Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11102266 www.bgdnes.bg

Патриарх Неофит с молитва срещу войната и послание за мир

Свещеници в цялата страна с послания за мир в Неделя Православна

В първата неделя на Великия пост - Православна, когато църквата празнува тържеството на истинската вяра над иконоборческата ерес и на другите преди нея ереси, в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" бе отслужена тържествена архиерейска Света литургия. Негово светейшество българският патриарх Неофит взе молитвено участие в богослужението, а в края на божествената света литургия благослови събралото се множество православни християни, съобщиха от Българската патриаршия.

Тайнството Евхаристия бе възглавено от Мелнишкия епископ Герасим - главен секретар на Светия синод, в съслужение с Белоградчишкия епископ Поликарп - викарий на патриарха, и с духовници от Софийската епархия.

Реклама

В края на Светата литургия бе прочетено посланието на патриарх за Неделя Православна, в което се казва:

"В какво обаче се състои това тържество на Православието, което празнуваме днес? Кое е онова, което честваме сега, когато светът, в който живеем, все повече се отдалечава от вечните истини и ценности на православната християнска вяра, и дори нещо още по-лошо - когато православни воюват против православни в една ужасна братоубийствена война, водена в мащаби, каквито досегашната човешка история не познава? Очевидно е, че трябва да търсим това тържество другаде, че то е тържество от друг характер, коренно различен от земните ни представи за сила и могъщество. Тържеството на Православието е по своята същност тържество на Божията правда над всяка човешка мъдрост, над всяко човешко желание за надмощие, и в това именно е неговата сила и вечна истина. Православието - това е тържеството на Божието Откровение за света и човека над всяко изопачаване на това Откровение, над всяка подмяна на вечната Божия истина с човешко умуване, поробено от стихиите на този свят (срв. Гал. 4:3)".

Свещени в цялата страна се молят за мир днес. На много места събираха и помощи за бежанците.

В Плевен днес свещеници от трите храма в града - "Света Параскева", "Свети Николай" и "Света Троица" отслужиха молитва за мир в Украйна. Тя се проведе в църква "Света Параскева" и на нея присъстваха украински студенти от Медицинския университет (МУ) в Плевен.

"Войната носи бедност, болести, самота и смърт. Ние днес се помолихме на Бога да се преодолее това зло", каза в края на молитвата отец Тихомир. "Мирът е най-голямото благо за човечеството", отбеляза той. По решение на църковните настоятелства на трите храма украинските студенти получиха финансова подкрепа, за да могат да посрещат своите ежедневни разходи.

"Моите родители нямат намерение да напускат Украйна, да пътуват за България, защото толкова години са изграждали живота си там. Тежко е да се вземе такова решение", каза Микита Великов, стажант-лекар към МУ-Плевен. Той подчерта, че неговите близки се надяват всичко да приключи и нещата да се нормализират. Микита сподели, че лично той няма сериозни финансови проблеми, тъй като вече работи, но брат му, който е студент в първи курс, се нуждае от помощ и издръжка от семейството.

Реклама

Своето бъдещо развитие като лекар Микита заяви, че вижда в България – да изгражда тук кариерата и живота си. Според него това, което трябва днес на света, е повече човечност.

Още в началото на военните действия Медицинският университет в Плевен започна кампания за подпомагане на 24 студенти от Украйна. По решение на академичното ръководство те са освободени от такси за общежитие и консумативи, също така им беше отпусната и еднократна финансова помощ.

Празникът на Неделя Православна е установен през 842 г. при византийския император Михаил Трети и майка му, благочестивата царица Св. Теодора, и при Св. Методий - патриарх Цариградски.

В днешния неделен ден Църквата възпоменава всички изповедници на Светата православна вяра, Светите Игнатий Антиохийски, Киприан Картагенски, Атанасий Велики, Николай Мирликийски, Василий Велики, Григорий Богослов, Йоан Златоуст, Кирил Александрийски, Лъв Велики и Флавиан Изповедник, на отците от седемте Вселенски събора, преподобните Максим Изповедник и Йоан Дамаскин, Светите Константинополски патриарси Тарасий, Методий и Фотий, светителите Григорий Палама Солунски, Марк Евгеник Ефески и изповедници, отци и учители на Църквата, подвизавали се за нея.

Българската православна църква отдава чест днес и на благоверния и равноапостолен княз Борис-Михаил, на благоверните княз-мъченик Енравота-Боян, на цар Петър и на княз-великомъченик Йоан-Владимир, на равноапостолните славянобългарски учители Методий и Кирил, и на техните ученици Климент и Наум Охридски, Сава, Горазд и Ангеларий, на преподобния наш отец Йоан Рилски чудотворец, на Светите наши отци Иларион Мъгленски, Евтимий Търновски, Висарион Смоленски, на преподобните наши отци Гавриил Лесновски, Йоаким Осоговски, Прохор Пшински, Теодосий Търновски, Димитрий Басарбовски и Паисий Хилендарски, на Светите 26 Зографски мъченици, на Светите мъченици Георги, Николай и Константин Софийски, и на Света великомъченица Злата Мъгленска, както и на всички безбройни Свети новомъченици, пострадали от гоненията на безбожниците, и на всички православни Светейши патриарси и преосвещени архиереи, които са отминали от тоя свят в доброто изповедание на вярата, на свещенослужителите и монашестващите, на Христолюбивите управници и на Христоименитото воинство, които са положили живота си на бойното поле за православната вяра и отечеството.

Реклама