Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11834105 www.bgdnes.bg

7 г. решетки получи Станимир Рагевски

Обвиненият в убийствата на Бахлова и Юмер влиза на топло за крадени коли

Използвал кодирани имена за задигнатите автомобили

7 години решетки получи Станимир Рагевски, обвинен в убийствата на Теодора Бахлова и Юмер Мехмед. Бургаският бизнесмен отива на топло обаче не за смъртта на двамата, а заради схема с кражби на коли.

Рагевски чу виновен преди дни по случая с крадените автомобили - "Нисан" и "Инфинити" през 2015/2016 г. Магистратите от Районния съд в Бургас определиха общо наказание за вещно укривателство и фалшифициране на документи за 58-годишния бизнесмен от срок за 7 години, което да бъде изтърпяно при строг режим. Освен това обвиненият и в убийства ще плати и парична глоба от 7,5 хиляди лева.

Реклама

Съучастникът му Христо Желязков също бе признат за виновен. Съдиите го заковаха с 3,5 години пандиз и парична глоба от 6 хил. лв. Желязков има условна присъда от предишно престъпление, за което ще лежи още 9 месеца.

Припомняме, че Станимир Рагевски, който само допреди година се славеше като почтен бизнесмен, и приятелят му, с когото се познавали от 25 години - Христо Желязков от бургаския кв. Сарафово, са обвинени във вещно укривателство и фалшифициране на документи на луксозни автомобили.

Те са използвали добре смазаната схема с т.нар. коли близнаци. Пренабивали номерата на рамата и изготвяли фалшиви документи за собственост на откраднати у нас автомобили, като използвали данни на съществуващи идентични коли в чужбина. Впоследствие регистрирали колите в КАТ с чуждестранни регистрационни табели, уж че са внесени. Част от крадените коли били регистрирани на фирми на Рагевски. След което превозните средства били готови за продажба по автопарковете у нас. Едно от тези МПС-та - джип "Нисан", до последно е било управлявано от съпругата на Рагевски - Елена.

Станимир Рагевски и този път не призна вината си. Твърди, че никога не е знаел, че автомобилите са предмет на престъпна дейност. Сред разпитаните на първото заседание бе едно легендарно име от бургаския ъндърграунд - Филип Фратев. Той бил управлявал джипа "Инфинити" с пренабити номера, регистриран на името на фирмата на Рагевски. Тогава Фратев обясни, че първо взел колата, за да я продава, но после много му харесала и решил да я задържи за себе си. Точно тогава дошла полицията и конфискувала джипката.

Ролята на Христо Желязков била идентична. При него джипът бил, защото искал да помогне на приятеля си да я продаде.

Реклама

В съдебната зала стана ясно, че по случая са използвани СРС-та, в които се чувало, че "този автомобил няма хващане". Според защитата обаче думата не е "хващане", а "плащане", защото превозното средство било много скъпо и дълго време седяло на пазара заради исканата висока цена. Според събраните доказателства Рагевски и Желязков наричали Инфинитито с кодираното име Сивушко.

В своя защита бизнесменът изтъкна, че не е знаел, че колите са били задигнати.

"Ако знаех, че този джип е краден, щях ли да търся МВР за съдействие, когато нападнаха жена ми преди известно време. Крадците взеха чантата й от задната седалка. Щях ли да викам органите на реда, ако знаех, че колата е крадена?", попита Рагевски. Самият той не успя да даде точни обяснения за придобиването на двете коли, които са регистрирани на негови фирми.

Рагевски твърди, че е купил джипа от непознато за него лице през 2015 година и го предоставил на съпругата си, която го шофирала близо година и половина. Другият джип, за който е установено, че е краден - луксозно "Инфинити", го купил, регистрирал го, но не му харесало и решил да го продаде, казва още обвиняемият.

Относно намерените в дома на Желязков зелена карта на автомобила, документи и печати адвокатът му обясни, че те са подхвърлени, тъй като Христо живеел в този имот едва от 1 седмица и при първоначалното претърсване такива документи не били открити.

Присъдата на Районния съд подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Апелативния съд в Бургас.

Каре: Накисват мъртвец

Съучастникът на Рагевски Христо Желязков стигна доста далеч по време на делото. Ако се вярва на думите му, с покупко-продажбата на колите се занимавал Александър Стоянов. Той предоставил печатите и оформил документите, казва Желязков. Само че бившият търговец на коли Стоянов е мъртъв. Той се самоуби през 2018 г., като около случая витаят сериозни съмнения.

По време на делото бе разказано подробно за неизяснените обстоятелства около смъртта на Стоянов, намерен в подземния гараж на кооперация в жк "Славейков" с огнестрелна рана в главата през 2018 година. Тогава случаят бе затворен като самоубийство, но това вече не е единствената версия, по която работят криминалистите. Разследването за смъртта на Стоянов бе възобновено след ареста на Станимир Рагевски за убийствата на Бахлова и Юмер и след като стана ясно, че Рагевски и Стоянов са имали вземане-даване в миналото. Разследването за смъртта на Стоянов продължава.

Реклама
Реклама
Реклама