Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11405935 www.bgdnes.bg

Кметът на Калофер Румен Стоянов: Филмът за Ботев е сбъдната мечта!

150 000 лв. се събраха от глобата за мъжкото хоро и отидоха за лентата 

КОЙ Е ТОЙ

Румен Стоянов е трети мандат кмет на Калофер. Той направи кинодебют с ролята на бунтовника Перо Македонеца във филма "Ботев" на режисьора Максим Генчев. Как оценява актьорската си игра, как глобата за мъжкото хоро в ледените води на Тунджа се превърна от дефект в ефект за лентата и от какво е огорчен градоначалникът - четете в следващите редове.

- Господин Стоянов, доволен ли сте от филма "Ботев"?

- Повече от доволен! Това е една сбъдната мечта за мен! Може би в най-хубавите ми представи не съм си и помислял, че може да се случи по този най-добър начин. И то не само за мен, а за цялото общество. Хората имаха нужда от този филм и още като започнахме снимките на лентата с режисьора Максим Генчев, останалият екип и дарителите го разбрахме. И се получи!

Реклама

- Глобата за провеждането на мъжкото хоро в Калофер май се превърна от дефект в ефект, нали?

- Мога само да благодаря на тези "приятели", които искаха да ме покажат в друга светлина - че не съм дисциплиниран и че не уважавам законите едва ли не. Оказаха се нещо като катализатор. Вдигнаха духа на народа, за да възтържествува справедливостта накрая. Получи се точно обратният ефект. Изстреля и ентусиазира хората по начин, че да се получи един страхотен филм.

- Колко пари се събраха от даряващите за глобата от цялата страна?

- Около половината сума за бюджета на филма. Това е предостатъчно. Над 150 000 лв. няма как да съберем изведнъж на днешно време. Тук е моментът да благодаря на всички дарители у нас и зад граница. Имам два фрапиращи случая, които няма как да не подчертая.

Кина Атанасова, възрастна жена от Русе, изпрати писмо с 5 лв. до кметството в Калофер. Пише, че повече няма как да отдели, но не може да остане безучастна. Също 5 лв. по-рано жената дарила и за филма "Дякон Левски". Обещава от друга пенсия пак да задели. Това е трогваща до сълзи история.

Друга жена - от старозагорското село Конаре, прати кутия бонбони, едно шише домашна ракия и плик със билката самардала да почерпя колектива, стремящ се да направи нещо добро за България. Страхотен жест! Ще ми бъде приятно да се открием и с двете жени и лично да им благодаря.

Искам да благодаря и на служебния министър на културата Велислав Минеков, със съдействието на който плавахме на кораба "Радецки" в Дунав.

Реклама

- Доволен ли сте освен от лентата като цяло и от дебюта в киното в образа на Перо Македонеца?

- Усещам положителната реакция на хората. Казват ми, че добре съм си изиграл ролята. Не мога да кажа нищо друго освен голямо благодаря на Максим Генчев за огромното доверие, което ми оказа. Каза ми, че в мен вижда точно Перо Македонеца - прям човек, който казва истината в очите, без да се страхува. Той е единственият, който казва в очите на Ботев цялата истина. За съмненията си, че има въстание, че го лъжат, а той по този начин подвежда четата. Дори и режисьори и актьори ми се обаждат и ми казват, че има много плам, истина и емоция в моята игра.

- Президентът Румен Радев дойде на премиерата и застана редом до вас на сцената. Какви думи ви каза?

- Даже като тръгнахме да го изпращаме, той каза - много вдигнахте летвата, за което се чувствам горд, че изгледах филма заедно с вас. Да дойде лично на премиерата държавният глава означава сериозен знак за цялото българско общество. Много се вдигна нивото и дано да продължи да се гледа филмът. Той най-вече е с възпитателна цел за ученици. Да видят историческото минало на последните 100 часа на един голям български герой.

- В училищата в Калофер и района има ли заявки?

- Навсякъде! На 2 юни ще го излъчим и на открито в центъра на града. Дано и времето е с нас. Тогава всички хора, поне в нашата околия, които не са могли да видят лентата по кината, ще могат да го изгледат.

Приканваме всички ръководства на училища да се обръщат към нас филмът да бъде изгледан от всички ученици. Имаме заявки вече от Сопот, Садово, община Родопи. Постоянно имаме покани. Особено в школата, които носят името на Христо Ботев, е задължително той да се прожектира. Посланието ми към всички е да изгледат филма и сами да преценят дали са си заслужавали усилията.

- Имаше ли и такива, които отказваха помощ?

- Когато започнахме работата по филма, писахме до всички общини в България - да помогнат с колкото и каквото могат. Трябва да ви кажа, че съм възмутен от общините Карлово, Козлодуй и Враца. Там, където ни свързва личността на Ботев. На едното място се ражда, на другото слиза от "Радецки", а на третото умира. Тези хора въобще не обърнаха внимание. Явно са забравили, че са българи и кой е Ботев. Забравили са, че по този начин възпитаваме хората. Не знам какво чувство могат да изпитват и кметовете, и общинските съветници. Никой не обърна внимание. За тези три общини - Карлово, Козлодуй и Враца - не мога да приема, че носят Ботев в сърцата си. А на 2 юни излизат да се напъчат, говорейки слова за героя. Това е ненормална работа! Други общини поне се обаждаха, а други даваха скромни суми - по 1000 или 2000 лв.

Реклама
Реклама
Реклама