С чай от бял равнец поддържа добро здраве Лечителя на Левски

Корени от хрян и винен оцет атакуват главоболието
Шипки, слънчоглед и акация - бойци срещу кашлицата
Който пие всеки ден чай от бял равнец, той ще бъде постоянно здрав и весел. Добре е всеки ден той да се подслажда.
Тази препоръка дава йеромонах Неофит Калчев на всички онези, които четата непреходния му труд "Народен домашен лекар". Монахът от Преображенския манастир край Велико Търново, спасил Васил Левски от тежка рана на стомаха с чудодеен мехлем, който забъркал с помощта на неговия събрат отец Матей Преображенски-Миткалото, години наред изследва целебните качества на билките и ги описва в своята книга.
Цветовете и листата от това растение се сваряват с вино или с вода - 15 г, напътства духовникът. Пие се при маясъл (хемороиди с кръв) и при нередовен стомах, за скрофули, за истерия, за маточно кръвотечение, при болки в гърдите, при начало на охтика, за хипохондрия, при кръвотечение от носа.
Равнецът се стрива на прах и се смърка през носа като емфие. С този прах се посипват и рани. Използва се още и за лекуване на треска.
С отлични показатели е и хрянът, пише още йеромонахът.
А. Коренът му, настърган и смесен с винен оцет, се използва с мирисане от човек с главоболие, за налагане по тялото и за ревматизъм.
Б. Смесен с дървено масло или свинска мас - за очистване на бъбреците.
В. Когато се сварява с вино и мед, се пие и против кашлица, болки в гърдите, против охтика.
Г. С прясно мляко се сварява за ядене.
Д. В по-малки количества се яде със сланина против охтика.
Е. За външно налагане - не трябва да се сварява, налага се против ревматизъм.
Не по-назад остава и ружата - както червената, така и бялата. Расте питомна и дива. Сее се в градините за красота и украса. Стеблата й са много дълги, цъфти много бързо.
А. Употребява се при външни и вътрешни болести, против диария и болки в сливиците. За употреба служат корените, стеблата, листата и цветовете. Ще вземете 20 г от ружата и 500 г вода или прясно мляко, съветва Калчев, И допълва - ще я сварите със захар. Пие се предобед и след вечеря, като чай.
Б. Външно: служи при отоци, при слепи циреи, за пъпки, за сърбеж по кожата, за болки в очите. Сварявайки я с вода или прясно мляко, я налагайте, където има нужда.
В. Служи и при различни кашлици - охтичава, магарешка и други. Бере се, когато цъфти.
Доказан борец срещу досадната кашлица е и акацията (салкъмово дърво). Когато цъфне, събирайте цвета и го изсушавайте на сянка, съветва още Неофит Калчев.
Сварява се на чай и се пие предобед против лошата (магарешка) кашлица. Чаят се сварява с вода или прясно мляко и му се добавя мед.
Слънчогледът, който някога са сеели за украса в градините, също служи вярно против магарешката кашлица. Когато узрее наесен, изронете семето, изпечете го в пещта, счукайте го на дребно, пише Божият служител. Сварявайте по 2-3 лъжици от семето с 500 г вода и захар - да поври, докато останат 400 г. Прецедете го и пийте сока - 10-20 дни.
Друго малко познато средство на народната медицина е суроватката, оставаща след прецеждане на прясното сирене. Тя се пие за пречистване на стомаха и против охтичави болести. Пие се 50-60 и повече дни.
И терпентинът също се включва в отбора на бойците срещу кашлицата и други болести - тения, жлъчен пясък, ревматизъм - смесен със спирт - за разтриване на тялото, при сърбеж - за мазане на тялото.
Не на последно място, още повече заради есенното узряване, в битката срещу кашлицата сред първите редици на природната медицина обезателно попадат шипките. Неофит Калчев осъзнава това още в Предосвобожденска България. Плодовете й се събират, когато узреят, и се зачервяват есенно време. Сварявайте ги и пийте чай предобед. Това помага на оня, който има пясък в бъбреците или кашля, пише още в "Народен домашен лекар" Лечителя на Левски.
Хмелът облекчава отеклите крака
Особено внимание йеромонах Калчев отделя и на хмела. Расте най-вече в горите. Листата му приличат много на лозовите, обвиват дърветата като повет. Употребява се при много болести: против маясъл (хемороиди), при жълтеница, при отичане на краката, при отичане на черния дроб (цироза).
Плодовете му (шлюпите) се берат през лятото и се сушат на сянка. 15 г от тях се сваряват с вода или с 500 г вино. Прецежда се, добавят се 30 г захар и се пие предобед като чай - 50-60 или повече дни.