и печели някоя от тях. С аргументи се избират всички, така няма да има наши и ваши.

- Добре, а ако ви спрат, както се случи с Димитър Бербатов, който също искаше да оправи батака в родния футбол?

Реклама

- Аз футбол от доста време не гледам и не искам да гледам. Защото, ако имахме силна държава, щяхме да имаме и силен футбол. Ако имахме силно здравеопазване, значи преди това е имало силна държава. Същото е и с културата. Иначе моите адмирации на това, с което се е захванал Бербатов, успех му желая. Но и той се допитва до хората, говори с тях, ходи при тях. Това, което аз отдавна смятам да направя и се готвя за него. Българите заслужават по-доброто бъдеще, а не да се чудят как да изхранят децата си, защото инфлацията става все по-висока и съответно цените също растат. И ако вярваме на Библията, че това е Трето пришествие, значи идва библейският глад. Да, никой не е готов за изпитанията, макар че Господ ни дава само това, което можем да издържим. Но този народ заслужава повече.

- Бойко Борисов как се справи с управлението според вас?

- Аз нито ще плюя някой, нито ще го възхвалявам, но като гледам как народът живее, нещо някъде се къса. За Борисов смятам, че първите четири години от управлението си той се учеше да е премиер, вторите четири - се обучи да е такъв, и последните четири вече е съвършено обучен. Много обигран политик. Но аз докато не видя доброто в системата и доволен народ, няма да се откажа нещо да направя. Иначе Бойко си е Бойко.

- Но Мая Манолова също говори като вас, че иска власт за народа?

- Малко хора могат да четат между буквите в думите на Мая. Тя говори това, което хората искат да чуят, сладко говори. Но има и друго, дали пък държавата ни не е зависима, а? На два фронта сме - американски и руски. Едните драпат за територия, а другите да ни подчинят. И пак ще кажа, че никой не може да ме убеди, че коронавирусната инфекция е излязла от лаборатория в Ухан. Не вярвам в конспирациите, но че оттам е тръгнал, също не вярвам.

- Изкарахте ли втори път вируса, за първия писахме, че е било тежко?

- Да, първия път бях в болница, жената, с която живея - също. Втория път пак го изкарах, но бях под наблюдение. Но гледам, че страхът у хората още не е отминал. Ще ни докарат до антидепресанти сигурно, това явно им е целта, да не е здраво човечеството.

- Как като политик ще решите проблема със съдебната система?

- Простички са нещата, стига да има желание да се решат. За наркотиците например - пред всяка дискотека да има полицай и на излизане всеки да си пуска тестчето. Който е употребявал, да бъде осъден за 5 години в ареста, докато не каже кой му ги е дал. И лека-полека ще изчистим нещата. Нали искаме да стигнем до големите риби, така се стига до тях.

- А защо не се кандидатирате за президент, много хора го направиха?

- Защото в нашата република той няма почти никаква власт. Но аз имам идея за гласуващите. Тези, които са навън за постоянно повече от една година, да нямат право да гласуват и да избират бъдещето на тази страна. А тези, които имат временно пребиваване, те ще могат да гласуват. Освен това хората с двойно гражданство да изберат за себе си едно от тях. Да няма двойно гражданство. Така няма да пускаме трето поколение да се раждат деца в чужбина. Имам програма и за ромите, както и за тези, които излизат от затвора. Да има общежития за тях, ще работят по програми на минимална заплата две години. След това да си изберат - искат ли да се социализират, или искат да вървят по друг път и пак да стигнат до затвора? Въпрос на избор. На ромите децата да ходят на училище задължително.

- Добре, не смятате ли, че това, което сте решили, е леко утопично? Българинът е като в онова стихче: "...все за нещо ще намери да се начумери".

- Ами тогава да не роптаят и да не се оплакват. Или променяш това, което не ти изнася, или мълчиш. Освен това смятам партийната субсидия да я дарявам на нуждаещи се. Много са ми идеите, тук споменавам само едни от тях.

Реклама
Реклама
Реклама