Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12083975 www.bgdnes.bg

40 000 лв. отмъкнати от храма на Преподобна Стойна

Светотатство опорочи българския Йерусалим

Полицията води разследване в село Катунци

Диво светотатство опорочи българския Йерусалим, както е известен югозападния на страната, в който се намират църквата "Свети Георги" в Златолист, православния храм на пророчицата Ванга край Рупите и Роженския манастир. Откраднати са 40 000 лв. на черквата, в която е живяла последната неканонизирана наша светица Преподобна Стойна. Престъплението е било внимателно планирано и крадците са разполагали с информация, подпомогнала пъкленото им дело.
"Парите са дарения на вярващи, както и от продажбите на свещи и различни църковни предмети в храма "Свети Георги" - разказва бившият кмет на Катунци и настоящ член на църковното настоятелство Георги Коцев. - Целият проблем започва от това, че в нашето село беше закрит единственият банков клон и цялата сума е била в дома на жената, която се грижи за черквата. Парите са били приготвени за предаване със съответните протоколи на служител от нашата епархия, който да ги занесе до населено място, където има банка и да ги внесе по сметка. След това от тази сметка се разпределят средства за поддръжка и ремонти както на църквата "Свети Георги", така и на други православни храмове в района. Крадците са действали посред бял ден. Използват това, че жената, която се грижи за черквата е напуснала дома си в Катунци и е заминала за Златолист. В къщата не е имало никого. Престъпниците чупят прозореца, обръщат всичко нагоре в краката, намират парите, взимат ги и изчезват. Всички в селото сме потресени. От много години не се е случвало такова престъпление в нашия край."
Георги Коцев помни добре и една предишна кражба от храма на Преподобна Стойна. Тогава от църквата изчезват ценни икони. "По това време бях кмет на Катунци и се обадих в две от най-големите радиостанции в региона - разказва Коцев. - Обърнах се към крадците с думи на Ванга, която преди години прави страшно предсказание за други хора, отмъкнали църковни реликви, но от храм "Свети Мина". Ванга предупреждава, че ако не бъдат върнати иконите, болести и смърт ще споходят виновните. Скоро след това в района се разчу, че проницанието на прочутата ясновидка се е сбъднало. Тези неща не могат да се опазят в тайна. След като по радиото излъчиха посланието с думите на Ванга, рано сутринта, още преди да се е съмнало, получих обаждане по домашния телефон. Казаха ми: "Кмете, иконите са пред църквата. Навън пръска дъжд, елате и ги приберете."
Полицията вече разследва крупната кражба в Катунци и са разпитани много хора. Има ли заподозрени и дали ще се стигне до извършителите все още не е ясно. Хората в Златолист и Катунци са потресени от наглото посегателство срещу всичко свято, в което вярват православните християни. Църквата "Свети Георги" е известна като място, в което са се случили много чудодейни изцеления на болни хора, а бездетни семейства са измолили помощ от Преподобна Стойна за да се сдобият с рожба.
"Трудно се говори след такова кощунство - казва Георги Коцев. - За някои хора няма нищо свято. Но рано или късно всеки си получава заслуженото."

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама