Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11763240 www.bgdnes.bg

Деси Радева спи заедно с 90 души в спалня

Трудностите по пътя Камино са страшно много 

Пришки на краката, жега и дъждове ще тормозят президентшата по време на духовното приключение 

Общи помещения за сън, в които понякога са настанени до 90 души, очакват президентшата Десислава Радева по време на изминаването на духовното приключение Камино. Това показа проверка на "България Днес" за условията на едно от най-колоритните приключения в Европа.

Реклама

В публичното пространство от няколко дни има вихрушка с информацията, че Радева е поела по дългия път от малкото френско градче Сен Жан Пие дьо Порт до Сантяго де Компостела в Испания, за да види легендарните мощи на апостол Свети Яков в едноименната катедрала. Най-популярният маршрут е дълъг около 800 километра и средно са необходими 5 седмици, за да бъде извървян.

Според информацията с първата дама били гард от НСО, както и приятелка. Групата стигнала с държавен автомобил до Франция - начална спирка на поклонниците. Източници от граничните служби издали, че Радева е тръгнала на 1 юни от София. От президентската институция отказват да потвърдят или отрекат изнесените данни.

Местата за нощувка по духовния маршрут се наричат албергета, като представляват широки зали с легла на два етажа. Нощувката струва 5-6 евро, като баните и тоалетните са общи. Мнозина, преминали по Камино, съветват да си носите спални чували, тъй като от албергетата понякога дават само лека завивка, която не е достатъчна в юнските нощи. Освен това нямало гаранция дали са изпирани след всяко използване. Затова и ще е добре Радева да се подсигурила за тази част от пътуваните и в раницата да е намерила място за спален чувал.

Неписано правило е, че в такъв тип хотел може да се остане една вечер, като целта е поклонниците да не спират да вървят до крайната цел. Изключение се прави само ако се установи, че човек не се чувства добре и няма физическа възможност да продължи.

Пътешественици се надяват президентшата да си е взела и тапи за уши - задължителна защита срещу хъркащите в общите помещения.

Реклама

В социалните мрежи успешно преминали по Камино признават, че друг много сериозен проблем са пришките по краката. Заради изкачванията, смяната на терена и различен тип ходене по краката се образуват рани, които задължително трябва да бъдат обработвани с кремове. Ако това не бъде направено навреме, може да станат фатално болезнени и приключението да приключи. Мазилата трябва предварително да бъдат поставени в раниците, тъй като има участъци от маршрута, при които в продължение на 15-20 километра няма населени места. И съответно няма аптеки, от които да бъдат закупени.

Рязката промяна на времето също може да създаде главоболие на Радева. Яркото слънце бързо може да бъде заменено от проливен дъжд. В първата ситуация са задължителни очилата със специална защита и кремовете срещу изгаряния, а във втората - дъждобраните. Носенето на чадър е лоша идея не само защото заема повече място, но и защото придвижването с него е по-трудно. Пътешественици споделят, че първите два-три дни са най-трудни. Не само заради стръмното и придружено с много усилия изкачване, но и заради нагласата на тялото и духа.

"Ако просто искате да ходите, за да стигнете крайна цел, отидете в гората или планината. Смисълът на Камино е да достигнете духовно пречистване", убедени са поклонници. През април миналата година половинката на Румен Радев беше приета в столична болница с аневризми в мозъка. Десислава постъпила за лечение, след като имала непрестанно 12-часово главоболие. Операцията премина успешно, без да има опасност за живота й. Една от версиите е, че след този случай Радева е потърсила предизвикателство в живота си.

И за 100 км дават сертификат

Свещеният път Камино може да се извърви пеша, с велосипед или на кон. Маршрутът се счита за успешно преминат, ако са изминати 100 км пеша или 200 км с велосипед или на кон. В края на пътуването успешно преминалите получават сертификат, но само при условие, че са събрани всички печати в специален паспорт. Документът може бъде закупен от всяка църква, братство или пилигримски офис по пътя. Сертификат се дава и за 100 км пеша, без да сте стигнали до края, така че друга версия гласи, че Радева може и да не измине цялото разстояние.

Реклама
Реклама
Реклама