Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11646173 www.bgdnes.bg

Стефан Китанов отказал среща с кралицата

Шефът на "София филм фест" предпочел рок филм в Лондон

Шефът на "София филм фест" Стефан Китанов е единственият българин, който предпочел да гледа рок филм в Лондон, а не да се срещне с кралица Елизабет, научи "България Днес". Вчера свършиха месечните тържества от рождението на британската кралица, която навърши 96 години.

"Разбира се, че не съжалявам за пропуснатата среща. Нейно Величество щеше да гостува в университета ни в Лондон и ме бяха определили да се срещна с нея от името на студентите. А аз предпочетох да гледам рок филми, вместо да отида на срещата", казва създателят на един от 10-те най-големи пазари за европейски филмови копродукции - Sofia Meetings.

Реклама

Фълмът, който предпочел, вместо да пие чай с Елизабет, бил за турнето на Ленард Коен в Европа и Израел. "После същата тази 1994 г. го показахме на втория "Рок филм фест", а самият Тони Палмър дойде за първи път в София", разказва Китанов, който именно от тези срещи станал продуцент. С приятеля си Радослав Спасов организирали осем снимачни дни на филма "Англия, моя Англия" в София, на Суходолското езеро, и в Пловдив.

Директорът на "София филм фест" придобил най-голям опит в това да се доказва и да привлича вниманието от свиренето на улицата. През 90-те за него това е свобода и вдъхновение. Любимото му място за свирене е на ъгъла на "Витошка" и "Неофит Рилски". По това време на улицата свирят и емблематичните днес музиканти - джаз саксофонистът Владко Кърпаров, тромпетистът Мишо Йосифов и басистът Петър Славов-син.

"Започнах сам, после дойде моят приятел Пешето. Минаваше и Кирил Стоянков - Кики. Кефехме се. В подлеза на "Плиска" се е случвало към 10-11 ч. вечерта да сме почти сами с Пешето, а да си пеем и да свирим на воля", спомня си днес Кита.

Тази година Стефан Китанов ще стане на 60 г., но има енергия на 30-годишен, на колкото за пръв път поема директорски пост. Мотивира хората с идеи и е готов да работи всичко - от лепене на афиши до преговори с чуждестранни кинопродуценти. По образование е икономист, филмов критик и арт мениджър, по призвание - киноман, музикант, събирач и разказвач на истории. Създаде международния "София филм фест" и вече 26 години изненадва с най-качествените киноленти.

Един от малкото трудни моменти, които изживява киноманът, е пандемията. "Винаги съм се водил от идеята да бъда гъвкав, бързо да взимам решения и да виждам креативността и в трудните моменти. Опитвам да поддържам висок дух, това е най-важното", смята Стефан Китанов.

Реклама
Реклама
Реклама