Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12088974 www.bgdnes.bg

Брендо засечен в град Буча

Координати от украинския кадастър показват местонахождението на Евелин Банев

Още се бистри екстрадицията му, отговарят от Киевската прокуратура на запитване на "България Днес"

Реклама

На територията на украинския град Буча се подвизава Евелин Банев-Брендо! Със сигурност "кокаиновият крал" се крие в Украйна и обитава два адреса, разкриват местните службите. В последното съдебно определение по казуса на Брендо в Украйна се посочват координата ни въпросните имоти, които той обитава според тамошните власти.

Проверка показва, че координатите съвпадат с тези на град Буча, където през пролетта на тази година близо 400 цивилни жители бяха изклани от руски окупационни сили. Оцелели при невижданото зверство разказват, че са погребали поне 300 души в масови гробове. Кадрите на трупове по улиците и мазетата потресоха целия свят. Мястото на зверствата беше посетено от австралийския премиер Антъни Албанезе, американския актьор и режисьор Шон Пен, британския милиардер Ричард Брансън и др.

Може да се окаже, че знаменитостите са били съвсем близо до търсения от Интерпол "кокаинов крал". Според украинската полиция Брендо реално живее в Буча и вероятно се придвижва със сива "Шкода Суперб", модел 2019 г., до която бе задържан. Арестът стана през октомври м.г. пред киевски мол, но 15 дни по-късно съдът освободи Банев от кауша. Докато е разследван за производство на марихуана, униформените откриват украински документи на името на Банев. Заради съвпадението с физиономията на Брендо в паспортите магистратите го пускат. Причината е, че според местните закони украински поданик не може да бъде екстрадиран и задържан.

Банев е в списъка с издирваните с червена бюлетина от Интерпол бандити по искане на София и Букурещ. В България го чакат 6 г. затвор за организирана група за пране на пари от дрога, а в Румъния - 10 г. и половина решетки за наркотрафик. Италия до момента не иска нашенеца, макар именно на Апенините Брендо да получи най-голямото си наказание - 20 г. по аферата "Кокаинови крале". В списъка с искащите Брендо страни се нареди и Швейцария, където тече процес срещу служители на банката "Креди суис" и вече има осъдени. Те са погнати от Темида, че са препрали пари на нашенеца от наркотици.

"В момента в Киевската градска прокуратура с мандат от Министерството на правосъдието на Украйна, както и Главната прокуратура продължава екстрадиционната проверка на гражданина на Република България Евелин Николов Банев, роден на 8 октомври 1964 г.", посочва Иван Ладний, заместник-началник отдел в прокуратурата в отговор до "България Днес". На запитването той отвръща, че още се бистрят обстоятелствата, които биха попречили на предаването на Брендо на компетентните органи на Конфедерация Швейцария, Република България и Румъния.

Освен това от прокуратурата уведомяват, че във Второ следствено управление на Държавното бюро за разследване продължава да се води досъдебно производство за възможно издаване на съзнателно фалшифициране на официални документи, удостоверяващи самоличността на гражданите на Украйна от длъжностни лица от Държавната миграционна служба на Украйна.

Случаят се нищи от април миналата година. По тези обвинения Криминалният кодекс на Украйна предвижда между 3 и 6 г. затвор и лишаване от права. "Заподозреният все още не е уведомен за производството", казват разследващите, като не уточняват дали именно Брендо е на мушката им, или чиновници, които са му помогнали.

Турска следа

С паспорти и в Турция се сдобива Евелин Банев. Истанбулско издание разкри преди време, че "кокаиновият крал" е броил 305 хил. долара за документите. Те са уредени от доведения му брат Симо Карайчев, който преговарял с високопоставени хора в държавата. За това се разприказвал петролен бос, бивш разузнавач. По думите му тескеретата са истински, но са извадени по нелегален начин, с фалшива история. По повод турската връзка запознати подозират, че Брендо може да се е покрил и в южната ни съседка след украинската си одисея.

Реклама
Реклама
Реклама