Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11413267 www.bgdnes.bg

Врачки и ритуали за джакпота

Рекордните милиони печалба подлудиха тото маниаците

Навсякъде по света хората искат да спечелят лесни пари, казва психиатърът д-р Веселин Герев

Тото маниаците в България са в истерия, след като джакпотът в поредния тираж достигна почти 12 милиона лева. Довечера е тегленето в играта "6 от 49", а хиляди българи правят всичко възможно да станат най-новите милионери.

Реклама

Любители на числовите комбинации масово са тръгнали по врачки, ходжи и предсказатели, които да им кажат кои ще бъдат печелившите числа. Специалисти са категорични, че това не трябва да се прави, защото е безсмислено и само се харчат излишни пари.

"Ако някоя врачка знае печелившите числа, мислите ли, че ще ги каже срещу 20 лева, или сама ще отиде да пусне фиш?! Не се поддавайте на подобни измами!", категорични са тото служители.

Запознати припомнят, че още преди години Ванга е казала, че числата от тотото не трябва да се предсказват, защото това е забранено от висшите сили и който го направи, ще си навлече лоша карма.

В същото време някои тото любители спазват стриктно специални ритуали и дори магии, за които вярват, че ще им донесат късмет да уцелят точната комбинация.

"Различни играчи изпълняват различни ритуали, преди да пуснат фиш. Някои например държат да попълнят числата със собствена химикалка, която си носят от вкъщи, защото вярват, че тя им носи късмет. Ставали сме свидетели да се носят талисмани, които се вадят в пункта, докато се попълват числата. Други държат винаги писането да бъде с една и съща ръка на едно и също място, за да ударят джакпота. Играта с едни и същи числа с години е известна на мнозина. На другия полюс са такива, които идват и пускат готово попълнени фишове, като разчитат да вземат късмета на някой друг", разказаха пред "България Днес" служители на тото пунктове в столицата.

"България Днес" се свърза с доказан експерт - психиатъра д-р Веселин Герев, за да коментира поведението на тото любителите, които искат да спечелят близо 12-те милиона лева.

Реклама

"Пускането на тото е много интересен психологически момент. Психологическият принцип е такъв, че навсякъде по света хората се надяват на нетрудови доходи т.нар. лесно спечелени пари. Когато има информация, че е натрупан голям джакпот, човек си казва - "хайде, и аз ще пусна една колонка". Желанието да се удари джакпотът е много голямо, защото в България няма друг законен начин бързо да се спечелят много пари. И човек си казва - "късметът може да е на моя страна". Хората разчитат на стечение на обстоятелствата, на гадателски способности или споделят, че са сънували числата и ще ги познаят. Вследствие на всички тези фактори човек отива и залага", заяви пред вестника д-р Герев.

"Аз съм на принципа да се залага по левче, това е рационалният подход. Много пенсионери ще играят. Богаташът също залага с идеята, че ще спечели. Така че няма значение дали си беден или богат, за да решиш да участваш. Хубаво е човек да печели, важното да не изпада в състояние на патологична хазартна зависимост, защото винаги ще има и следващ тираж. В живота си съм печелил три петици, като двете ги спечелих тираж след тираж. Винаги играя с различни числа и никога не пускам за повече от левче. Ако им е писано на хората да спечелят, няма нужда да си залагат всичките пари или да вадят пари от дюшеците, защото ще им трябват за ток, вода, храна и гориво. Да подходят рационално, да рационализират емоциите си", посъветва експертът.

Д-р Герев споделя още, че надеждата за печалбата държи хората в тонус, но някои от тях се увличат толкова много от мисълта за джакпота, че тя ги заслепява.

"Мисълта за богатство и финансов успех много помрачава съзнанието на човек. Пускането на тото може да е импулсивно решение като коледното или великденското пазаруване. Всеки иска да си отпусне душата и да си достави емоции. Интересно е, че в повечето случаи хората нямат идея какво да правят с джакпота, освен да го харчат. Озовавайки се с много пари, в човек се задействат параноидните нагласи. Той става мнителен, започва да страни от хора, мисли, че всеки иска да го ограби, защото му искат услуги и пари. Но всички играещи емоционално казват, че искат да ги спечелят тези пари", добави експертът.

Залози за числовите игри в 31-ия тираж, който ще бъде проведен тази вечер, могат да бъдат направени най-късно до 18,15 часа на 21 април онлайн на www.toto.bg или в тото пунктовете.

Шестица не е удряна от миналата година

Шестица в най-популярната игра на Българския спортен тотализатор не е печелена от 77-ия тираж на 30 септември миналата година. Тогава в Пловдив някой си осигури солидната сума от 4 958 860 лв. Фишът, който донесе сериозната печалба, бе с абонамент за два тиража на стойност 7,20 лв.

Най-големият джакпот в играта "6 от 49" допреди няколко седмици бе 9 501 430,40 лв. от 2019 г. Тогава сумата бе разделена от четирима участници с правилни комбинации в пуснатите фишове, които взеха еднакви печалби от по 2 375 357,60 лв.

В символичната класация по големина на джакпотите следва този от 9 472 606,40 лв., който се натрупа през 2012 г. Поделиха го двама, улучили шестица, а печалбата им бе по 4 736 303,20 лв. Най-голямата единична печалба в "6 от 49" е 8 431 125 лв. от тираж №10 през миналата година. Джакпотът бе спечелен с фиш за 5,60 лв., пуснат в магазин на голяма търговска верига в Пловдив.

През 2017 г. шестица донесе 7 940 616,60 лв., а три години по-рано един участник спечели 7 258 184,90 лв. от тираж №65 на играта.

Сериозни суми има и в други игри

Джакпотът в играта "6 от 42" се очаква да достигне сумата от 1 300 000 лева. Това означава, че шест печеливши числа, могат да направят някой участник най-новия тото милионер на България.

Алтернатива за печалба има и в "5 от 35". Там печелившата комбинация носи печалба от около 30 000 лева. Статистиката показва, че почти във всеки тираж някой късметлия успява да грабне подобна сума. Истината е, че успехите в "5 от 35" са повече от логични, защото всяка комбинация участва в две тегления, което автоматично увеличава възможностите за печалби при всеки залог. Освен това в играта има втори тото шанс, където печалбите могат да достигат до 200 000 лева.

Идентификацията тото милионер може да бъде придобита и чрез играта "Тото 2 - Зодиак", в която фиксираният джакпот винаги е до 3 000 000 лева.

Реклама
Реклама
Реклама