Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12083824 www.bgdnes.bg

Вампирска билка бори жегата

Ментата е леден щит срещу високите температури 

Мажете се със сода и лимонов сок срещу изпотяване 

Вампирска билка е едно от спасенията в юлските жеги, разказват старите бабини рецепти.

Една-две супени лъжици от върбинката се кипват за минута в половин литър вода и се запарват още 10-15 минути. Чаят се прецежда и разпределя на 3-4 порции през деня. Върбинката тонизира и ободрява великолепно. Освен това има много добро температуропонижаващо действие.

Върбинката придобива световна популярност чрез сериала "Дневниците на вампира", в който участва българската актриса Нина Добрев.

Реклама

В него смъртните пият билката, за да се предпазят от кръвопийците. Ако захапят човек, който има от магичното растение в тялото си, вампирите умират.

Ментата е може би най-популярният щит за човешкото тяло при високи температури. Само при вдишване на етерични масла от мента започваме да чувстваме, сякаш лицето и гърлото са покрити с лед отвътре. Препоръчва се да се комбинира с лимон, пресни краставици, малини или ягоди. Много популярен е и студеният извлек, който се получава, като накиснете шепа прясна мента в кана с вода за една нощ, а на сутринта добавите сок от лимон и мед. Но бременни трябва да избягват да пият тази комбинация.

Черният бъз е друг много добър другар на човека през лятото. Цветовете му увеличават изпотяването, като по този начин индиректно се охлажда повърхността на кожата. Полезен и с доказани качества е и домашният сироп от бъз, приготвен като студен извлек, овкусен с мед и сок от лимони. Друг вариант е да сварите чай от изсушен цвят, да охладите и да добавите мед, лимон, кубчета лед по ваш избор.

Чаят от билката бабин зъби е друг вариант да се охладите. Билката тонизира организма и се справя със състояния като безсъние, обща напрегнатост, раздразнимост, сънливост, липса на сили и апатия, които освен при преумора са типични през лятото заради изтощението, което изпитваме от неблагоприятните фактори на околната среда. Не само високите температури са причина за отпуснатото ни състояние и нарушена работоспособност - жегите са фактор за повишаване на съдържанието на озон във въздуха, което се отразява със затруднения в дишането. Чаят от бабини зъби нормализира и високото кръвно налягане, което също има благотворен върху тонуса и съзнателността ни ефект.

Зеленият чай също освежава през лятото, но трябва да го приготвяте точно по правилата, за да даде нужния ефект. Важно е водата да се загрее до средни мехурчета и в никакъв случай да не прекипява. В нея се сипва зеленият чай. Дозата е 1 чаена лъжичка чай за всяка чаша вода плюс 1 чаена лъжичка за цялата кана. След това за 2-5 минути се запарва. Ако човек има язва или гастрит, времето за запарване се съкращава наполовина.

Здравни експерти съветват да избягвате колкото е възможно следните неща за консумация: алкохол, животинска мазнина, захар, маргарин, мазни млечни продукти, тъмно месо, черен дроб, месни бульони.

Реклама

Основната ви храна трябва да се състои от зеленчуци и плодове (без моркови и картофи), пълнозърнест хляб, грах, соя, ядки, ориз, бяло месо от дивеч, обезмаслени млечни продукти, пресни сокове. Храненето трябва да е редовно, на малки порции - закуска, втора закуска, обяд, следобедна закуска и вечеря - поне 2-3 часа преди лягане.

С подръчни средства можете да се справите и срещу най-големия бич на жегите - изпотяването.

Поради способността си да абсорбира влагата содата за хляб обикновено се използва като превантивно и лечебно средство при усилено потене. Нанесете сода за хляб (сода бикарбонат) в районите, в които се наблюдава най-силно потене. За още по-добър ефект може да смесите равни количества сода с царевично нишесте, които да поставите в подходящ съд (бутилка) и да използвате винаги когато почувствате необходимост. Може да добавите етерични масла към сместа, за да действа като дезодорант.

Смес от лимонов сок и сода не само премахва излишната пот и подсушава кожата, но и оставя свеж аромат на тялото. Допълнителен ефект е премахването на голяма част от бактериите, попаднали върху кожата. Смесете лимонов сок и сода за хляб до получаване на паста. Нанесете от нея върху зоните на изпотяване.

Въпреки че ябълковият оцет има стягащи свойства и външното приложение действително помага за намаляване на потенето, острата му миризма го прави недотам предпочитано средство. Поради това вътрешният прием е за предпочитане.

Смесете две супени лъжици обикновен ябълков оцет с две супени лъжици натурален ябълков оцет и приемайте по три пъти на ден на празен стомах.

Реклама
Реклама
Реклама