Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11637888 www.bgdnes.bg

Дивотинци 10 години след пернишкото земетресение: Молим се! Господи, пази ни от нов трус

Хората още живеят в страх, казва кметът Симеон Методиев 

"Десет години по-късно споменът още е в нашите глави и сърца. Хората живеят в страх и внимателно подхождат, когато трябва да говорят по тази тема. Затова се молим на Господ да ни предпази от нов трус."

Това заяви пред "България Днес" кметът на пернишкото село Дивотино Симеон Методиев. Вчера се навършиха точно 10 години от пернишкото земетресение, което разлюля западните части на България с магнитуд 5,6 по скалата на Рихтер. Макар от природното бедствие да е минало едно десетилетие, хората в Пернишка област продължават да живеят в страх, че отново може да има силно земетресение.

Реклама

Затова и в Дивотино, което беше най-пострадалото населено място, за поредна година раздадоха курбан и отслужиха водосвет за здраве и благоденствие. Всяка трета къща в Дивотино беше с поражения, постройки бяха бутнати и започнаха мащабни ремонти. Рухна и църквата.

"С курбана се надяваме да измолим от Господ да ни пази и закриля", добави Методиев. По негови думи повечето къщи в Дивотино са възстановени след труса, но има и такива, които продължават да са в отчайващо състояние. "Знаете колко тежко е положението на българския народ. Не всеки може да си позволи средства, за да направи такъв ремонт", внесе яснота в ситуацията кметът на пернишкото село.

След природното бедствие седемметров кръст пази Дивотино. Той беше монтиран на най-високия връх в селото - Чучул в Люлин планина, и се вижда от всяка точка на Дивотино и от Перник, Кладница и Рударци.

Водосвет беше извършен и в областния град. Според заместник-кмета на Перник Стефан Кръстев освен материално земетресението от 2012 г. е било и духовно изпитание за перничани. И допълни, че мнозинството жители на града са го възприели по-скоро като предупреждение, не като наказание. "Смятам, че перничани се сплотиха, доказателство за това са многото кампании в помощ на нуждаещи се наши съграждани, които бяха проведени впоследствие", обяви Кръстев.

COVID наруши традицията

Без курбан премина молебенът в Дивотино през 2020 г. Тогава за пръв в дългогодишната история на ритуала срещу земетресения в пернишкото село нямаше раздаване на храна заради опасността от заразяване с коронавируса.

"Правим само водосвет и молебен. Без курбан, защото не е безопасно. Въпреки че се прави на открито, призовахме хората да бъдат с маски. За пръв път ми направи впечатление, че се появиха много малко местни хора. Обяснявам си го с тревогата, че все още има притеснения, че може да има заразяване при струпването на много хора на едно място", заяви преди две години Методиев.

Реклама
Реклама
Реклама