Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10964937 www.bgdnes.bg

Старозагорският митрополит Киприан: Молим се да има мир!

Украйна се моли за спасение на чудотворната икона на Богородица Скоропослушница, сакралният лик избавя при войни, стихии и плен

Молебен за мир и избавяне от война и кръвопролития отслужиха в Старозагорската епархия вчера. Във всички храмове в областта вече се четат молитви за мир при враждуващи.

Реклама

Това сподели пред "България Днес" Старозагорският митрополит Киприан. Разбирайки вчера рано сутринта за военните действия в Украйна, духовникът веднага е разпоредил след църковната служба да бъде направен молебен за мир, който да се утвърди и от всички свещеници в храмовете в епархията.

"С голяма тревога и тъга научихме за военните действия в Украйна. Болката е още по-голяма, защото това са два православни народа, които са на прага на война. Тя ще бъде източник на страдания. Огънят ще помете не само видимата инфраструктура, но ще промени и нравствените опори на милиони хора", сподели пред "България Днес" епископ Киприан.

Духовникът призова братята духовници от Украйна да се молят пред свещения образ на Богородица Скоропослушница. Известно е, че молитвата пред иконата на Божията майка от украинския град Ананиев дава бързо изцеление, спасява в случаите, когато помощта свише е необходима незабавно.

В миналото пред нея се молели по време на войни, корабокрушения, на внезапни стихии, при престъпни намерения, при вземане в плен, навсякъде, където всичко може да се развие по необратим начин, и човек не може да го предотврати.

При искрена и сърдечна молитва помощта винаги идва. Пред нейния свят образ произнасят молитва за деца и за помощ при раждане на здраво дете.
Връзката между местните храмове в Старозагорска епархия и Украйна е много близка след посещението за поклонение именно на чудотоворната икона на Богородица Скоропослушница.

"България очаква копие на чудотворната икона. Тя трябва да пристигне тази година в нашата епархия. Хората я очакват с нетърпение, защото споделят, че им е помогнала при поклонението, когато беше при нас. Усетили са нейната благодат и искат нейното застъпничество и закрила. Надявам се за Въведение Богородично на 21 ноември иконата да бъде при нас", разкри още Негово Високопреосвещенство.

Реклама


"Никой не е спечелил от войната, особено от братоубийствена. В един купел сме кръстени, от една чаша сме причестявани", сподели още духовникът и добави, че е възможно Божии служители от Украйна да пристигнат в Стара Загора, а епископът и духовници от епархията да ги подслонят където е възможно.
В същото време за всеобща молитва пред украинската икона Богородица Скоропослушница за мир призоваха и от католическата общност у нас.

"Не е възможно хора, наричащи се християни, да изразяват агресия срещу други християни. Втори март е ден на великия пост за католическата църква - да се отдадем на пост и молитва за настъпване на моментален мир", отправи апел пред "България Днес" отец Димитър Димитров от католическа църква "Свети Дух" и културен център "Спиритус" в пловдивския квартал "Тракия".

Молебен за мир в размирната държава ще отслужи и отец Крум в Шияковския манастир.

"Това ще се случи след службата в неделя, когато вече е минала Голяма Задушница в събота. Ще се помолим за спиране на военните действия и утихване на ситуацията. Политиците палят войните, а хората не ги искат, но именно те умират. На фронта отиват войниците и армията, които могат да бъдат убити, защото алчни политици са разпалили огъня", сподели пред "България Днес" игуменът на манастира край Костинброд, който е бил убежище за Апостола на свободата Васил Левски.

Докато духовници и миряни се молят пред свещения лик на Скоропослушница, друга свята икона на Божията майка спасява на два пъти Москва. Веднъж през 1612 г. опълчението на княз Пожарски влязло в града и го спасило от поляците, които се затворили в Кремъл.

Князът не искал да ги изхвърли оттам с щурм, страхувайки се, че ще пострада святото за цяла Русия място, особено кремълските храмове. Затова било решено да се обиколи Кремъл с Казанската икона на Богородица, молейки се той да остане цял. И това въздействало: поляците обявили, че са готови да напуснат Москва.

Втори път при настъплението на нацистите Сталин разпоредил да се обиколи три пъти около Москва с Казанската икона, последвано с шествие около укрепленията. По-късно времето рязко застудява, изсипва се обилен сняг, а германците отстъпват.

Молитва към Богородица Скоропослушница

О, Пресвета Дево, Майко на Всевишния Бог, Скоропослушна Застъпнице за всички, които с вяра прибягват към Тебе! Погледни милостиво от висотата на Своето небесно величие към мен, непотребния, който усърдно се моли пред Твоята икона.

Скоро чуй смирената молитва, която аз, грешният, възнасям към Тебе, и я принеси на Твоя Син, умолявай Го да озари помрачената ми душа със светлината на Своята Божествена благодат и да очисти моя ум от суетните помисли, да успокои страдащото ми сърце и да изцели неговите рани, да ме вразуми за добри дела и да ме укрепи да Му служа със страх, да ми прости всички злини, които съм извършил, да ме избави от вечните мъки и да не ме лиши от Своето Небесно царство.

О, Преблагословена Богородице, Ти си благоволила да наречеш Своя образ "Скоропослушница" и си заповядала всички да прибягват към Теб с вяра. Не ме оставяй в моята скръб и не допускай да погина в бездната на моите грехове. В Теб, след Бога, е цялото ми упование и надежда за спасение и на Твоя покров и застъпничество предавам себе си вовеки. Амин!

Преблага моя Царице, надеждо моя Богородице, Закрилнице на сираците и Застъпнице на странниците, Радост на скърбящите и Покровителка на притесняваните! Ти виждаш моята беда, Ти виждаш моята скръб. Помогни ми, понеже съм немощен; упъти ме, понеже съм странник. Ти знаеш моята неволя - избави ме, както Ти искаш. Защото нямам друга Помощница, ни Застъпница, ни блага Утешителка, освен Тебе, о, Божия Майко. Запази ме и ме покрий вовеки веков. Амин!

Реклама
Реклама
Реклама