Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10872215 www.bgdnes.bg

Хасковска вълчица е призрак от година

Никой не знае къде е животното 

Хищникът, който избяга преди дни, е охраняван в меча клетка 

Вълчицата, която избяга точно преди година от хасковския зоопарк, е като призрак - никой не знае къде се намира, макар някои хора да твърдят, че от време на време я срещат в местен парк. Това разказаха пред "България Днес" експерти по диви животни от областния град.
Женският хищник успя да се измъкне от клетката си през февруари м.г. само ден след като беше заловена. Оттогава на няколко пъти се е доближавала до хора, но въпреки заложените капани, примамки и заредени упойващи стрели така и не е хваната.
"Вълчицата няма да падне в капан с примамки от храна. Прекалено е умна и хитра, за да бъде заловена по този начин. Единствената възможност да бъде хваната е с упойваща стрела", категорични са експерти, но животното така и не се дава на преследвачите. В един момент интересът към търсенето й намалява, а и животното не създава проблеми в парк "Кенана", което пък развива версията, че хищникът може вече да е напуснал града и да живее в дивата природа.
Историята на вълчицата стана отново актуална, след като 14-годишният мъжки вълк от зоологическата градина в Хасково успя да избяга, но след спешни мерки все пак беше заловен. В акцията се включиха и екипи на полицията.
Първо хищникът е бил засечен край езерото, но много бързо се шмугвал в гората. Бързо бягал, нищо в поведението му не подсказвало, че е болен. Все пак четириногото е хванато в езерото, след като било обградено от униформени. В момента вълкът е настанен в клетката на мечката, тъй като там мерките за сигурност са по-строги и трудно ще се измъкне.
Заради бягството си хищникът се превърна в звезда и в събота и неделя напливът на посетители в хасковския зоопарк е бил сериозен, тъй като искали да го видят на живо. Но животното избягвало да се появява навън, тъй като още се възстановявало от упойката.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама