Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10371996 www.bgdnes.bg

Сълзите на света Петка лекуват болести

Чудеса се случват в скален параклис до Трън!

Мигрена, проблеми с очите и със зачеването са само част от проблемите, при които помага светицата

Мъчително и дългогодишно главоболие, преминаващо в критични състояния на силна мигрена, успява да излекува Ангелина от Пловдив. Това се случва само и единствено благодарение на искрената вяра и лечебните капки вода в скалния параклис на света Петка в Трън.

Реклама

Нито посетените доктори у нас и в чужбина, нито всички предписани и приемани лекарства успяват да помогнат на живеещата от дълги години със семейството си в Швеция жена. Ангелина се връща у нас преди месец и посещава скалната обител на броени километри от сръбската граница навръх празничния Петковден. Успява да събере от стичащите се по скалата лечебни капки в параклиса, наречени "сълзите на света Петка". Именно тяхната сила, молитвите и обръщането към вярата спасяват Ангелина от непоносимите болки в главата, които я заливат от години.

Петковден на 14 октомври се оказва последният работен ден на скалния параклис, преди той да затвори врати заради заповедта за противоепидемични мерки. Така Ангелина успява не само да посети за пореден път сакралното място, от което през ранна пролет и късна есен се е снабдявала с целебните капки, но и да разкаже за силата и действието на чудодейното изцеление през годините.

Благодарствената и изумителна история жената споделя на стопанката на скалния параклис Магдалена Георгиева, която от години се грижи за свещеното място и става свидетел на стотици чудодейни изцеления. От своя страна Магдалена разкри историята пред "България Днес", споделяйки радостта от наученото след живия й разговор с Ангелина.

"Ангелина ми разказа как от дълги години страда от силно главоболие и никакви лекари и медикаменти не могли да й помогнат. Единствено сълзите на света Петка я спасявали, които служат за намокряне и компреси. Това написа тя в книгата за чудодейни изцеления, идвайки от Швеция специално, за да посети параклиса в Трън", разказа пред вестника Магдалена.

При друг случай в последните месеци, преди да бъде затворен, в параклиса в Трън пристигнала друга българка, омъжена и живееща в чужбина. Нашата сънародничка също два пъти в годината се връща в родината в сезоните, в които се появява по-обилно водата, за да си вземе и да лекува своя рядък кожен проблем. Подобно на Ангелина, и тя не открива друго решение за своето заболяване освен сълзите на света Петка.

Реклама

Много хора идват в параклис с молби за детенце и света Петка чува молитвите им. След това се връщат да благодарят на светията и да разкажат с въодушевление за сполетялото ги чудо.

"Детенце не можеше да говори. Дадох му ключа да отвори параклиса. Сега вече е на 6 години, говори и е в отлично здраве. Изключително много чудеса се случват", разказва Магдалена.

При друг случай пристигнали майка и дъщеря. Молят се на света Петка да се случат на дъщерята хубави събития и да преодолее налегналите я трудности и перипетии. На другия ден момичето заминава за Холандия. А само няколко дни по-късно щастлива се обажда на майка си, че всичко е наред и затрудненията са преминали. Майка й звъни в скалния параклис и благодари от сърце.

Най-силно въздействие и влияние имат сълзите на света Петка. Те извират и се стичат на определени места по самата скала. Вярващи посетители пълнят шишенца с чудотворната вода, която лекува почти всичко.

"Може и да се пие, но предимно се ползва за компреси. Слага се по дрешката и се облича. Както един мъж дойде и каза, че е сложил водичка на потника, облякъл го е после се е чувствал много добре. Върши истински чудеса и вади хората от тежка и дълбока депресия. На една жена четири години лекарите не могли да й кажат какво й има. Идвайки тук, болежките й отминават", споделя още Магдалена.

Жената е затрупана с молби от хора от цяла България да събира сълзите на света Петка в шишета и да ги изпраща по спедиторска фирма за тяхна сметка. Много от тях са лежащо болни, за които лекарите вдигат ръце и казват, че не могат да се възстановят. "Капките обаче се стичат значително по-бавно от минали години. Намаляват все повече и не мога да напълня десетлитровите туби, които ми дават", казва стопанката на пещерния параклис.

С лековитата вода от скалата мнозина са изцерили зрението си. Мият очите и лицето си с нея и заредени със силна и почтена вяра, усещат благотворното й въздействие. По същия начин други жени, мъже и деца се излекували от кожни заболявания.

Благодарни хора затрупват скалния манастир с редки икони, дрехи, бебешки чорапи, храна, пари и какво ли още не. Магдалена едва успява да побере даровете в тясното помещение.

"Иконата на "Космическата Богородица" ни е дарение от признателни хора. Тя се среща само на още 1-2 места. Както и "Богородица Трилетница". Тя е специално за здраве, благополучие и изцеление на дечица. Както и при разпри и конфликти в семейството. Наречена е така, защото на три години света Анна я обрича на служба на Бога", разказва Магдалена.

Оставя отпечатъци в скалите

Света Петка Българска е живяла през втората половина на X в. Още 10-годишна тя разбира, че е призвана да разпространява Христовата вяра и да помага на хората в нужда. Превръща се в обект на гонения и близо 40 години е принудена да живее скришно на пост и молитва. През това време обикаля почти всички свети места и получава лечителска дарба.

На път към родния Епиват, в заника на живота си, Петка преминава и през българските земи. Дирите й отново биват уловени и тя намира убежище в една пещера на високо и уединено място край град Трън. Там се храни с диви плодове и топъл хляб, който приготвяла върху малко огнище. Димът от него се губел в таен проход в скалата, който се оказал и нейно спасително убежище.

Един ден, когато сваляла питката от огъня, света Петка чула конски тропот и се скрила в отвора, водещ към най-високото място на хълма, откъдето и днес се вижда цялата околия. Докато се катери, оставя в скалите отпечатъци от единия си крак и едната ръка, които могат да се видят и до днес. А в средата на пещерата стои питката, която се вкаменила в момента, в който преследвачите й отчупили парче да я вкусят.

Отварят само след записване

Важно е да се знае, че по време на пандемия и през студените зимни месеци параклисът се отключва само след предварително обаждане и заявка от предишния ден на телефон 0888 38 38 77. Така хората, планиращи посещение в скалния параклис, да известят за своето пътуване.

Също е важно да се знае, че обителта е затворена засега до идната сряда (17 ноември), като датата може и да се удължи според актуалната обстановка следващата седмица.

Реклама
Реклама
Реклама