Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10945803 www.bgdnes.bg

Гавра с кокошки и хит на Милко Калайджиев

Грозни сцени на кукерски игри в село Чарган 

Връзват стресираните птици с връв на фона на парчето "Я елате, пиленца, при батко" 

Гавра с кокошки шокира народа по време на кукерските игри в ямболското село Чарган. Това става ясно от видеоклип, разпространен в социалните мрежи.

Реклама

На кадрите се вижда как мъж с очила и шапка дърпа с връв три птици, които изглеждат силно стресирани. Цялата нелицеприятна ситуация се разиграва на фона на хита "Я елате, пиленца, при батко" на фолклегендата Милко Калайджиев. Около главния герой на гаврата с пилетата има и хора, които подскачат в ритъма на парчето.

"Тия пиленца ги суркаш като млади девици", шегува се водещият на празника. Но в един момент вероятно осъзнава цялата нелепост на ситуацията, защото тотално променя тона си: "Нека да спрем, тези пиленца искам да оцелеят. Няма да снасят един месец яйчица".

Човекът, който влачи кокошките, не остава длъжен и отговаря: "Туй е най-некадърното предаване, не ме оценявате". Той се опитва и да припява песента, но видимо не знае текста и по микрофона се чуват само откъслечени думи. След това напуска импровизираната сцена и се слива с тълпата, като действието му е придружено от бурни аплодисменти. Трите кокошки са изнесени от жена, която ги сграбчва накуп и това още повече шокира птиците.

"България Днес" се свърза с Милко Калайджиев, който обяви, че винаги е бил против насилието над животни. "Песента има авторски права и трябва разрешение за използването й, но никой не ме е питал. Виждате, че в държавата всеки прави каквото си иска", добави пред вестника Калайджиев, който е известен с обществената си позиция по значими въпроси.

"Кукерските игри се проведоха в неделя, но не съм виждала случая с кокошките, тъй като не присъствах. Хората от селото ми разказаха, но така и не съм гледала видеото. След вашето обаждане със сигурност ще си го пусна. Не е нормално животни да бъдат тормозени. Независимо дали става въпрос за кокошки или кучета, за които знаем, че също ги принуждават да участват в някакви ритуали", заяви пред "България Днес" кметицата на Чарган Диана Илиева.

"Кукериада Тунджа" е традиционен събор на кукерите, на който задължително присъстват съвременни скечове и пародии. Обикновено се провежда в края на февруари.

Реклама
Реклама
Реклама