Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10206215 www.bgdnes.bg

Чудовище стряска край Царево

Надигна се уникален феномен

Скална фигура, подобна на звяра от Лох Нес, предизвиква паника сред туристи в мрака

Митичното чудовище от езерото Лох Нес шокиращо изплува от водите на Черно море! В това са били категорични туристи, които често виждали силует на звяра между вълните в района на град Царево.

Реклама

Неси, както е известно легендарното в цял свят същество, всява ужас и паника сред плувци и разхождащи се по крайбрежието, особено като започне да се стъмва. Шокирани летовници се кръстят, че това лято са видели страшилището недалеч популярния плаж "Нестинарака".

Нещо повече.

Руски курортисти, преминали надвечер по тъмно близо до стръмния бряг, направо изпаднали в истерия при вида на Неси. Косите им се изправили, те хукнали да бягат и едва не пропаднали в пропастта. Паникьосаните руснаци изтичали при първия пост спасители и започнали да ръкомахат и да обясняват за срещата си със звяра. Това разказаха пред "България Днес" свидетели на случката. Дали обаче те действително са зърнали митичното същество, за което по принцип се смята, че обитава голямото ледниково езеро Лох Нес в Шотландия?

Истината се оказва съвсем друга. Скален феномен, издигащ се от морето край Царево, поразително наподобява формата на чудовището Неси. Вятърът и вълните от известно време насам са изваяли скала, която досущ прилича на надигащ се от водата гигантски динозавър с дълга шия.

И случаят с руснаците от това лято далеч не е първият подобен. Други туристи, виждайки скалите, са решили, че това е изплуващо от вълните чудовище. Това се случва най-вече след стъмване при ясна луна и при голямо вълнение, когато скалната фигура сякаш се движи в морето, извисила шия. Интересното е, че над черноморското Неси се издига призрачната вила на фигуристите Максим Стависки и Албена Денкова. От години палатът стои необитаем и тъмен. Недалеч се намира и старата църква на Царево, построена в сегашния си вид към 1810 година. Там са запазени древни икони, рисувани от Йоан Зограф от Ахтопол през XVIII век.

Първото споменаване на чудовището Неси е през 565 г. от монах, който твърди, че е нападнат от него. Съвременният интерес към съществото датира от 1933 г., когато няколко души уверяват, че са виждали чудовището. Няма сигурни данни относно това съществува ли реално това животно и от какъв вид е. Според една от най-разпространените версии Неси е оцелял воден динозавър (плезиозавър). Езерото Лох Нес е басейнът с най-голям обем от сладка вода във Великобритания и достига дълбочина от над 300 метра, затова някои учени не изключват възможността за наличието на подобно праисторическо животно.

През 2020 година бе направена неясна снимка на чудовището, която отново хвърли в паника местни жители и туристи. Тази година над 10-метров неидентифициран жив обект е бил засечен за около 10 секунди със сонарен апарат на голяма дълбочина в езерото. Срещата се е случила на място, където водата достига дълбочина 189 метра. В миналото е имало толкова много свидетелства за подводното чудовище, че междувременно е създаден "Официален регистър на срещите".

Според последна теория мистерията на Лох Нес е разгадана. Биологът Хенри Бауер направи малко по-различно предположение. Професорът изследва чудовището от дълго време. Той вярва, че в продължение на няколко века хората са се страхували напразно от огромни праисторически костенурки, малък брой от които са оцелели в езерото и до днес.

Реклама
Реклама
Реклама