Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10675007 www.bgdnes.bg

2000 астероида ни дебнат, но няма да ни ударят

Еднокилометрово космическо тяло за последно прелетя край Земята 

Близо 2000 астероида, категоризирани като "потенциално опасни", обикалят около Земята, но няма шанс да ни ударят. Това обявиха от НАСА, като позицията им е потвърдена и от националната обсерватория "Рожен" у нас.
Поводът отново да се заговори за астероиди е космическият обект 7482, или 1994 PC1. Той е с внушителната дължина от 1 километър и това го прави един от най-големите, наблюдавани през последните години. Астероидът прелита на около 2 милиона километра от планетата ни, като разстоянието се равнява на около седем пъти от Земята до Луната, затова експертите са категорични, че няма място за притеснение.
"Към днешна дата съществуват близо 2000 астероиди, които са наречени хазартни - тоест намират се в зоната 10-20 пъти разстоянието Земя - Луна. Разбира се, те постоянно се наблюдават от различни обсерватории - някои от Северното, други от Южното полукълбо на Земята. Те се наричат хазартни, защото е възможно да станат потенциална заплаха за нашата планета. Тоест могат да се ударят с нас. Според мен не трябва на всеки един такъв астероид да му се обръща специално внимание, независимо дали е открит преди 2 дни или месец", коментира темата пред "България Днес" директорът на Националната астрономическа обсерватория на връх Рожен Никола Петров.
По негови думи астероид с диаметър около 500 метра ако падне в Европа, ударната вълна ще разруши целия континент. Щетите ще бъдат колосални, но няма да избие всички живи организми от лицето на Земята. Ако падне в океана, метеоритът ще предизвика големи цунамита, но в никакъв случай това не означава край на нашата цивилизация.
От НАСА допълват, че над 95% от хазартните астероиди са каталогизирани и никой от тях няма шанс да удари нашата планета през следващия век.
Очаква се астероидът 7482, или 1994 PC1 отново да прелети край Земята на 18 януари 2105 година.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама