Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12132051 www.bgdnes.bg

Почина последният цирков тигър

19-годишната Варвара издъхва след епилептичен припадък 

Почина последният български тигър, който е използван в цирково представление.

19-годишната Варвара е издъхнала, след като получава тежък епилептичен припадък преди дни. Ветеринарен лекар веднага оказа на хищника спешна медицинска помощ, а целият екип на място я наблюдава постоянно. Състоянието й не се подобрява през следващите дни и тигрицата дори не може да се изправи.

"За да спрем по-нататъшното й страдание, трябваше да вземем най-трудното решение и да я пуснем да си отиде", съобщиха от организацията "Четири лапи".

Реклама

"Може би много хора си спомнят историята на тази забележителна тигрица, която спасихме през 2015 г. след влизането на закона, забраняващ използването на диви животни в циркoвете в България. Преди да бъде спасена, Варвара бе пътувала с различни циркове из цяла Европа. Когато нямала представления, тя живеела в малък, тъмен цирков вагон с площ от едва 10 квадратни метра. Варвара бе последният тигър, който някога е бил използван за представления в български цирк", посочват още от организацията.

Близо една година Варвара, която е родена през 2003 г. във Франция, живееше в транспортното ремарке на дресьора си край София, докато се решаваше съдбата й. Нейното бъдеще изглеждаше мрачно, но за щастие, "Четири лапи" успя да спаси красивата тигрица навреме и да й намери нов постоянен дом в парка за диви животни "Тиерарт" в Югозападна Германия. Варвара беше превозена със специализиран транспорт от България до новия си дом, а състоянието й постоянно беше следено от двама ветеринарни лекари.

"Седемте години в парка със сигурност бяха най-красивите и спокойни години за прекрасната тигрица. Щастливи сме, че успяхме да й подарим тези чудесни мигове, и се гордеем с това как от една стресирана тигрица тя се превърна в спокойно, игриво и обичащо забавления животно. Варвара беше много специална за всеки от нас и научихме много от нея", добавят зоодоброволците с добри сърца.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама