Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10445699 www.bgdnes.bg

Учителя: Който лъже, че е болен, ще се разболее

Чрез носа, устата, очите, ушите, веждите се свързваме с невидимия свят

Петър Дънов е духовният учител на българите. Известен е и по света, като има своите последователи 77 години след смъртта си. Родил се е на 11 юли 1864 г. в с. Хатърджа, днес Николаевка. От малък учи цигулка и композира над 160 музикални творби, пропити с особен мистицизъм. От 1883 г Петър Дънов учи в новооткрития в Свищов богословски отдел към Американското методистко училище. През лятото на 1888 г. заминава за Америка, където следва в семинарията Дрю, Медисън, а по-късно продължава и в Теологическия факултет на Бостънския университет. Когато се връща у нас през 1897 г. в с. Тетово, Русенско, с него се случва чудо. В малка странноприемница, където е отседнал с баща си, Петър Дънов е озарен неочаквано от мека бяла светлина. В този момент свещеник Константин Дъновски - бащата на Петър, вижда фигурата на Христос, застанала до сина си, и чува глас: "Ще го направя канара моя непоколебима, върху която ще иззидам царството си". От този момент нататък Дънов започва да предсказва различни събития, спира да се храни с месо и е в непрекъсната връзка с Божествената реалност, а тялом живее в условията на материалния свят. Стотици са формулите и молитвите, които оставя за бъдещите поколения. С част от тях продължаваме да ви запознаваме.

За истината и лъжата

- Който лъже, че е болен от нещо, непременно ще се разболее действително. Съзнанието трябва да е будно, да не се поддава на лъжата. Направиш една погрешка, не се извинявай, но я поправи. Лъжата спира твоето развитие.

Реклама

- Знание е това да владееш сетивата си, да владееш мислите и чувствата си, да устояваш на съблазните на живота, да постъпваш честно при всички условия на живота. Хиляди години ви трябват да отвикнете от лъжата, от преувеличението, от съмнението. А те ви дават вечен душевен живот.

- Гениите, светиите, ангелите идват от света на истината. Ако един човек не е проникнат от онзи вътрешен стремеж към истината, не може да бъде гений. Това е най-възвишеното състояние в, което човек може да влезе. Често влиза в него и когато умее да медитира.

- Моралът е път към Бога. Морал и разбиране няма, ако твоите мисли, чувства и постъпки не са чисти, ако мислиш само как да забогатееш. Помнете, човек трудно умира от глад. Правите църква, училища, за да се прославите, за да минете за благочестиви. Четете книги да станете учени, да минавате за просветени, а душата ви - черна. Истината не се намира в книгите. Какво ползвате например от четенето на Библията. Повечето хора нищо, тъй като и нищо не разбират.

- Истината и благостта, смирението внасят в човека вътрешна сила, мир и спокойствие. Те продължават човешкия живот. Да мисли човек, че по механически път може да се подмлади и продължи живота си, е заблуждение.

- Нито ще хулите злото, нито ще хвалите доброто. Умейте да мълчите и за двете. Храната е божествено слово. За да бъдеш здрав, никога не притискай устните си силно. Стискаш ги много, разрушаваш волята си. Ако искаш да живееш дълго, дръж съзнанието си винаги будно и устните ти едва да са долепени. Словото, любовта през устата ще излязат. Злобата също. Затова по-добре мълчи. Опитвай никога да не позволяваш чрез устата ти да излизат нечисти трептения. Те "свалят" на земята. За да оцелееш трябва нависоко да са вибрациите ти, иначе се разболяваш.

За борбата между плътта и духа

Реклама

- Плътта е по-ограничен, по-нисш живот, като юзди за детето. Затова тя трябва да се възпитава. Духът е висшият живот на човека, неговото продължение и след смъртта. Като знаете това, не се оплаквайте против вашата плът, не я изключвайте, хранете я, но разумно. Само по този начин ще изправите живота си. Ако не сте снизходителни към вашата плът, можете да си създадете ред неприятности. Тогава се изпада в друга крайност. Неорганизираните клетки на плътта постоянно работят, за да се организират. Те са живи. И затова, ако искате да сте здрави, "говорете" с органите си. Казвайте им, че ги обичате, благодарете им. Там, където ви боли, има малко внимание от ваша страна. Дайте им го с добри мисли и любов.

- Натрупването на плътта показва, че тя има много желания - иска да яде, да събира богатства, имоти, да притежава. Тогава човек се "закръгля" и разболява. Плътта трябва да се одухотвори, да се облагороди, а не да се освободите от нея. За да се случи доброто с плътта, постете и се молете. Волята на човека е виновна за неговите неуспехи и нещастия, а не плътта. Плътта е само носителка на лошото, но тя не го причинява.

