Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10947158 www.bgdnes.bg

Банев остава под домашен арест, няма 200 бона за гаранция

Бизнесменът казва, че не може да плати, съдиите не му вярват

Спецпрокуратурата: Заплашвал е свидетелка да внимава какво говори

Бизнесменът Николай Банев още е под домашен арест, не може да плати новата гаранция от 200 бона, определена от Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) на 16 фeвpyapи. Това решение пoтвъpждaвa paзмepa нa гapaнциятa oт 200 хил. лв., oпpeдeлeнa oт първоинстанционния съд, и по този начин отпада по-високият й paзмep oт половин милион, oпpeдeлeн пo-paнo oт друг състав на ACHC.

До решението се стигна след жалба от Николай Банев, обвинен в yчacтиe в opгaнизиpaнa пpecтъпнa гpyпa зa дaнъчни пpecтъплeния, изпиpaнe нa пapи и длъжностно присвояване. В нея той моли да бъде намален размерът от 200 бона на паричната гаранция. Твърди, че е прекомерно висок и няма откъде да извади сумата. Според Банев дългият му домашен арест ограничава правото му на свободно придвижване, което е "незаконосъобразно и противоречащо на практиката на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ)". Като аргумент сочи, че няма доходи поради наложените обезпечения по искане на КПКОНПИ върху имуществото му (виж карето).

Реклама

Апелативните спецсъдии приеха, че по делото са налични данни, че Банев разполага с достатъчно имущество и средства да плати гаранцията от 200 бона. "Подсъдимият нито е лишен от имущество, нито е лишен от доходи и тези обстоятелства не могат и не следва да бъдат пренебрегнати в настоящото производство", пише в мотивите на Спецсъда. Банев отново е в положение, че няма как да си плати гаранцията.

Интересното е, че Спецпрокуратурата поиска гаранцията да остане 500 бона, защото имали доказателства, че Банев е заплашвал свидетелка по делото. Предупредил я да внимава какви показания дава. Свидетелката Мария Николова се е оплакала в прокуратурата с обяснението, че Банев й се обадил по телефона и й казал: "Ти си умно момиче и знаеш какво трябва и какво не трябва да говориш". После Банев я уверил, че нямал лоши чувства към нея, но ако потвърди показанията си от досъдебното производство, щял да я зачеркне завинаги.

Баневи са oбвинeни зa yчacтиe в opгaнизиpaнa пpecтъпнa гpyпa зa дaнъчни пpecтъплeния, изпиpaнe нa пapи, длъжностно присвояване и др., а от събраните доказателства и показания на този етап изглеждало обосновано предположението, че Банев и негови приближени са извършвали сделки, с които той е насочвал активи на управлявани от него фирми в България към многобройни офшорки.

Банев и съпругата му бяха задържани на летището в Ница през октомври 2018 г. по искане на българската прокуратура. Арестът бе извършен, след като Банев беше уведомил българските власти, че семейството се прибира в България, за да съдейства на разследването, посочил бе и точния час на полета.

След задържане, продължило две години и седем месеца, на 19 май м.г. Спецсъдът промени мярката на бизнесмена от "задържане под стража" на "домашен арест". Междувременно семейството осъди България в Съда по човешките права и заради продължителния арест (виж карето). Ако в крайна сметка спецсъдът не намали гаранцията на бизнесмена Николай Банев на такава, каквато може да плати, това може да доведе до поредно осъдително решение в Страсбург.

Първоначално гаранцията бе определена в размер на 1 милион лева, която Банев не можа да плати поради липса на доходи, и остана под домашен арест. След поредни произнасяния, обжалвания и протести през октомври м.г. се стигна до нов размер на гаранцията от 200 бона. Но на втора инстанция през ноември 2021 г. АСНС я увеличи на 500 000 лв. В крайна сметка втори състав на АСНС я върна на 200 хилядарки, но Банев отново няма да може да я плати и ще остане под домашен арест.

Реклама

Запор на имотите на фамилията

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) предяви искове за отнемане на незаконно придобито имущество срещу Николай и Евгения Баневи и свързани с тях юридически лица на стойност близо 140,524 млн. лева.

Комисията взе решението на заседание на 29 януари 2020 г., а исковите молби вече са внесени в Окръжен съд - Бургас, като са приложени писмени доказателства от над 300 тома, съобщи пресцентърът на КПКОНПИ.

 Делото в Страсбург

Баневи осъдиха България в Съда по човешките права и заради продължителния арест. В решението си съдът в Страсбург отбеляза, че продължителността на задържането, включително и на домашния арест е "тревожна".

След осъдителното решение спецсъдии започнаха да проглеждат, че над тригодишното задържане на Банев застрашава репутацията на държавата за защита на човешките права.

Реклама
Реклама
Реклама