Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10440702 www.bgdnes.bg

Фолклегендата Сашо Роман: Искам Деси с президента в мой клип

Много хубавка беше и като млада, и сега, Радев е музикален, на китара свири, дует ще спретнем

"Благодарение на хубавата балада "Дали съм жив", в която участваха хубавите момичета като Деси Радева и още едно, станах известен. Аз и преди това си бях, но тази песен ме вдигна на върха. Отвсякъде я пееха, свиреха и я искаха по участия, ех, колко отдавна беше - преди поне 25 години."

Реклама

Това сподели пред "България Днес" фолклегендата Сашо Роман, който и с днешна дата не е забравил дългите крака на президентшата. "Деси Радева си беше хубавка и като млада, и сега. Много бих се радвал, ако се снима в мой клип пак, както и президентът Румен Радев. Може заедно, видяхме и него, че е музикален, свири на китара, можем да спретнем едно дуетче. Така ще зарадваме хората. То не може само класическа музика да се слуша. Хората искат нещо и за сърцето, и за душата, нещо, което да ги вдигне малко от този тъжен живот. Защото иначе повечето от политиците само се правят, че не харесват чалгата, а всички щракат с пръсти", смее се ромският славей.

67-годишният музикант продължава да пее и да записва хитове, а няма ден, в който на участие да не се редят опашки да го чуят.

"Има някакво завръщане на нашата музика. А тази балада, с Кали дето я пяхме, "Дали съм жив", тогава Слави Трифонов ни беше продуцент, в компанията му бяхме и той си отговаряше за всичко. Избра ни и момичетата в клипа, а Деси му беше секретарка", каза още Сашо Роман, който не се отказва от музиката въпреки двата инфаркта, които преживя. "Това ми е призванието, а си ги причиних от недоспиване и лоша храна, но сега е различно", сподели певецът, който никога не е пял на плейбек и синбек.

"Колкото до политиците, и аз съм имал мерак да влизам в управлението. През 2007 г. се кандидатирах за общински съветник. Исках да се занимавам с култура - да помагам на читалища. Бил съм председател на едно и знам каква мъка е, защото никой не ти обръща внимание, а там са 40-50 дечица, които искат да се развиват", обяснява Сашо. Не го избират, но изобщо не съжалява. Казва, че политиката е мръсна работа и че и без да е в нея, учи деца. Дори съседско момче научил да свири на тромпет. "Казах му - първи урок - затваряш се в банята и почваш да свириш цели тонове един месец по цял ден. Обади ми се след това да започнем да работим заедно. И после го приеха", казва изпълнителят. Той самият е предал музикалния си талант на своите деца. Двамата му синове също са музиканти, но двете му дъщери са избрали различен път. За сметка на това и един от внуците му върви по неговите стъпки - учи в музикалното училище "Л. Пипков".

И на децата си, и на внуците си Сашо Роман обяснява, че не иска да слуша чалга вкъщи. Там звучи само народна музика. "Няма качествени песни. Мразя голотата - тя убива смисъла на песните, отива повече на голите списания", казва той. От днешните си колеги харесва Преслава, Тони Стораро, а от естрадата - Васил Найденов, Силвия Кацарова, дует "Ритон".

Реклама

Сашо е завършил Военномузикалното училище в София. "Повече не съм учил, защото се ожених. Харесах я, бях на 19, а тя на 16 г. Нормално - не съм имал друга връзка преди това. Влязох малък в казармата и не съм имал ни приятелка, ни нищо. Обичаме се с моята жена", обясява певецът.

След сватбата Роман заживява при съпругата си и свири по сватби, работи в заведение в Драгалевци, към танцов състав. Един ден кларнетистът от "Ку-ку бенд" Илия Илиев-Професора кани Сашо и оркестъра му да свирят на сватбата му. Слави Трифонов също е там.

"Видяха, че може да стане нещо от мен, и ме поканиха в тяхното предаване "Рома тв" - да съм тромпетист в "Ку-ку бенд", разказва Сашо. Представят го в предаването с думите: "Дами и господа, Сашо Първанов", защото истинското име на певеца е Александър Първанов. "После им се видя дълго това име и Слави ми измисли псевдонима, който ми остана. Той и на Кали измисли", смее се Сашо Роман. Първата песен, която пуска, е "Дяволска жена". Тя се превръща в хит и навсякъде вече го познават. После пуска "Обещавам да съм верен до гроб", а през 1997 г. Георги Милчев-Годжи е готов с текста на "Мой ангеле". Докато я записва в студио, Сашо Роман се разплаква от вълнение. Разделя се с "Ку-ку бенд" след 7 години, в които работи с тях. "Още сме приятели и аз много обичам Слави", казва с днешна дата Сашо Роман.

Актьори в рекламите, политиците не щат

Днес холивудският елит рекламира всичко - от дрехи и козметика до дъвки. У нас тази тенденция е свързана единствено с актьорите, но не и с политиците. Само Мис България Юлияна Дончева, ексцарска депутатка, се е снимала в клипове на песни и реклами. Именитите актьори обаче се идентифицират с търговските марки, без да се притесняват за имиджа си. Просто такава е тенденцията в рекламния бизнес, който вече създава цели сериали. Например актьорите от "Комиците" се снимаха, за да популяризират европрограмата за развитие на селските райони. Те рекламират и марка месни продукти. Актьори се явяват в клипове за перилни препарати, алкохол, бира, медикаменти. Стефания Колева и Силвия Лулчева, доскоро склонни да дават лицата си само за благотворителни каузи, напоследък все по-ентусиазирано навлизат в търговската реклама. "Кинти, кинти", отговаря Ернестина Шинова, която покрай участието си със съпруга си Андрей Слабаков в реклама на матраци показва на тв зрителите собственото си семейно риалити. Но кинтите не са цялата истина. Не може да се отрече, че с включването на професионални актьори качеството на рекламата литна нагоре, което значи, че и продава по-добре. Най-скъпото рекламно лице и досега е на фолкпевеца Азис, който се снима в реклама на прахосмукачка, която бе възседнал. Фотосесията продължила цели 12 часа, а певецът каза, че е взел достатъчно "добър" хонорар, за да "чисти" пред хората.

Реклама
Реклама
Реклама