Даването носи благословение

- Всички вие сте ученици на тъмнината, защото малко давате или хич не давате. Даването носи благословение. Всичко, което вземаш, моли се да се превърне в светлина. Като даваш, Бог се проявява чрез тебе. Ако искаш да вземеш, за да забогатееш, ще носиш тъмнина в себе си, това една лъжлива идея. Ако искаш да вървиш напред, всякога давай. Казвате: "Как да давам, като нямам?". Това е лъжа. Най-напред имаш глава с несметни богатства в нея. Имаш сърце с неподозирани богатства. Човек от сърцето си само какво може да даде! Приложете най-малкото добро - изпратете една хубава мисъл. Милионите капки образуват океана. Дайте ход на божественото да се прояви.

- Има едни математически отношения на даването и сърдечния мускул. Сърцето на природата, на хората, когато дават, и на животните е свързано. Вашето сърце е подобно на сърцето на природата. Всяка клетка във вашия организъм си има сърце и всяко от тези сърца е свързано с общото сърце - пулсират съобразно с туй сърце. Когато туй сърце функционира неправилно с общия организъм - когато е стисливо, злобно, тялото се разпада. Иначе сърцето на природата всякогаш ви лекува. Ако се нараните, тогава сърцето на природата и нейните клетки се постарават и веднага раната заздравява - душевна или телесна. Билките за това помагат. Но не на всеки.

За тялото като обиталище

- Тази форма, в която сте сега, е временна. В следващия цикъл на вашия живот ще вземете друга форма. Някой е малък, да се развива, че е малък, друг е остарял, да не роптае, а да се радва, да благодари за всичко.

- Меката кожа е много по-добър проводник на живота, отколкото грубата. Човек с мека кожа има фини възприятия, дълбока душевност.

- У някои хора почти цялото тяло е обрасло с косми. Такива хора са енергични, но от косматия човек светия не става. Човек не се нуждае от косми по цялото тяло. Веждите са границата, която отделя божествения свят от човешкия. Тънките вежди показват фино чувство, интуиция, а дебелите - развито чувство към материален живот.

- Лицето е израз на човешката душа в тялото ви. То показва капитала в обращение, какви печалби и загуби имате в този живот. Трябва да се знае, че мускулната сила при една болест може да се загуби, както и теглото на тялото, но теглото на мозъка не се губи. Тялото ви е резултат на вашите стремежи на духа, ума и сърцето ви.

- Носът, устата, очите, ушите, веждите - всичко трябва да бъде в хармония. Петте сетива са апарати, чрез които ние се свързваме с невидимия свят. Ако нашите сетива не функционират правилно както трябва, от онзи свят не могат да ни дадат помощ. Ако очите ви не са добре, помислете, какво не виждате в духовен план, какво пропускате. Ако устата ви не е добре - какво излиза от нея, ушите - какво не искате да чуете, веждите - какви са, ако са тънки, фина е вашата природа, спортувайте, заяквайте, ако са дебели - молете се, постете.

- Не може да имаш красиво оформено тяло, ако не си добър човек. Добротата на човека дава най-доброто устройство на тялото.

- Има ли човек много тънки устни, това значи, че е натискал чувствата си, че не може да дава много, този човек не обича и да яде много, не си угажда, но и нищо не дава на другите. Баланс трябва навсякъде.

- В бъдеще даже и главата ще оголее. Ще бъде по-добре, ако тялото остане без косми. Възприемчивостта ще бъде по-голяма. Засега те са още необходими.

Молитва при страх

Господи Боже, Спасителю наш, на всяка сила и крепост, на всяка Истина и Любов, на всяко държание и власт, извор на всички добрини в живота ни, изпроводи ни благия Си Дух да ни ръководи и крепи в Пътя на Живота. Да ни просвещава умовете, да ни озарява сърцата, да ни дава сила и живот да струваме добрата Ти Воля. Прости прегрешенията ни, които изповядваме пред Теб, те ни отдалечиха от Твоята бащинска Любов. Изличи ги от книгата на Твоите възпоменания и ни дарувай мира на Твоя Дух. Направи сега да просветие Лицето Ти върху нас, да сме образ на Твоята Любов, вестители на Твоята Истина и служители на Твоята правда. Благослови тоя народ, между който живеем. Благослови нашите братя, с които се подвизаваме. Благослови всички майки и бащи, които вършат твоята Воля. Чуй гласа на всички страдующи по лицето на Земята и ги благослови. Благослови Учителя ни, който ни води в твоя път. Благословен си Ти Господи, Боже наш. Благословено е Твоето Име от веки, защото Ти си Пътят, Истината и Животът и освен Теб няма друг Бог. Ти си само Един. Амин.

Реклама
Реклама
Реклама