Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10575507 www.bgdnes.bg

Васил Драганов по стъпките на Зуека

От 40 години рисувам ваза с цветя

Топактьорът от "Комиците" и "Столичани в повече" Васил Драганов 40 години рисува едно и също нещо - ваза с цветя, научи "България Днес". "Преди време покойният художник Кольо Карамфилов ми казва да не се притеснявам от това. И ме насърчи с думите: "След 40 години ще си гениален", смее се Васко, който и на имения си ден - 1 януари, рисува за вдъхновение. "Творец съм от първи клас, когато се захванах да пиша стихове. После майка ми ме записа на курсове по рисуване, графика и кръстосан щрих. И оттогава рисувам", каза актьорът.


Той рисува на тъмно, излива восък, лепи бележки. Взима платно от магазина, на което първо децата му рисуват, а след това той твори отгоре, като оставя някои техни елементи. Учи всеки, който иска да се пробва с четката, да се захваща, но да работи с 2-3 нюанса, да не прекалява с цветовете, за да има стил. Неговият любим цвят е зеленият.

Реклама


"През две години съм в цикъл - или повече пиша, или повече рисувам. Сега съм в рецесия по отношение на писането, но за сметка на това яко рисувам, предимно импресийки. Малко е странно, ако реша и аз да правя изложба, но защо пък не", смее се Драганов, който се радва на колегата си адаш - Васил Василев Зуека, който вече продава картини в цял свят. "И моето дете рисува с мен. Още като бебе я вземах да седне и рисувахме с ръце", спомня си актьорът.

И до днес продължавали, понякога с часове. "Пускаме си джаз и рисуваме. Трябва да се намира време за децата", смята човекът, който преди години е бил охрана на покойния Поли Пантев.
"Истината е, че работя от 16-годишен и вече съм сменил 15 професии, няма срамен труд", казва Васко, който в момента е звезда в Народния театър с постановката "Бурята", в която играе.




Реклама
Реклама
Реклама
Реклама