Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11477905 www.bgdnes.bg

Щерката на Ицко Финци ще става актриса

5-годишната Матилда чете, танцува и рисува

Дъщерята на актьора Ицко Финци и Лиза Боева Ц Матилда, направи първата си светска премиера в Сатиричния театър преди ден, на честването на 100 години от рождението на Радой Ралин.

"Божее, колко си красива, ела да се снимаме", прикани момиченцето драматургът на театъра Богдана Костуркова. 5-годишната русокоса красавица се скри в панталона на майка си, но прошепна: "Не мога сега, но ще стана актриса по-късно". На думите й колегите на Ицко реагираха с аплодисменти, а момиченцето се разплака от емоция и тръгна с майка си да влиза в залата. "Матилда не е свикнала на голяма шумотевица, все пак във Варна живеем и тя си играе само с деца на нейната възраст, много не се събираме с непознати", обясни Ицко с усмивка, но развеселен от отговора на дъщеря си.

Реклама

Ицко и 44 години по-младата му жена Лиза са в София до края на месеца, а след това си заминават във Варна. "Там въздухът е по-чист, избрали сме морето и спокойствието. Макар че често лятото отскачаме и до къщата на Ицко в Гинци и сигурно това ще направим пак, като се затопли", сподели красивата 45-годишна жена. На 22 май двамата ще направят 11 години, откакто са женени, а любовта им е все по-силна с всеки изминал ден. "Връхлетя ме любовта, не знам дали бях готов за нея, но полека-лека се усетих любещ и привързан, и нуждаещ се от този до теб. С Лиза се допълваме, а Матилда е нашето чудо", с въодушевление казва Ицко.

Само преди дни той отпразнува своя 89-годишен рожден ден. С неговата Матилда отишли до "Театър 199" и тя си направила селфи до отпечатъка на неговите крака. "Не знам дали има много таланти, но вече чете, постоянно рисува, танцува балет, играем и развивам мисленето й. Никога не й отстъпвам в игрите, мразя да се вдетинявам. Да говоря с умалителни думи. А сега учим цифрите, вече събира и изважда. Не знам, може би твърде бързаме, но тя самата изявява желание да учи в това темпо. Сигурно защото е дете на новото време", казва с усмивка Ицко.

Не само във времена на коронавируса, но и по принцип 89-годишният актьор и жена му продължават да живеят здравословно, като вече имат микроферма за кълнове и така си осигуряват винаги свежа храна. "Движим се много, изминаваме всеки ден по няколко километра, работим по двора, скачаме, танцуваме с детето. А колкото до домакинските задължения - при нас няма разпределение. Всеки прави каквото и когато може. Дори детето може да копае вече", смее се актьорът.

Ицко е категоричен, че единственото, за което не дават пари, са дрехите. "Купуваме само за Матилда. Не че с Лиза сме се лишили, просто имаме достатъчно неща, които никога няма да износим. Обичаме простора. Такива сме си като хора, свободата ни зарежда. Не се стараем да променяме други. Приемаме се такива, каквито сме. Късно е за превъзпитание", категоричен е актьорът.

Единственото, за което в момента съжалява Финци, е, че вече не играе. "От 8-9 години не го правя, защото малко ми намаля издръжливостта и бързо ми се изчерпва игровото състояние. И си казвам: "Аз ще играя, но няма да ми харесва как го правя". Няма да бъда сам доволен, няма да имам сили да издържа до края, защо да го правя. Излиза, че не играя заради самовзискателност", казва актьорът цигулар. От доста време той и не свири в заведения, защото живее на морето. "Едни от най-благодатните моменти за мен бяха, като свирих с Васил Пармаков, работата си с Тодор Колев също мога да отбележа като вълнуваща", казва Финци, който невинаги бил в добро настроение, но се стремял да поддържа висок дух и да не се оплаква.

Реклама
Реклама
Реклама