Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11661457 www.bgdnes.bg

Най-възрастната парашутистка спря да скача

След 40 бънджи скока 

Царицата на адреналина скоро ще стане на 88 години 

Доли ЛУКАНОВА

Най-възрастната парашутистка у нас приключи с летенето. 87-годишната варненка Пенка Балева смая цяла България, а и света със своето смело реене във въздуха. Зад гърба си тя има 40 бънджи скока и 15 тандемни парашутни скока. Наричат я "дъщерята на мостовете", "царицата на въздуха" или "небесната принцеса". До броени дни тя ще навърши 88 години. Заради здравословното си състояние Пепи, както я наричат повечето хора, ще стои здраво стъпила на земята.

"За съжаление не съм добре. Миналата година изкарах много тежко ковид-19 и не мога да се възстановя. На апаратно дишане съм, нямам кислород. Не мога дори да изляза от вкъщи", сподели пред "България Днес" царицата на адреналина.

Реклама

Съпругът й, капитан Стефан Балев, също се разболява с нея от коварния вирус. За нещастие той не успява да се пребори с последствията и на 12 януари тази година си отива от този свят.

"Мъжът ми много ме обичаше и се съгласяваше с мен за всичко. Горкият, как ли е треперил, като отида на моста или на летището", връща лентата назад Балева.

Тя е горда майка на двама синове, които обаче не живеят в България. Тези дни те са се прибрали, за да я зарадват за рождения й ден. През останалото време Пенка разчита на свои приятели, които не я оставят в нужда.

"Има някаква космическа сила, която движи всичко. Усещам я с цялото си същество. Това да ми помагат хората, да ме обичат - това е Божия работа", допълва преродената птица.

Пепи Балева се запалва по спортовете с адреналин след 67-ия си рожден ден и прави първия си бънджи скок от Аспаруховия мост, висок 52 м. Посветила го на любимата си внучка Юлия. От тогава до сега твърди, че скачането с бънджи е като голямата любов. Срещаш я, изгаряш и се успокояваш. Влиза и в клуба за екстремни спортове "Адреналин", където младите я посрещат изключително сърдечно. По-късно скача пет пъти от моста на Витиня в посвещение на родния си град Дряново. Сред най-големите й постижения е рекордният й скок от 192-метров мост в Австрия, който е обявен за един от най-страшните за подобни изживявания.

"Направих го с инфаркт на миокарда, с три байпаса, с диабет, със саката ръка. Никой не разбра. Постигнах го с волята си за свобода. Бънджито е първото и последното, което направих - то ми е слабостта", допълва Балева.

Реклама
Реклама
Реклама