Фирмите на Димитър Маджаров осигуряват работа на над 300 души персонал

Млечните и месни продукти на Димитър Маджаров отдавна са част от менюто на хората с изисквания към храната, нейното качество, вкус и ползи за здравето. Зад този успех стои едно семейство инженер-технолози по храните, Димитър и Юлия Маджарови. По-късно в семейния бизнес се включва и дъщерята Станислава Маджарова, която ръководи маркетинга, връзките с търговските вериги и износа. Макар синът, Филип, да има собствен бизнес в друга сфера, той също помага на семейното начинание чрез финансови съвети.
Основаването на ЕТ „Димитър Маджаров“ през 1991 г.
Началото е поставено през 1991 г. с основането на ЕТ „Димитър Маджаров“ – фирма за търговия на едро с хранителни продукти. В нея работят само Димитър и съпругата му Юлия. Днес водещата компания за производство на месни и млечни продукти осигурява прехраната на 320 души. Двадесет и пет от тях работят за Маджаров вече 30 години.
През 2011 г. идва ред на „Димитър Маджаров-2“ ЕООД
Маджаров започва собствено производство на колбаси през 1994 г., а на млечни продукти – през 1998 г. Семейството взима под наем първо цех за производство на месни продукти, а после и мандра. Не могат да ползват кредит понеже не разполагат с обезпечение и започват със спестявания и заем от роднини. Решават да запазат петнадесетте служители, които получават „в наследство“ от двата цеха. Наемат и още хора – инвестициите в по-богат асортимент вървят ръка за ръка с откриването на нови работни места: квилифицирани работници, технолози, отговорници по качеството.
Как от двама човека фирмата се разрастна до над триста души
80% от хората в „Димитър Маджаров-2“ работят в производството, а останалите в администрацията. Всеки нов служител преминава обучение. „Да правиш храна е отговорно, трябва много да се внимава, не бива да се бърза“, споделя Димитър Маджаров и допълва, че работниците в 2-те производства се обучават около година докато овладеят тънкостите на занаята.
Голяма част от работещите в двете предприятия са от Пловдив, Пазарджик, Раковски и Стамболийски. Фирмата им предоставя безплатен транспорт. Първо на стаж, а после на работа при Маджаров постъпват хора от професионалната гимназия по храни и Университета по хранителни технологии в Града на тепетата. И тъй като в гимназията няма специалност „Мляко и месо“, Маджаров редовно показва на учениците как се правят качествени месни и млечни продукти.
На всички служители се осигурява безплатно изхранване. Празнични бонуси за Коледа и Великден и подаръци за децата са сред останалите начини, по които ръководената от бизнесмена Маджаров фирма помага на хората си. На тези пък, които имат нужда от финансова помощ, предоставя бизлихвени кредити.
Димитър Маджаров осигурява работа и през пандемията
През последните 5 години Маджаров не е съкращавал никого въпреки трудностите и COVID-кризата. Производството на млечни и месни продукти продължава при още по-строги правила. Ежедневно се прави дезинфекция и поддържа отлична хигиена. Промени в технологията, която гарантира качеството на продуктите, няма. Ръководителите на звена наблюдават хората и при наличие на симптоми, ги връщат вкъщи. Столовото хранене е по график, с намален капацитет. Работните смени и транспортът се реорганизират, така че служителите да са спокойни за своето здраве и за това на семействата си. Маджаров не само поема разходите по COVID-тестове на заетите в двете производства, но и им осигурява лекарска помощ при необходимост.
Стабилността на компанията носи спокойствие на служителите
Работещите в „Димитър Маджаров-2“ най-много ценят спокойствието, което фирмата им дава и човешкото отношение. „Кабинетът ми винаги е широко отворен. Хората знаят, че ще се опитаме да помогнем на всеки“, пояснява Димитър Маджаров. Стартиралата преди 30 години фирма с двама служители днес е сред десетте най-големи месни и млечни производители у нас. А родената в Пловдив марка присъства в хранителни вериги от Москва до Лондон, чак до Австралия.